Aquarium decoratie

Je hebt je perfecte aquarium, compleet met alle toeters en bellen van de filtratie en deksel maar je mist nog wat decoratie in het aquarium. Je hebt je waterkwaliteitstestkit klaarliggen. Je hebt een lijst met vissen die je graag in je collectie zou willen hebben. Dus, hoe ga je je aquarium decoreren? Geloof het of niet, dit is waar veel mensen in de problemen komen. Soms raken ze zo opgewonden over alle leuke decoraties in de dierenwinkel dat ze de bodem van het aquarium overbelasten. Dit is niet goed. Dit maakt niet alleen het onderhoud van de aquarium moeilijker (denk maar aan het proberen te grindwassen), maar het ziet er ook nog eens niet mooi uit. Hoe kies je, met dat in gedachten, decoraties voor je aquarium uit? Dit is het moment om creatief te zijn, want de hemel is echt de grens. Er zijn zoveel verschillende decoratie stukken voor je aquarium zoals bijvoorbeeld het kasteel van Disney of het huisje Sponsbob, simpele natuurlijke stukken zoals rotsen en stenen, een plant, een boom, koraal of een brug en ga zo maar door.

Aquarium decoratie – Werk van onderaf

De eerste stap in het decoreren van het aquarium is het kiezen van welk bodembedekking je gebruikt om de bodem te bedekken. Er zijn veel verschillende opties. Wil je een zanderige bodem? Hoe zit het met klein grind, of groot? Je kunt zelfs kleine stenen of koraal gebruiken. Wil je glazen steen gebruiken? Het belangrijkste om te overwegen bij de keuze van een bodembedekking is de vis. Soms bepaalt het soort vis dat je wilt, wat voor soort bodembedekking moet gebruiken. Bodembedekking dient natuurlijk niet alleen als decoratie in het aquarium, het heeft ook een functie en de vissen die je in het aquarium hebt moeten goed tegen de bodembedekking kunnen.

aquarium decoratie

Aquarium decoratie – zand

Als je vissen als paling of mesvis wilt, moet je een zanderige bodem hebben en heb je niet veel keuzes met decoratie in het aquarium. Palingen zullen het grootste deel van hun tijd op de bodem doorbrengen, en als je een rotsachtig substraat hebt, zullen ze hun lichaam rauw wrijven, wat slecht voor hen is.  Zand heeft echter wel een aantal nadelen. Als je van plan bent om grindwassingen te doen, wat je sterk moet overwegen, kan zand hen meer vervelend maken. Omdat het zand kleiner en lichter is dan grind, heeft het de neiging om hoger in de buis te komen. Het heeft ook de neiging om te eindigen in wat je gebruikt om je afvalwater op te vangen. Dit betekent dat je vaker zand moet vervangen dan grind. Hierdoor is zand niet bedoelt al decoratie in het aquarium maar alleen als bodembedekking.

Aquarium decoratie – grind en stenen

Grind en stenen zijn populaire keuzes als aquarium decoratie en bodembedekking voor zoetwateraquariums. Ze creëren een natuurlijke look voor het aquarium en ze zijn gemakkelijk te reinigen. Ze zijn een beter alternatief voor gekleurde glazen steentjes die, hoe mooi ook, niet altijd de beste keuze zijn voor een groot aquarium. Glazen steentjes zijn niet per se slecht voor de vissen, ze bieden gewoonweg niet zoveel oppervlakte voor goede bacteriën om te koloniseren en veroorzaken luchtbellen. Je hebt goede bacteriën nodig om het stikstofgehalte in het aquarium onder controle te houden. Glazen steentjes zullen na verloop van tijd afbreken, zoals natuurlijk is, en grind zal ook eroderen. Echter, de glazen steentjes zullen scherpere randen hebben, terwijl het grind gewoon fijner wordt. Glaskiezels zijn mooi, maar ze zijn alleen voor de show. Het zou niet schadelijk zijn om een paar van hen verspreid over de bodem van het aquarium te hebben, omdat ze wat kleur zullen toevoegen. Zorg er wel voor dat je ze uitzet zodra ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen en ze kunnen prima als decoratie worden gebruikt in het aquarium.

Planten: Levend of nep?

Neppe planten kunnen je aquarium een vleugje kleur geven en zoals decoratie in het aquarium worden gebruikt. Als je levende planten gebruikt, zorg er dan voor dat ze een soort zijn die volledig in water kan worden ondergedompeld. Planten zijn een zeer populaire decoratie in veel aquaria. Sommige mensen vinden ze leuk omdat ze kleur toevoegen aan het aquarium. Sommigen voegen ze toe omdat planten in veel zoetwateromgevingen te vinden zijn en het aquarium een natuurlijker gevoel kunnen geven. Als je naar de dierenwinkel gaat, zie je een breed scala aan keuzes als het gaat om decoratie aquarium planten.

decoratie aquarium

Wat je wel en niet kan doen met decoratie in aquaria

De hemel is echt de grens als het gaat om het toevoegen van decoraties aan aquariums. Je kunt zelfs een miniatuur replica van bijvoorbeeld het kasteel van Disney of het huisje van Sponsbob krijgen als dat is waar je van houdt. De planken van de dierenwinkel zijn bekleed met neprotsen, koralen en gezonken schepen, evenals vele andere rariteiten. Je kan het zo duur, klein, groot en goedkoop maken als je zelf wilt. Deze items zijn speciaal ontworpen om in visaquariums te worden geplaatst. Dit betekent dat de gebruikte materialen niet zullen verslechteren wanneer ze voor langere tijd in water worden ondergedompeld.

Decoratie aquarium uitzoeken

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het uitzoeken van decoraties voor je aquarium. Je moet precies weten hoe groot de bodem van uw aquarium is. Je moet ook rekening houden met alles wat je al hebt. Ben je planten aan het toevoegen? Hoeveel? Het laatste wat je in gedachten moet houden is precies hoe je wilt dat je aquarium er uit ziet. Veel mensen gaan vaak te ver als het gaat om het uitzoeken van decoraties voor hun aquarium. Het kan heel gemakkelijk zijn om dit te doen, en laten we eerlijk zijn, het is echt leuk om dingen uit te kiezen voor je aquarium. Hou gewoon in gedachten met hoeveel ruimte je moet werken. Heb je echt ruimte voor dat gezonken schip, de Boeddha, auto, vliegtuig en het gigantische vliegtuig? Soms is eenvoudiger beter. Een groot stuk aquarium decoratie en een paar kleinere stukken aquarium decoratie zijn alles wat je nodig hebt, vooral als je planten toevoegt.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.