Aquarium design

Decoraties voor je aquarium zullen variëren op basis van persoonlijke smaak en het design aquarium wat jij wilt. Wil je zeemeerminnen en duikers? Schipbreuken? Wat dacht je van grotten en natuurlijk rotswerk, of om het uiterlijk van een oceaankoraalrif te dupliceren? Dit alles is mogelijk met decoratieve design artikelen uit uw lokale viswinkel. Zorg ervoor dat alles wat in je aquarium wordt geplaatst, of het nu gaat om rotsen, hout of andere decorstukken, veilig is voor de vissen en grondig wordt afgespoeld voordat ze in het aquarium worden geplaatst. Veel vissen geven de voorkeur aan een plek om zich te verstoppen, vooral als ze slapen, dus het hebben van rotsachtige grotten in het aquarium, of decor met grote gaten erin, zal de vissen zich comfortabeler voelen. Dus decoraties zijn niet alleen leuk voor het design van je aquarium, decoratie is ook nog eens functioneel voor de vissen zelf.

aquarium design

designen van aquarium met planten

Planten zijn een van de beste decoratieve items om toe te voegen aan het design van je aquarium, en ze zijn ook functioneel. Levende planten helpen ammoniak, nitriet en nitraat uit het water te verwijderen. Ze bieden een schuilplaats voor de vissen, maar ook voedsel voor plantenetende soorten. Er zijn ook plastic planten beschikbaar om je aquarium een natuurlijke uitstraling en mooi design te geven, zonder dat je de verlichting en de verzorging van de levende planten nodig hebt. 

Soorten aquarium designs

Om te kijken welke soorten planten je wilt moet je misschien eerst kijken naar welke soorten aquarium designs er allemaal te vinden zijn in winkels en online shops. Sommige aquarium designs zijn beter voor de beginnende aquarium houder zoals de zoetwater aquarium designs en sommige aquarium designs zijn enkel en alleen voor degene die veel tijd en geld over heeft voor het aquarium design die jij wilt. 

Zoetwater Tropisch Aquarium

Dit is het Aquarium design die iedereen wel kent. Wanneer mensen de soorten aquaria bespreken die beschikbaar zijn, zijn zoetwateraquariums gewoonlijk de eerste die besproken worden. De watertemperatuur varieert meestal van 22 tot 30 graden Celsius. Zoetwater Tropische aquaria zijn veel gemakkelijker te onderhouden en te houden. In zeggen dit, dit type aquarium is een geweldige tropische vissen aquarium voor beginners. Er zijn geen fancy chemische additieven (buiten elementaire water conditioner zoals chloor removers) die moeten worden toegediend. Er is geen noodzaak voor dure verlichting armaturen of echt ingewikkeld aquarium apparatuur waardoor dit aquarium design perfect is voor beginners. 

Tropische vissen

Een tropische vis aquarium design is redelijk goedkoop in vergelijking met andere aquariums. Tropische vissen zijn over het algemeen minder duur in vergelijking met zeevissen. Hoewel er soorten zoet water aquariumvissen zijn die vrij duur zijn, is het merendeel van de zoetwatervissen echt betaalbaar. Zoetwatervissen zijn meestal (in mijn ervaring) iets sterker dan zeevissen als het op wateromstandigheden aankomt. In de zoetwater tropische hobby is er een ruime keuze aan vissen waaruit men kan kiezen. Let wel, ik probeer je er niet van te overtuigen om voor altijd weg te blijven van zeewateraquariums. Zoetwater Tropische aquarium designs zijn een geweldige plek om te beginnen om je “handen nat” te maken voordat je je stort op de ervaring met zeewateraquariums. 

design aquarium

Koud water aquarium design

Een koud water aquarium design is precies zoals het klinkt… een kouder zoetwateraquarium. De temperatuur is meestal lager dan 20 graden Celsius of op zijn minst kamertemperatuur in de meeste huizen. Een van de meest voorkomende koud water soorten die in een koud water aquarium wordt gehouden is de goudvis. Veel mensen hadden als kind goudviskommen. Tegenwoordig hebben veel mensen Goudvis Aquaria. Het opzetten van een goudvisaquarium is zo eenvoudig als het toevoegen van de juiste apparatuur en in ruil daarvoor, het drastisch verlengen van de levensduur van hun kleine goudvis. Koud water zoetwatervissen kunnen iets duurder zijn wanneer u gaat winkelen voor andere soorten dan de standaard goudvis. Koi- en goudvisvijvers zijn goede voorbeelden van gedomesticeerde koud water vissen die goed in het design van een koud water aquarium kunnen leven.

Design aquaria voor zeewater

Zeewateraquaria designs hebben zout water nodig om de vissen te laten overleven. Zout moet worden gekocht en gemengd voordat het water in het aquarium wordt gedaan. In zeewateraquaria zijn prachtige vissen, kleurrijke koralen en spectaculaire ongewervelde dieren te bewonderen. Deze exemplaren zijn meestal aanzienlijk duurder in vergelijking met de tropische zoetwatersoorten. Over het algemeen zijn zeevissen iets gevoeliger voor waterparameters (omstandigheden), sommige vereisen gespecialiseerde diëten, en op sommige locaties is het moeilijk om een leverancier of viswinkel te vinden. De uitrusting van zeewateraquaria is aanzienlijk duurder, voornamelijk vanwege het houden van koraal en hierdoor is dit een vrij prijzig aquarium design wat misschien niet voor de beginner geschikt is.

Brak water design

Bij het bespreken van soorten aquaria designs of aquariumsystemen zijn brakwatersystemen zeer zeldzaam in de hobby. Brak water is een mengsel van zout water en zoet water. Het zit als het ware in het midden, niet zoet water, maar niet zo sterk als zout zeewater. Als je je de Mississippi rivier voorstelt die uitmondt in de Golf van Mexico, dat is brak water. Het is gewoon een mengsel van zout en zoet water. De keuze aan vissen is zeer beperkt, met als populairste de kogelvis (Tetra don nigroviridis) die het etiket “zoetwaterkogelvis” draagt, terwijl het eigenlijk een brakwatervis is. Mensen hebben over het algemeen niet veel succes met brakwatervissen omdat de wateromstandigheden moeilijk te handhaven zijn en de meeste brakwatervissen niet goed zijn gehuisvest voordat ze in jouw thuisaquarium design terechtkomen.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.