Aquarium pomp

Heb je echt een luchtpomp of circulatiepomp nodig in je aquarium? Niet noodzakelijkerwijs. Ze zijn geen essentieel onderdeel van de uitrusting, maar ze bieden wel een brede lijst van voordelen die zeker de kleine kosten rechtvaardigen, waaronder meer gasuitwisseling, een betere watercirculatie en extra decoratie. De luchtpomp gaat niet in het aquarium, alleen in de siliconenbuis. De pomp zelf zit of onder je aquarium als je een kastje hebt, of hij staat aan de zijkant of achter het aquarium. Wat je maar wilt. Dus terwijl ik mezelf net heb tegengesproken met de titel van dit artikel, bedenk dan dat je eigenlijk geen luchtpomp nodig hebt voor in je aquarium , maar je moet zeker overwegen om er een te hebben.

Aquarium pomp voor oppervlakte-agitatie en gasuitwisseling 

Een luchtpomp of een circulatiepomp is goed voor gasuitwisseling in het aquarium. De reden waarom oppervlakte-agitatie cruciaal is voor de gezondheid van het aquarium is dat het zich aan de oppervlakte bevindt waar de gasuitwisseling plaatsvindt. Zonder oppervlaktebewegingen kan de zuurstof die aan het oppervlak van het water zit, niet in het water terechtkomen en kan overtollig kooldioxide in het water er niet uitkomen. Een manier om er zeker van te zijn dat er voldoende oppervlakte-agitatie is, is om je filter iets boven het waterniveau te plaatsen, zodat de stroom het water aan het oppervlak kan laten circuleren. Als dit geen optie is is een CO2 pomp of luchtpomp in je aquarium doen de beste optie. 

Aquarium pomp voor kooldioxide

De constante stroming van de belletjes door de CO2 pomp of luchtpomp in je aquarium zal het kooldioxide naar het oppervlak duwen, waardoor er agitatie ontstaat die het mogelijk maakt om gas uit te wisselen. Als geluid een probleem voor je is, dan is een stille luchtpomp de beste keuze. Als je jouw vissen ooit aan het oppervlak van het aquarium ziet zwemmen en naar adem snakken, betekent dit dat er niet genoeg zuurstof in je aquarium is en een luchtpomp zal dit probleem binnen enkele minuten oplossen. Als je een beplant aquarium houdt en CO2 aan je aquarium toevoegt voor de gezondheid van de planten, is het natuurlijk geen goed idee om de hele dag een luchtpomp aan te houden. Het is contraproductief. Wat je wel kunt doen is de CO2 pomp of luchtpomp ’s nachts aanzetten om het aquarium van zuurstof te voorzien, omdat planten ’s nachts geen kooldioxide nodig hebben. 

aquarium pomp

Verhoogde zuurstof door de aquariumpomp

Een CO2 pomp of luchtpomp in je aquarium zorgt voor verhoogde zuurstof in het water. Een van de grootste voordelen van een verhoogde oppervlakte-agitatie is de verhoogde zuurstofvoorziening. Maar het is niet alleen de oppervlakte-agitatie die zuurstof aan het aquariumwater toevoegt. Het gebruik van een luchtpomp met een luchtsteen zorgt voor duizenden kleine zuurstofbelletjes die enorme hoeveelheden zuurstof rechtstreeks in je aquariumwater drijven. Zuurstof is essentieel en heilzaam voor alle levende wezens in je aquarium, inclusief de vissen, planten en zelfs de heilzame bacteriën die cruciaal zijn voor de algehele gezondheid van je hele aquarium ecosysteem dus het is goed om een aquarium pomp te kopen wanneer je het budget ervoor hebt.

Ze zien er geweldig uit

Een aquarium pomp, zowel een luchtpomp als een circulatiepomp zorgt voor spektakel. Als je ooit naar een aquarium hebt gekeken en dacht “Wow, dat ziet er geweldig uit” … De kans is groot dat dat aquarium een soort luchtpompdecoratie had die voor bubbels in het aquarium zorgde.  Soms zie je de bubbels op hun eigen, maar om extra flair en decoratie aan je aquarium toe te voegen, kun je een aantal ornamenten toevoegen die werken met een luchtpomp om karakter en een thema toe te voegen, waaronder schatkisten, vulkanen en zelfs nepkoraal. Niet alleen zijn deze decoraties fascinerend en leuk om naar te kijken, de vissen zullen ook genieten van de bubbels. Ik heb ontelbare uren doorgebracht met het kijken naar mijn vissen die in en uit de bubbels zwemmen en met de ornamenten omgaan. 

Sponsfilters en aquarium pompen

Een andere reden waarom luchtpompen een geweldig apparaat zijn voor alle aquarium is omdat ze het mogelijk maken om sponsfilters te gebruiken. Sponsfilters zijn ongelooflijk goedkoop, effectief, makkelijk te kopen en zijn broedplaatsen voor de ontwikkeling van nuttige bacteriën. Sponsfilters werken alleen met een luchtpomp omdat ze geen eigen motor hebben en dus afhankelijk zijn van de opwaartse kracht van een luchtpomp om het water uit het aquarium door de sponsfilters te drijven.  Voor kleinere aquaria van 200 liter (of zelfs grotere van 1000 liter als ze naast een externe motorfilter of externe blikjesfilter worden gebruikt) zijn sponsfilters perfect. Ze zijn klein, stil en goedkoop. Ze kunnen ook worden verplaatst van aquarium naar aquarium als je ooit een nieuw aquarium of een quarantaine aquarium moet opzetten. De sponsfilters met al hun heilzame bacteriën maken een nieuw aquarium meteen vrij, zonder dat je wekenlang hoeft te wachten op de schoonmaak. Een sponsfilter is dus ideaal in combinatie met een aquarium pomp. 

pomp aquarium

Ideaal voor quarantaine aquariums 

Over quarantaineaquariums gesproken, de onmiddellijke toevoeging van nuttige bacteriën uit filtermedia is niet het enige voordeel van het gebruik van een luchtpomp.  Bij de behandeling van een ziekte bij een vis is het een van de meest voorgeschreven middelen om de temperatuur aanzienlijk te verhogen en zo te helpen bij de bestrijding van welke infectie dan ook.  Het probleem is dat hogere watertemperaturen leiden tot een lager zuurstofgehalte. Bij de behandeling van een slechte vis moet je ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof is om de vis volledig te laten genezen. Door een luchtpomp toe te voegen aan je quarantaine aquarium kan je de temperatuur van het water verhogen om de infectie te bestrijden en tegelijkertijd het water mooi en zuurstofrijk te houden.

Wat is de beste luchtpomp voor het aquarium? 

Welke aquarium pomp het beste voor jou is hangt af van wat voor jou belangrijk is. Voor de meeste mensen die ik een luchtpomp aanraad, zeg ik altijd dat ze een stille pomp moeten kopen met los te halen onderdelen, slangen en batterijen. Zo kan je zelf namelijk handmatig de onderdelen, batterijen en slangen vervangen of schoonmaken. Als je het grootste deel van de dag je pomp laat draaien, wat je waarschijnlijk zult doen, zal je een pomp in je aquarium willen kopen die stil is. 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.