Aquarium zand

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het ontwerpen van een aquarium is welk soort aquarium zand of grind je op de bodem van je aquarium wilt gebruiken. Dit is niet alleen een esthetische keuze; het heeft ook invloed op de opstelling en levensduur van je aquarium. Grind is een populaire optie voor zoetwateraquaria, maar zandondergronden kunnen in specifieke situaties een betere keuze zijn. Als je op zoek bent naar het gladde, rustige uiterlijk van een rivierbodem of een meer, dan is aquariumzand misschien wel het substraat van je keuze! Aquarium zand is een aantrekkelijke en kosteneffectieve optie voor de bodem van zoetwateraquaria.

Zand in het aquarium

Aquarium zand is er in verschillende tinten en kleuren en kan zeer fijn zijn of bijna net zo grof als grind. Natuurlijk zand bestaat uit kleine stukjes schelp, steen en/of organisch materiaal met een diameter van 1/16 tot 2 mm. Aquariumzand wordt meestal gemaakt van gemalen kwarts, koraal of mineralen zoals dragoniet, of wordt kunstmatig vervaardigd op basis van siliciumdioxide. In tegenstelling tot natuurlijk zand is aquariumzand uniform van grootte en vorm en heeft het geen scherpe randen die waterorganismen zouden kunnen verwonden. Commerciële producten kunnen worden aangeduid als natuurlijk zand of rivierzand, en lijken op het zand dat je langs de waterkant ziet liggen. In tegenstelling tot zand dat rechtstreeks uit de rivier komt, zijn deze zakken aquarium zand echter bewerkt en schoongemaakt.

aquarium zand

Soorten aquarium zand

Er is geen formele manier om aquarium zand in te delen, behalve door de grootte van de deeltjes. Als een substraat tussen 1/16 en 2mm in diameter is, wordt het zand genoemd, ongeacht waaruit het is samengesteld. Dit kan verwarrend zijn wanneer je op zoek bent naar een geschikt substraat voor je aquarium. Zand wordt in vele industrieën gebruikt, van de bouw tot de verwerkende industrie. Veel zand producten zijn niet veilig voor gebruik in een aquarium of zijn bijzonder ongeschikt voor zoetwateraquaria.

Levend aquarium zand

Omschreven als “levend” omdat ze natuurlijke aquatische bacteriën en andere micro-organismen bevatten, deze zakken zijn gevuld met zoet of zout water en met substraat.

Zandduinen geïsoleerd op witte achtergrond. Kan het “nieuwe aquarium syndroom” voorkomen omdat bacteriën afvalstoffen afbreken en de waterchemie stabiel houden. Misschien niet geschikt voor zoetwateraquaria, maar sommige producten werken goed voor Afrikaanse cichliden en andere aquatische soorten die een hoge pH van het water prefereren.

Koraal en rifzand

Gemaakt van gemalen koraal of een op calciumcarbonaat gebaseerd mineraal zoals aragoniet, is rif zand een gebruikelijke keuze voor zeewateraquaria. Deze producten zijn niet geschikt voor zoetwateraquaria. Vaak wordt dit soort zand op de markt gebracht voor terrariums, zijn deze natuurlijke producten gereinigd en verwerkt tot uniforme afmetingen en vorm. En hierdoor is dit zand goed te gebruiken als aquarium zand voor een aquarium die zout water heeft. 

Woestijnzand 

Woestijn zand is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan natuurlijke tinten die bij de inrichting van uw aquarium passen. De meeste producten zijn veilig voor gebruik in zoetwateraquaria en zullen de waterchemie niet veranderen. Deze soort woestijn zand is niet specifiek ontworpen voor aquaria en kan het water vertroebelen of filters verstoppen, zelfs als het gespoeld wordt waardoor het niet per se erg handig is als aquarium zand. 

Plantenzand

Plantenzand is niet echt zand, aangezien deze producten meestal gemaakt zijn van ijzerhoudende klei die vermalen is tot kleine zanddeeltjes. Plantenzand voorziet planten van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te gedijen Poreuze kleideeltjes zorgen ervoor dat water kan doorstromen en gezonde bacteriën kunnen gedijen in je aquarium zand. 

Zwembadzand

Zwembadzand als aquarium zand wordt gebruikt in filtratiesystemen en is een lichtgekleurd natuurlijk product dat is gereinigd en gezeefd tot een uniforme grootte.

