Aquarium groot

Grote vissen zien er fantastisch uit in een groot aquarium. Of ze nu het middelpunt vormen in een gezelschapsaquarium, deel uitmaken van een enorme aquariumopstelling, of hun eigen aquarium met één exemplaar voor zichzelf hebben, een grote vis trekt je aandacht. In de aquariumhobby zijn er veel coole grote vissen om uit te kiezen, maar je kunt maar beter je onderzoek doen voordat je ze mee naar huis neemt. Als je die belangrijke stap overslaat, zit je misschien tot over je oren in de problemen met een monstervis die zijn bak te groot wordt en misschien wel al zijn bakgenoten opeet. Hier vind je een lijst van de meest voorkomende grote zoetwatervissen voor in een groot aquarium. 

Zoetwater vissen in groot aquarium

Zoetwatervissen zijn erg populair in de aquariumwereld en zijn erg mooi in een groot aquarium. Het zijn cichliden uit de nieuwe wereld en ze komen voor in een verscheidenheid van kleuren en patronen. De maanvis is een goede keuze als een middelpunt vis in een groot aquarium, maar zorg ervoor dat er geen kleine vissen als ze een snack zou kunnen worden. Een goed beplant aquarium met veel kienhout en zwemruimte bootst de leefomgeving van de engel in het Amazonegebied na en ziet er fantastisch uit. Vermijd het houden van vissen met vinnen of agressieve vissen. Hoewel ze groot kunnen worden, bewegen ze zich niet snel, en hun vloeiende vinnen kunnen onweerstaanbaar zijn voor kleinere vissen in jouw grote aquarium zoals tijgerbarbelen. 

aquarium groot

Zilveren kwartjes in groot aquarium

Deze ronde vissen lijken in de dierenwinkel vaak meer op zilveren kwartjes en passen goed in een groot aquarium. Toch kunnen ze een doorsnede van 15 cm bereiken. Ze zijn verwant aan de piranha, maar het zijn vreedzame omnivoren. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze aan je hand knagen als je die in het aquarium steekt, maar ze kunnen wel je levende planten opknabbelen. Het zijn ook scholenvissen en ze doen het goed in kleine groepen. Hoewel ze geen enorme bak nodig hebben zoals de bala haai of de tinfoil barb, moet je toch denken aan een groot aquarium van ongeveer 150 liter voor een school van deze jongens. Lange grote aquariums zijn het beste, want het zijn actieve zwemmers. 

Clownvis in groot aquarium

De clownvis is een bodembewoner die kan helpen bij het opruimen van niet opgegeten voedsel dat op de bodem van jouw grote aquarium valt. Het zijn ook vissen waarvan bekend is dat ze slakken eten. Ze kunnen agressief worden als ze in onvoldoende aantallen worden gehouden, dus streef naar een kleine school van zes. Omdat ze een volwassen lengte van ongeveer een meter bereiken, heb je een enorme bak nodig van minstens 200 liter. De clownvis is net een stuk decoratie in jouw aquarium, zo mooi. De clownvis is een andere vis die je gemakkelijk als klein jong kunt kopen. Het zijn prachtige vissen, maar weinig mensen weten wat ze in huis halen als ze ze kopen voor een groot aquarium. 

Bala haai in groot aquarium

Als je een heel groot aquarium hebt zou je zelfs kleine haaien in jouw aquarium kunnen houden. Bala haaien zijn mooie, vreedzame vissen, met zilveren zijkanten en een gestroomlijnde vorm. Je kunt ze in de meeste dierenwinkels kopen als kleine juvenielen van 5 centimeter en ze zijn erg verleidelijk, maar dit is een situatie waarin je je onderzoek wilt doen alvorens tot aankoop over te gaan. Volwassen bala haaien kunnen meer dan een meter groot worden. Om het nog ingewikkelder te maken, zijn het snel bewegende scholenvissen die veel zwemruimte nodig hebben en in groepen van zes of meer gehouden moeten worden. Dus, hoe groot denk je dat je aquarium moet zijn voor vissen van 2 meter lang die graag en veel rondzwemmen? Als je heel, heel groot hebt geantwoord, heb je gelijk. Als jonge vissen kunnen ze in een aquarium van 75 liter leven, maar als volwassen vissen moet je een groot aquarium hebben en rekening houden met een inhoud van 75 liter per vis.  

grote aquarium

Afrikaanse bladvis 

De Afrikaanse bladvis is een van mijn favoriete vissen aller tijden en een van de kleurrijkste zoetwatervissen die je aan je grote aquarium kunt toevoegen. Het is het ultieme hinderlaag roofdier en komt compleet met zijn eigen camouflage. Hij houdt zich schuil in de vegetatie, wacht tot er een prooi voorbij zwemt, en slokt die dan op in zijn enorme bek. Dat betekent dat je deze vis niet wilt voeren met iets wat hij niet mag eten, en dat geldt ook voor de meeste vissen die kleiner zijn dan hij. Zorg voor veel vegetatie en levende planten, want dat is waar de Afrikaanse bladvis het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Vermijd ook het uitzetten van agressieve vissen. Hoewel de Afrikaanse bladvis een roofvis is, is het verder een volgzame vis en kan de vis prima in een groot aquarium. 

Oscar 

Oscars (Astronotus ocellatus) zijn grote, agressieve cichliden uit de nieuwe wereld. Ze kunnen enkele tientallen jaren leven en een meter groot worden. Dus, als je overweegt er een aan te schaffen, ben je er voor de lange termijn bij betrokken. Sommige kwekers houden de oscars paarsgewijs, maar vaak kunnen deze roofvissen het beste in een aquarium met één exemplaar worden gehouden. Zorg voor voldoende ruimte om te zwemmen en wat kienhout. Ze kunnen proberen levende of kunstmatige planten te ontwortelen, dus zet ze goed vast. Een groot aquarium van 100 liter is een minimale vereiste voor deze leuke vissen.  

Groot aquarium kopen

Als je een groot formaat aquarium wil kopen, raden we aan eens te kijken op Bol.com. Ze hebben een groot aanbod aan grote aquaria + gratis bezorging. Dit zal je een hoop tijd en moeite besparen. Het grote aquarium wordt netjes bij je binnen gezet met een klik op de muis.