Aquarium schoonmaken

Het is belangrijk om het aquarium op de juiste manier schoon te maken. Begin met het geven van een goede reiniging van de binnenkant van het glas met een algenpad. Koop algenkussens bij een dierenwinkel in plaats van bij de huisraadafdeling van een gewone winkel. Hoewel ze er misschien hetzelfde uitzien, kunnen de was kussens zeep of chemische resten bevatten. Deze zeepresten maakten niet uit als je jouw keukengootsteen schoonmaakt, maar het kan dodelijk zijn voor je vissen. Voor hardnekkige resten op het glas gebruikt je een scheermesje om het af te schrapen. Pas op dat je jezelf niet snijdt. Als je aquarium acryl is, gebruik dan een plastic scheermesje, want standaard scheermesjes krassen op het acryl. Dit is mogelijk om te doen met de vissen, zand en grind erin. Zo maak je de binnenkant van je aquarium schoon. 

Schoonmaken van aquarium zand, planten en decoratie

Zodra het raam van je aquarium schoon gemaakt is, verwijder je rotsen, kunstmatige planten, zand en decoraties die een aanzienlijke algengroei hebben of merkbaar vuil zijn. Maak ze niet schoon met zeep of reinigingsmiddelen. Het is erg moeilijk om zeep volledig te verwijderen, en zelfs een spoor kan schadelijk zijn voor vissen. Deze stap doe je dan dus ook niet met de vissen nog in het aquarium. Het aquarium hoeft niet leeg te zijn en het zand en grind kan je gewoon laten liggen. Meestal zal een goede schrobbeurt met een algenschraper in warm water de algen en het vuil van rotsen en planten verwijderen. Voor bijzonder hardnekkige reinigingsproblemen, moet je een 10 procent bleekmiddeloplossing en azijn in een bakje doen en laat je de artikelen 15 minuten weken. Schrob de resterende resten af, spoel ze goed af in stromend water en laat ze aan de lucht drogen om het resterende bleekmiddel te verwijderen. Leg ze pas weer in het aquarium als er geen chloorlucht meer aanwezig is en je decoratie van je aquarium is weer schoongemaakt. 

aquarium schoonmaken

Sifon om aquariumgrind te reinigen

Maak vervolgens het grind dat in het aquarium ligt schoon, door met een waterhevel het puin weg te zuigen. Er zijn verschillende soorten hevels beschikbaar, die allemaal in wezen hetzelfde werken. De grindzuiger moet het grind oproeren en het puin verwijderen zonder het grind op te zuigen. Zorg ervoor dat je het gehele oppervlak van het grind grondig opzuigt, zodat al het puin wordt verwijderd. Ook het grind maak je niet schoon met de vissen in het aquarium. Dit kan gevaarlijk zijn. Het water dat met de grindstofzuiger wordt verwijderd, wordt vervangen door gedechloreerd water, dat het water in je aquarium ververst. Zorg ervoor dat het vervangende water dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater. Je dient de stekker van uw aquariumverwarming uit het stopcontact te halen tijdens het verversen van het water, om te voorkomen dat het water aan de lucht wordt blootgesteld als het waterpeil daalt. Een 25% waterverversing is een goede hoeveelheid voor een maandelijkse waterverversing tijdens het schoonmaken van het aquarium.

Aquarium Ramen buitenkant schoonmaken  

Als de binnenkant van het aquarium is schoongemaakt, maak je de kap, het licht, de bovenkant van het reservoir en het raam aan de buitenkant schoon. Reguliere glasreinigers bevatten ammoniak, dat giftig is voor vissen. Standaard kalkreinigers zijn nog giftiger. Het wordt ten zeerste aanbevolen om azijn als aangemerkte reiniger te gebruiken en de oppervlakken met een schone, vochtige doek af te spoelen. Deze stap kan je gewoon doen terwijl je vissen in het aquarium blijven en je hoeft het aquarium niet leeg te halen wanneer je de buitenkant schoonmaakt. 

Hoe vaak aquarium schoonmaken?

Uitgaande van hoeveel vissen je hebt en hoe rommelig ze zijn, moeten de meeste aquariums ongeveer één keer per twee weken worden schoongemaakt. Schoonmaken zou moeten inhouden: Het hevelen van het grind om het puin en het niet opgegeten voedsel te verwijderen, en het vervangen van ongeveer 10-15% van het water.  Veeg het glas af om eventuele algen te verwijderen. Controleer of het filter correct werkt. De filtersponzen kunnen worden gespoeld met water dat uit het aquarium wordt gehaald om ze te reinigen. Was ze niet met leidingwater, want het chloor doodt de heilzame filterbacteriën.  Als je aquarium erg stinkt, of als je een probleem met algen hebt, maak je aquarium dan vaker schoon. Deze tekenen wijzen echter wel op een probleem dat moet worden aangepakt. Maak er een gewoonte van om de waterkwaliteit te testen elke keer als je het aquarium schoonmaakt om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.