Aquarium steentjes

Een goed hulpmiddel om jouw aquarium zo te krijgen als jij wilt is het gebruiken van mooie zwarte, witte, of kleurrijke aquarium steentjes. Aquaria zijn populaire manieren om veel verschillende soorten huisdieren te huisvesten. Hoewel de meeste mensen een aquarium associëren met vissen, kan je een glazen bak gebruiken om een thuis te creëren voor een groot aantal reptielen, amfibieën en zelfs sommige zoogdieren. En net als jouw eigen huis, wil je dat de leefruimte van jouw huisdier er aangenaam uitziet en aanvoelt. Aquariumgrind, riviergesteente of natuursteen uit de dierenwinkel kunnen wel volstaan, maar bieden niet altijd de kleurenpracht, of natuurlijke look, die de meeste mensen mooi vinden. Hierdoor is het misschien leuk om aquarium steentjes in de natuur te zoeken. Maar kan je wel aquarium steentjes uit de natuur halen? 

Effect aquarium steentjes op Ph waarde 

Over het algemeen geven de meeste zoetwatervissen en -planten de voorkeur aan zachter water en een lagere pH en willen hier het liefste aquarium steentjes bij die niets doen met de ph waarde van het water. Dit feit wetende, willen we stenen met een hoog calciumgehalte vermijden, glazen steentjes zijn bijvoorbeeld een optie als je ze goed wast. Calciumrijke stenen zullen de waterchemie van ons aquarium veranderen. Het water wordt er hard van. Ze zullen ook de pH van het aquarium veranderen, waardoor ons aquarium alkalisch van aard wordt. Dat is geweldig voor een zoutwater aquarium, maar zal rampzalig zijn voor de meeste tropische vissen die we kunnen kopen. Hierdoor is het goed om op te letten welke aquarium steentjes je op de bodem van jouw aquarium legt.  

aquarium steentjes

Gevonden aquarium steentjes gebruiken 

Een aquarium krijgt een speciale charme als de bodem bedekt is met stenen die je zelf hebt uitgezocht of gekocht. Het gebruik van eigen grind of stenen in de bodem van het aquarium brengt echter een aantal inherente risico’s met zich mee als je de stenen niet eerst test. De samenstelling van de stenen kan de hardheid en de pH-waarde van het water veranderen op een manier die schadelijk is voor de vissen. Buiten verzamelde stenen kunnen ook bedekt zijn met verontreinigingen die het aquariumwater kunnen aantasten. Deskundigen hebben gemengde meningen; velen beweren dat tenzij u een expert bent in het identificeren van de samenstelling van stenen, het het beste is om naar een dierenwinkel te gaan en stenen en substraten te kopen die veilig zijn bevonden voor gebruik in het aquarium. Andere instanties zijn echter van mening dat het gebruik van ingezameld grind en stenen op de bodem van het aquarium aanvaardbaar is, mits je de instructies volgt voor het testen ervan om gevaarlijke bestanddelen uit te sluiten en ze goed schoon te maken en te wassen. 

Waar kan ik buitenstenen voor aquaria vinden? 

Buiten grind en gladde aquarium steentjes kunnen worden verzameld in de vrije natuur. Probeer stranden en oevers van meren, in droge wasbeddingen, of langs de oevers van beken en rivieren. Vermijd echter het verzamelen van stenen onder water, vooral in beschermde omgevingen, omdat het verwijderen van stenen de inheemse habitats kan verstoren waar wilde vissen en planten afhankelijk van zijn. Je kunt ook stenen voor buiten kopen bij een verscheidenheid aan winkels zoals Bol.com, landschapsbedrijven die glad en glazen riviergesteente en andere aggregaten verkopen, tuincentra en kwekerijen. Al deze bronnen kunnen je voorzien van goedkope en aantrekkelijke stenen en grind. Wees voorzichtig bij het maken van jouw keuze en test de aquarium steentjes of grind altijd voordat je ze in het aquarium gebruikt. 

steentjes aquarium

Hoe aquarium stenen te testen 

Het grootste gevaar van het gebruik van niet gekochte maar eigen grind en aquarium steentjes in een aquarium is de mogelijkheid dat ze calcium bevatten, wat de pH van het aquariumwater kan veranderen. Maar voordat je gaat testen, moet je de stenen ook grondig wassen om alle losse gruis en verontreinigingen te verwijderen. Het testen op calcium kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van een paar druppels azijn op de steen of het grind dat je overweegt te gebruiken. Als de azijn (een zure stof) gaat bruisen of schuimen op de steen, gebruik hem dan niet. De chemische reactie die je ziet, wijst erop dat de steen calcium bevat. Een andere manier om stenen en grind te testen is de gewassen stenen in een emmer te plaatsen, volledig ondergedompeld in een kleine hoeveelheid van het water dat u in uw aquarium gebruikt. Test eerst de pH en de hardheid, laat het water met stenen dan een week staan en test opnieuw. Als er een aanzienlijke stijging is, zullen deze stenen of grind problemen veroorzaken in het aquarium. 

  

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.