Aquarium ledverlichting

Is aquarium Ledverlichting goed voor vissen?  Ja, Ledlampen zijn geschikt voor vissen. Ledverlichting is ook geschikt voor levende planten in zoetwateraquaria. Aquarium verlichting moet worden ingeschakeld voor 8 tot 12 uur per dag. Dat is het. Ledverlichting is prima voor aquariumvissen. Dat is geweldig om te horen toch? Nu, welke Ledlampen zijn het beste voor jouw set-up. Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen bij de aanschaf van aquarium ledverlichting

Zijn Ledlampen beter voor aquaria?

Ledverlichtingen zijn zeker beter voor aquaria dan gloeilampen of andere soorten verlichting. Ze zijn betaalbaar. Ledverlichting, of het nu voor aquaria of andere toepassingen, zijn gekomen naar beneden in prijs de afgelopen paar jaar. Aquarium Ledverlichting is nu zeer betaalbaar. Ledlampen kunnen worden gekocht in het volledige spectrum. Als je volledige spectrumverlichting hebt dan kan je zoetwaterplanten met groot succes kweken. Zelfs met volledig spectrum aan mijn eerste punt zijn zij nog zeer betaalbaar. Kijk eens naar deze full spectrum ledlampen. Als je niet van plan bent levende planten in je aquarium te hebben dat is prima, de kleur van een aquarium met ledverlichting is nog steeds fantastisch.

aquarium ledverlichting

Kleuren van ledverlichting

Het kleurenspectrum is verbazingwekkend met Ledlampen en een aquarium vol ledverlichting. Aquarium Ledlampen zijn nu verkrijgbaar in wit en blauw, wat betekent dat je overdag heldere witte verlichting kunt hebben en ’s nachts kunt overschakelen op blauwe verlichting die een geweldig uitzicht en sfeer biedt. Vissen hebben naar mijn mening niet echt een volspectrumverlichting nodig. Dit betekent dat je waarschijnlijk een paar euro kunt besparen als je alleen maar de witte aquarium ledverlichting koopt. 

Warmte en Ledverlichting

Het volgende punt voor de afweging of je aquarium met ledverlichting verlicht kan worden is de warmtefactor. Ledlampen geven over het algemeen geen of weinig warmte af. Andere types van verlichting zal gooien warmte die verwarmt het bovenste gedeelte van het water van de aquariums. Dit is prima als de verwarming de extra hulp nodig heeft, maar wat als de lampen het water in de bak meer verhogen dan nodig is? Je zult de vissen stress bezorgen en problemen voor ze veroorzaken. Dit is niet de beste optie en ledverlichting is hierdoor dus een goede keuze voor het verlichten van het aquarium.

Energie en Ledverlichting

De verlichting van je aquarium kan erg veel energie kosten wanneer je geen ledverlichting gebruikt. Ledlampen zijn energiezuinig. Ledverlichting zal minder stroom verbruiken, wat betekent dat uw elektriciteitsrekening zal niet worden beïnvloed zeer veel door hen. Dit is een uitstekende reden om LED’s te nemen.

Duurzaamheid ledverlichting

De levensduur van aquarium ledverlichting ten opzichte van een gloeilamp is veel groter. Verschillende fabrikanten geven verschillende uren aan dat hun lampen meegaan. Het heeft dus geen zin om ze hier allemaal op te noemen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een Ledlamp duizenden uren langer meegaat dan gloeilampen. Hierdoor is aquarium ledverlichting niet alleen energiezuiniger dan dat een gloeilamp is, ledverlichting gaat ook langer mee als je er goed mee omgaat. 

Houden vissen van ledverlichting in het aquarium?

Wat goed om te weten is dat aquarium ledverlichting voor vissen niet veel anders zal voelen dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Ik denk niet dat vissen het verschil merken tussen de ene lamp en de andere. Wat ze wel opmerken is de helderheid en de warmte die wordt opgewekt. Sommige vissen kunnen niet goed tegen al te felle lampen. Als je merkt dat je vissen verstijven van angst of zich proberen te verstoppen als de lampen aan zijn, dan is je verlichting misschien te fel. Pas de lichtsterkte aan en het zou beter moeten zijn voor de vissen. Je kunt ook altijd meer planten in het aquarium zetten, dit biedt wat bescherming tegen de ledverlichting terwijl de vissen toch in het open water zitten.

Welke kleur lampen zijn het beste voor vissen?

De verschillende kleuren aquarium ledverlichting doen vrij weinig voor de vis zelf. Doe je best om het licht van de zon in de natuurlijke leefomgeving van de vissen na te bootsen en je zit goed. Waar je je wel bewust van moet zijn is dat vissen het veel beter doen als er elke dag wat duisternis is. Ik zeg dat omdat sommige hobbyisten de hele nacht het blauwe licht op hun aquarium laten branden. Over het algemeen denk ik niet dat dit op de lange termijn gezond is voor de vissen. Je riskeert dat je de vissen stress bezorgt, wat onvermijdelijk tot ziekte zal leiden. Het blauwe licht mag ’s avonds nog even branden, maar zet je aquarium ledverlichting uit als het tijd is om naar bed te gaan.

led verlichting aquarium

Is blauwe ledverlichting schadelijk voor vissen?

Aquarium ledverlichting kan blauw licht geven. We hebben het hierboven al even over blauwe verlichting gehad, maar is blauw licht schadelijk voor vissen? Sommige vissen aarzelen om uit hun schuilplaats te komen bij helderwit licht, maar met de donkerdere tint van blauw licht komen ze wel tevoorschijn zodat je van ze kunt genieten. Blauwe ledverlichting is niet schadelijk voor de vissen zolang je ervoor zorgt dat de vissen elke dag wat volledige duisternis krijgen. Als je een lange tijd wit licht aan hebt en dan een tijdje blauw, kan je mogelijk meer algen krijgen maar blauwe aquarium ledverlichting is niet schadelijk. 

Wit of blauw ledlicht voor aquarium?

Als we het hebben over aquariumverlichting in het algemeen, dan is een actinisch licht dat 10.000 kelvins is en een mix is van het witte en blauwe spectrum. Dit is een geweldige combo voor zee koralen en zoetwaterplanten. Zoals eerder gezegd, zijn vissen voor hun groei en overleving niet zo afhankelijk van fel licht als levende planten. Ik adviseer nogmaals om overdag witte ledverlichting aan te hebben in je aquarium en als je ’s nachts toch blauwe ledverlichting aan moet hebben, beperk dit dan tot een minimum.

Hoeveel licht hebben tropische vissen nodig?

Het is de bedoeling dat je vissen net zoveel licht krijgen als wanneer ze buiten zouden leven. Natuurlijk zal er wat licht op je aquarium vallen omdat de kamer waarin het aquarium staat verlicht is door de zon buiten of door de verlichting in huis. Probeer de lampen elke dag op hetzelfde tijdstip aan te doen. Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door een timer in te stellen, zodat je weet dat de vissen en planten altijd een consistente verlichting krijgen.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.