Aquarium thermometer

Zowel zoet- als zoutwatervissen hebben water van een bepaald temperatuurbereik nodig om goed te gedijen. De beste manier om een vis in de optimale temperatuur te houden is het plaatsen van een thermometer in hun aquarium. Bij de aanschaf van een aquarium moet met veel zaken rekening worden gehouden. Welk type thermometer past het best bij uw aquariumopstelling? Wat zijn de beste thermometers op de markt op dit moment, en hoe stel je er een in wanneer je hem aanschaft? Je vraagt je misschien ook af hoe veilig de thermometer voor je aquarium vissen zal zijn. Dit zijn enkele vragen die ik in de rest van dit artikel zal beantwoorden. 

Waar plaats je een aquariumthermometer?  

De algemene plaatsing van de thermometer in het aquarium kan variëren, afhankelijk van het type dat je hebt. Een opplakthermometer wordt aan de buitenkant van een aquarium geplaatst. Hij kan aan de voorkant, achterkant of zijkant van het aquarium worden bevestigd. Plaats de thermometer niet in direct zonlicht of in de buurt van een verwarmings- of koelinstallatie. Deze plaatsen in het aquarium kunnen de aflezing van de thermometer beïnvloeden. 

aquarium thermometer

Verschillende soorten aquarium thermometers 

Aquariumthermometers zijn een klein maar essentieel artikel voor een aquarium. Hoewel het aquarium er misschien goed uitziet, kan een veranderende of ongeschikte watertemperatuur een negatief effect hebben op zowel vissen als planten. Met een goede thermometer waarmee u de temperatuur van uw water op verschillende tijdstippen en dagen kunt volgen, kan je problemen als gevolg van temperatuurveranderingen opsporen en corrigeren. Er zijn vier basistypen aquariumthermometers: stokjes aan de buitenkant, plak temperatuurmeters, drijvende/staande in het water, en digitale meters. Elk basistype heeft verschillende subtypes met hun eigen voor- en nadelen. Verschillende aquarium thermometers zijn beter geschikt voor verschillende stijlen en grootten van aquaria. 

Plak aquarium thermometer

Plak aquarium thermometer 

Het meest voorkomende type aquariumthermometer is een plakthermometer, of LCD (liquid crystal display). Soms worden zij als digitale thermometers bestempeld, maar dit is een onjuiste beschrijving. Dit is het type dat bij de meeste aquariumsets wordt meegeleverd en is ook een van de meest kostenvriendelijke. Lcd-thermometers hebben een staafje aan de achterkant dat je aan de buitenkant van het aquarium plaatst. De thermometers hebben meestal een Fahrenheit en Celcius schaal. Ze zijn er in horizontale en verticale varianten. Aangezien de plaatsing van de thermometer aan de buitenkant is, kan er enige interferentie van buitenaf met de temperatuur zijn. Het temperatuurbereik ligt meestal een paar graden rond de werkelijke temperatuur van het water. Een ander probleem is dat ze rond het jaar ophouden te werken, zodat ze jaarlijks moeten worden vervangen. Een LCD-thermometer is goed voor een basistankinstallatie. De thermometer is gemakkelijk te plaatsen in het aquarium, goedkoop, en moeilijk kapot te krijgen. 

Staande aquarium thermometer

Staande aquarium thermometer 

Een ander type aquariumthermometer is een staande. Deze thermometer wordt in de tank geplaatst en blijft aan het glas hangen door middel van een zuignap of een clip. De glazen thermometers zijn gemakkelijker te breken, vooral als er een nieuwsgierige of ruwe vis in de bak zit. De cijfers zijn kleiner dan op een LCD aquarium thermometer, maar ze hebben een gekleurde veilige zone gemarkeerd. Het maakt het gemakkelijk om te zien of de vissen zijn ok met een snelle blik. 

thermometer aquarium

Drijvende aquarium thermometer

Drijvende aquarium thermometer 

Het volgende type aquariumthermometer is een drijvende thermometer. Een drijvende thermometer is een glazen thermometer die aan de binnenkant van de tank gaat. Het belangrijkste verschil tussen drijven en staan is dat drijven vrij door het water van de bak beweegt. Er zijn drijvende thermometers die ankers hebben waardoor ze naar de bodem van de tank zinken in plaats van erop te drijven. Het probleem met deze aquarium thermometers is dat ze breekbaar zijn, soms moeilijk af te lezen, en dat ze tegen het filter kunnen blijven drijven, waardoor ze vast komen te zitten of het filter kunnen blokkeren. 

Digitale aquarium thermometer

Digitale aquarium thermometer  

Het laatste type is een digitale thermometer. Digitale thermometers bestaan uit een sonde die in het aquariumwater wordt geplaatst, permanent of tijdelijk, en die verbonden is met een digitaal display buiten het aquarium. Sommige maken draadloos verbinding, terwijl andere een snoer hebben waarmee de sonde fysiek aan het display wordt bevestigd. De thermometer heeft een sonde die je met een zuignap in de tank plaatst. Deze thermometers zijn prijziger dan de andere, maar hebben een aantal goede kenmerken. Sommige hebben een alarm als het water te warm of te koud wordt. Deze thermometers zijn nauwkeuriger dan andere soorten. Een digitale aquarium thermometer werkt op een batterij of moet op een stopcontact worden aangesloten. 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.