De achtergrond van het zand is een Japans zen-tuintje met concentrische cirkels voor meditatie, rust en welzijn. Voordelig en gemakkelijk te kopen in grote hoeveelheden. Zwembadzand is zwaarder dan speelzand en minder kans op vertroebeling van aquariumwater en verstopping van filters. Dit zand is niet ideaal voor de meeste beplante aquaria. Als je een beplant aquarium hebt dan kan je beter een andere soort aquarium zand kiezen. 

Voordelen van aquarium zand

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een zand bodem in je zoetwateraquarium is het gladde, natuurlijke uiterlijk. Zand voorkomt ook dat vuil en afvalproducten in je bodembedekking zinken. In plaats daarvan blijven ze op de toplaag van het zand liggen, waar je filter ze kan opzuigen en verwijderen. Je kunt het vuil ook voorzichtig opzuigen met een slang. Aquarium zand is een gewenst substraat in aquaria met zoetwater ongewervelden, cichliden, of gravende vissen zoals Kuhli loaches.

Bekijk hier het bestverkochte aquarium zand op Bol.com.

Maar er zijn nog meer handige voordelen aan aquarium zand:

1. Verbetert de waterkwaliteit
Aquarium zand is een natuurlijke filter en het helpt de waterkwaliteit te verbeteren. Het kan de waterhardheid verhogen en de PH-waarde regelen. Ook kan het de slechte bacterien in het aquarium verminderen en de groei van goede bacteriën stimuleren. Het resultaat is een gezonder en beter water voor vissen en planten.

2. Verbetert de levenskwaliteit voor bewoners van het aquarium
Aquarium zand heeft ook een positieve invloed op het leven van de bewoners van het aquarium. Het biedt bijvoorbeeld een natuurlijke ondergrond voor vissenvinnen, zodat ze zich kunnen verstoppen en rusten. Het voegt ook een natuurlijk aspect toe aan het aquarium, wat kan helpen bij het verminderen van stress voor vissen. Het zand biedt ook een natuurlijke omgeving voor planten om te groeien, wat bijdraagt aan het behoud van een mooi en gezond aquarium.

3. Kan worden gebruikt als decoratief element
Aquarium zand is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, texturen en korrelgroottes. Het kan worden gebruikt als een decoratief element om het aquarium esthetischer te maken. Zo kun je kiezen voor zand dat past bij de kleuren van je vissen of om de kleur van je aquarium te benadrukken. Ook kun je het gebruiken om verschillende lagen en hoogtes aan te brengen in het aquarium.

4. Bespaart geld tijdens onderhoud en reparaties
Een van de grootste voordelen van aquarium zand is de besparing van kosten op onderhoud en reparaties. Het helpt namelijk bij het verminderen van de groei van schadelijke bacteriën en algen, wat betekent dat je minder onderhoud hoeft te doen en het gebruik van chemicaliën en medicijnen kan verminderen. Het biedt ook een natuurlijke bescherming voor de bodem van het aquarium en beschermt het tegen schade.

5. Makkelijk schoon te maken met behulp van filtertechnologieën
Aquarium zand is gemakkelijk schoon te maken met behulp van filtertechnologieën. Het biedt een niet-giftige en gemakkelijk te onderhouden omgeving voor vissen en planten. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en te vervangen, waardoor het een kosteneffectieve manier is om de kwaliteit van het aquarium te behouden.

zand aquarium

Nadelen van het gebruik van aquarium zand

Aquarium zand is niet de ideale bodembedekking voor elk aquarium en legt enkele beperkingen op bij gebruik in zoetwateraquaria. De kleine diameter van de zandkorrels verhindert dat water door je substraat kan stromen. Hierdoor ontstaan dode zones in je aquarium; gebieden waar alle zuurstof is opgebruikt. Een goede filtratie en een goede watercirculatie in je aquarium helpen voorkomen dat deze zones ontstaan. Aquarium zand verhindert ook dat vitale voedingsstoffen door de wortels van je planten worden geabsorbeerd, aangezien het de waterstroom door je bodembedekking belemmert.

Reiniging en onderhoud aquarium zand

Zand ondergronden kunnen problemen opleveren bij het schoonmaken en onderhouden van je aquarium. Aangezien het afval zich boven op de bodembedekking ophoopt, zien zandbodems er vaak vuiler uit dan aquaria met grind. Zand is ook erg stoffig en moeilijk schoon te spoelen, en de deeltjes zijn zo klein en licht dat ze gemakkelijk door het filtratiesysteem of stofzuigerslang kunnen worden opgezogen. Aquarium zand werkt ook niet met onder grindfilters.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.