Zeeaquarium

Zeeaquariums bieden veel voordelen. Het is een leuk project. Kinderen zijn er dol op. Ze kunnen er geweldig uitzien in je huis. Je leert over het zeeleven. Het is geen verrassing dat veel huishoudens ergens een aquarium hebben, of het nu een vrijstaande, ingebouwde stijl is of een van de andere soorten visaquariums die je kunt krijgen. Als je een zeeaquarium wilt opzetten, zijn er een paar stappen die je moet nemen om het goed te doen. Het is niet zo eenvoudig om alles in je zeeaquarium te plaatsen en de vissen meteen toe te voegen. 

Plan het zeeaquarium

Het is echt belangrijk dat je, voordat je iets koopt, precies bepaalt wat je in je zeeaquarium wilt hebben. Het is waarschijnlijk het beste om te beginnen met eerst te kijken naar het soort vis dat je wilt houden en van daaruit te werken. De vis die je wilt, zal bepalen welke andere vissen je kunt houden, en nog belangrijker, de grootte van het zeeaquarium dat je nodig heeft. Als je een klein aquarium kiest, is het vaak lastiger om alles in het aquarium te doen dan dat het een groter aquarium is. Plan van tevoren, voordat je begint met het compleet inrichten van het zeeaquarium zodat je weet waar je rekening mee moet houden en hoe duur of goedkoop alle apparatuur en verlichting dat je moet kopen is. 

zeeaquarium

Koop alle apparatuur

Als je eenmaal hebt gepland op welke vis je in het zeeaquarium wilt, doe dan wat onderzoek naar die soorten en zoek uit welke bakmaat je nodig hebt, welke verlichting je nodig hebt en de andere apparatuur die je voor ze nodig hebt. De meeste mensen kiezen om te beginnen voor tropische zoetwatervissen, dus je hebt waarschijnlijk een verwarming, een filter en een thermometer nodig. Andere decoraties en planten zoals zand, stenen en koraal zijn naar persoonlijke voorkeur. Hierna kan je echt starten met het zeeaquarium. 

Maak het zeeaquarium schoon

Als het zeeaquarium nieuw is, hoef je er alleen maar een vochtige doek overheen te laten lopen om het stof te verwijderen dat zich heeft opgehoopt tijdens de opslag. Als je een gebruikt aquarium hebt gekocht, moet je warm water en witte azijn gebruiken om het aquarium te reinigen. Zorg altijd voor een set vodden en een emmer die nieuw zijn en alleen gebruikt worden voor het aquarium. Gebruik nooit huishoudelijke producten op je visuitrusting. Dit is niet goed voor de vissen en het zeeaquarium zelf.

Maak de bodembedekking en de decoraties schoon

Bodembedekking of ook wel substraat genoemd is het materiaal dat op de bodem van het zeeaquarium zit. De meeste substraten zijn vrij stoffig en moeten dus ook gewassen worden. De eenvoudigste manier om dit te doen is om het substraat in een emmer te legen, en het stromende water er overheen te houden tot het water meestal duidelijk loopt. Je kunt hetzelfde doen met alle decoraties zoals stenen, koraal en steen die je hebt gekocht. Zo is alles schoon voordat je in het zeeaquarium doet.

Voeg de bodembedekking toe aan het zeeaquarium

Het is belangrijk om het zeeaquarium in positie te hebben voordat je begint met het vullen, omdat het gewicht snel toeneemt als het water eenmaal binnen is, en het wordt lastig om je te verplaatsen. Zodra alles schoon is, is het tijd om het aquarium in positie te brengen en deze te vullen met substraat. De meeste mensen kiezen ervoor om een of twee centimeter substraat te hebben, ook dit zal afhangen van de soort vis die je wilt houden. Sommigen geven de voorkeur aan een fijner en dieper substraat zoals zand, anderen geven de voorkeur aan een ondiep en grof substraat zoals stenen of kraal. Hoeveel substraat heb je nodig in je zeeaquarium? Dat hangt af van de grootte van je zeeaquarium. 

Voeg het water toe aan het zeeaquarium

Deze stap is heel eenvoudig: voeg het water toe aan je zeeaquarium. Houd het aantal liters water dat je hebt toegevoegd bij, zodat je weet hoeveel ontchlorer je moet toevoegen als je klaar bent.

 Om te voorkomen dat je substraat wordt verstoord, kun je een schotel of kom direct op het substraat plaatsen en het water in de kom/kom kantelen. Zo verplaats de bodembedekking van je zeeaquarium niet. 

zee aquarium

Installeer de apparatuur in het zeeaquarium 

Nu het zeeaquarium vol is, is het tijd om de apparatuur te installeren. De meeste filters en kachels zijn heel eenvoudig te monteren, volg gewoon de instructies op de verpakking. Zorg er altijd voor dat alle elektrische componenten goed zijn geïnstalleerd voordat je ze bij de stroomvoorziening inschakelt. Bekijk of er genoeg verlichting in het zeeaquarium is wanneer je alles geïnstalleerd hebt. Mocht dit niet zo zijn dan kan je wat losse ledverlichting in je zeeaquarium toevoegen zodat je alsnog genoeg verlichting in het zeeaquarium hebt. 

Planten en decoraties toevoegen

Hier begint het leuk te worden! Al het gruizige spul is klaar, en je kunt beginnen met het tot leven brengen van je zeeaquarium. Je zou zoetwaterplanten kunnen toevoegen die helpen om je water van zuurstof te voorzien, of je zou de makkelijkere optie kunnen nemen en gewoon kunstmatige planten hebben. Je kunt ook stenen, drijfhout en grotten toevoegen, of er zijn een heleboel plastic ornamenten beschikbaar in dierenwinkels die je kunt kopen om je zeeaquarium op te leuken.

Voeg de vissen toe

Je zeeaquarium is nu compleet, en hoewel het verleidelijk kan zijn om al je vissen in één keer toe te voegen – niet doen! Kies gewoon een paar vissen per keer om toe te voegen, en probeer om sterke vissen zoals guppy’s te kiezen. Het is belangrijk om niet te veel vis in je bak te hebben; er zijn genoeg calculators online beschikbaar om je voorraadniveau te controleren. Voeg de vissen in kleine groepen toe in de komende weken totdat je je gewenste voorraadniveau hebt in het zeeaquarium.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.