Aquarium kopen

Het kopen van een aquarium is een leuk idee. Maar al te vaak hebben nieuwe aquariumhouders een slechte eerste ervaring met hun eerste aquarium en geven ze het bijna voor het begin op. Door rekening te houden met deze basisfactoren en de planning kunnen potentiële nieuwe aquariumhouders gemeenschappelijke valkuilen vermijden. Een complete nieuwe aquarium set inclusief al het materiaal zoals planten, aquariumbak, hout, zout en tussenschotjes is niet goedkoop. Zelfs voor de ervaren aquariumhouder is planning een goed idee. Twee van de belangrijkste en meest elementaire zaken waarmee men rekening moet houden bij het kopen van een nieuw aquarium zijn de kosten en de grootte. In beide gevallen wordt meestal onderschat wat er nodig is en kunnen er compromissen worden gesloten die later problemen veroorzaken.

Aquarium kopen – de Kosten

Wat kost dat nou eigenlijk, een aquarium kopen? Potentiële aquariumeigenaren zien vaak het prijskaartje op een speciaal pakket en gaan ervan uit dat ze voor een paar tientjes aan de slag kunnen. Laat je niet misleiden door te denken dat je voor vijftig euro of zelfs minder aan de slag kunt met de hobby. Realistisch gezien kost het 150 tot 200 euro om te beginnen met fatsoenlijke apparatuur. Als die investering te veel is voor je budget, is het verstandig om te sparen tot de spullen beschikbaar zijn om alles te krijgen wat je nodig hebt. Een goede manier om te beginnen is om een checklist te maken van wat je nodig hebt. Zo weet je precies wat je nodig hebt en hoeveel het kost om een aquarium te kopen.

aquarium kopen

Aquarium kopen – Maak een checklist

De kosten omvatten het aquarium en de stand, de kap en het licht, de verwarming, het filter, het grind, de decoratie, de waterbehandeling, het net, zout, tussenschotjes en de schoonmaakbenodigdheden. Dit alles in aanvulling op de vissen, evenals hun voedsel. Maak een grondige checklist voor je een aquarium gaat kopen en ga online zoeken of ga naar een dierenwinkel, en schrijf dan de kosten op voor alle items waarin je geïnteresseerd bent. Ga zitten en bepaal wat de kosten zijn voordat je een beslissing neemt. Het kan zijn dat je verbaasd bent om te zien wat de werkelijke totale kosten zijn van het kopen van een nieuw aquarium. Kijk bijvoorbeeld op Bol.com naar de verschillende prijzen van de dingen die je op de checklist van het aquarium hebt dat je gaat kopen.

Aquarium kopen met Klein budget

Als je budget erg krap is, is een andere optie om hulp te vragen bij het kopen van een nieuw aquarium. Neem de checklist van wat je nodig heeft en laat je vrienden en familie weten dat je de artikelen uit die lijst wilt hebben voor bijvoorbeeld je verjaardag, afstuderen of als vakantiegeschenk. Op die manier kan je aan de slag zonder dat je hoeft te kiezen voor inferieure apparatuur, en je familie kan jou iets bezorgen waarvan ze weten dat je het wilt. Misschien verrassen ze je wel en geven ze je de spullen zonder te wachten op een speciale gelegenheid. Een andere optie is het zoeken naar tweedehands artikelen. Wees je ervan bewust dat gebruikte aquariums kunnen lekken, en dat kachels of filters misschien helemaal niet werken, en dat het moeilijk is om ze te testen voordat je ze gaat kopen voor je aquarium. 

Aquarium kopen en Grootte

Vermijd als je een nieuw aquarium gaat kopen kleine aquariumbakken onder de 10 liter als je een eerste keer aquarium eigenaar bent. Kleine aquariumbakken zijn veel moeilijker te beheren dan grotere, omdat giftige stoffen zich zeer snel kunnen ophopen in het kleine watervolume. Temperatuurveranderingen en veranderingen in de waterchemie kunnen ook zeer snel optreden als er maar een paar liter water is. Een must om te vermijden zijn die schattige mini-aquariums die variëren van twee tot vijf liter. Hoewel sommige complete sets met kleine aquariums redelijk geprijsd lijken, zijn ze niet goed voor de eerste keer dat een aquariumhouder een aquarium aanschaft. Als het al mogelijk is, koop een 20 liter aquariumbak of groter reservoir. Je hebt een veel betere kans om het te laten werken, als een groter aquarium is meer vergevingsgezind van fouten die je zou kunnen maken. Houdt dus rekening met de grootte als je voor het eerst een aquarium gaat kopen. 

kopen aquarium

Overweeg het gewicht

Houd er rekening mee bij het kopen dat een aquarium groter dan 15 liter meer dan 200 honderd pond weegt als het gevuld is, en dat het op een standaard moet worden geplaatst in plaats van op een houtenplank of een houtenbureau. Je zal ook een plaats nodig hebben om het aquarium te plaatsen dat niet in direct zonlicht staat of wordt blootgesteld aan tocht of extreme temperaturen die de vissen kunnen schaden. De locatie moet ook van tijd tot tijd nat kunnen worden. Het uitvoeren van onderhoud, het toevoegen of verwijderen van vissen en andere items uit het aquarium zal water rond het aquarium spatten. Dus houdt dat in gedachten als je denkt over het houden van een bak op je houten bureaublad of over een plank met boeken of andere items die nat zouden kunnen worden. Al met al zijn er veel zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een aquarium, dan zijn er ook nog de vissen.

Aquarium kopen – Aantal vissen

Wees ten slotte realistisch over de grootte en het aantal vissen dat je wil houden in het aquarium dat je gaat kopen. Zij zullen de grootte van het benodigde aquarium bepalen, wat uiteindelijk invloed heeft op de ruimte die je nodig heeft om het onder te brengen. Zelfs als je kiest voor een groter aquarium, begin dan met een paar kleine, redelijk goedkope en gemakkelijk te verzorgen vissen. Bekijk ook welke planten en andere decoratie deze vissen nodig hebben. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je meer uitdagende vissen toevoegen. Kortom, als je voor het eerst begint, denk dan groot voor de grootte van het aquarium en klein voor het aantal vissen. Plan voor de aankoop van uitrusting of vis, en je hebt een goede kans op succes met het kopen van een aquarium.

Hierbij een link naar de meestgekochte / populairste aquariums.  

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.