Co2 aquarium

Tegen het gangbare advies in, installeren veel mensen toch een CO2 regelaar of systeem in het aquarium. In feite zien velen dit systeem als een extra en onnodige uitgave. Dit komt meestal omdat ze, hoewel ze keer op keer worden geadviseerd om een CO2-systeem in hun aquarium te laten installeren, niet inzien wat het voor hen kan doen. In een aquarium zonder een goed CO2-systeem kunnen de aquariumplanten er bijvoorbeeld bleek of ziekelijk uitzien, of kan het water troebel zijn. Mensen vinden het ook moeilijk te geloven dat ze CO2 nodig hebben als ze veel vissen hebben: vissen filteren immers CO2 als ze ademen. Dit is echter niet hoe de natuurlijke watersystemen hun CO2-balans in stand houden. Er zijn andere natuurlijke verschijnselen die het CO2-niveau beïnvloeden, zoals bodemerosie en bewegend water, wat niet het geval is in een stilstaande bak. Hierdoor kan het goed zijn om te kijken naar hoe CO2 in jouw aquarium gaat.  

CO2 Aquarium > Gezond uitziend plantenleven 

Een goed CO2 systeem in het aquarium zorgt voor de planten. Een bekend feit is dat vissen en planten in evenwicht moeten samenleven. De planten gedijen op het kooldioxide die door de vissen wordt geproduceerd, terwijl de vissen zich voeden met plantaardig materiaal en ook daaronder dekking zoeken. Te veel of te weinig CO2 heeft echter gevolgen voor zowel planten als vissen. Symptomen van een tekort aan CO2 zijn onder meer planten met bleke bladeren en stengels, of een groeiachterstand. Dit betekent ook dat de planten niet in staat zijn de omgeving goed te beluchten of de vissen van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Dergelijke negatieve situaties kunnen het best worden vermeden door de installatie van een CO2-systeem in een aquarium van hoge kwaliteit. 

co2 aquarium

CO2 Aquarium > Gezonde vissen 

CO2 in je aquarium speelt een vitale rol in het leven van vissen. Te veel of te weinig CO2 is niet alleen schadelijk voor de vissen, maar kan ook leiden tot een vroegtijdige dood. Vissen produceren kooldioxide tijdens de ademhaling. Te veel CO2 in het water verhoogt de giftigheid en beïnvloedt de pH-balans. Helaas, tenzij je zeer bedreven bent in het detecteren of opmerken van het kooldioxidegehalte, zul je ziekelijke of dode vissen zien. Een CO2-regelaar in je aquarium helpt het CO2-niveau te matigen en zo de negatieve effecten te minimaliseren. 

CO2 Aquarium > Bestrijding van algengroei 

Algen zijn een van de grootste bedreigingen voor vissen en hierdoor is het goed om een CO2 systeem in jouw aquarium te hebben. Het beïnvloedt het leven van vissen door een ongezonde omgeving te creëren die ziekten bij de vissen kan veroorzaken en ook andere planten kan aantasten. Volgens studies draagt kooldioxide bij tot de groei van algen en leidt het ook tot een overmaat aan ammoniak die gevaarlijk is voor vissen. Het installeren van een systeem in het aquarium om het kooldioxide te controleren helpt het negatieve effect te bestrijden. 

De do’s en don’ts van CO2 in het aquarium 

Hoewel kooldioxide aan planten kan worden toegediend zonder bijwerkingen, kan hetzelfde niet worden gezegd van vissen. Voeg te veel CO2 toe aan je aquarium en je vissen kunnen sterven, dus het is nog een goede reden om te investeren in een set met een goede, nauwkeurige regelaar, en een CO2 test kit. Airstones en venturi’s drijven CO2 af, dus combineer die twee niet. En CO2-flessen onder druk zijn potentieel gevaarlijk in de verkeerde handen, dus buiten het bereik van kinderen houden. Voor aquaria met planten wordt een constant CO2-niveau tussen 15-30 mg/l aanbevolen. Combineer het met verlichting die de plantengroei bevordert, een voedzaam plantsubstraat en een volledige vloeibare meststof voor de beste resultaten.  

aquarium co2

CO2 meten in het aquarium

Test het aquariumwater op pH en KH en vergelijk de resultaten met een tabel voor een CO2-niveau. Bij gebruik van de tabel wordt er echter van uitgegaan dat het enige zuur in het water koolzuurgas is, terwijl veel andere factoren de pH-waarde van het aquarium beïnvloeden. Daarom is een andere testmethode populair geworden, waarbij een CO2-indicator of druppelcontroleapparaat wordt gebruikt. Dit apparaatje zit in het aquarium en wordt gevuld met een oplossing van water dat precies KH 4 is (4 KH water) en een pH-reagens dat broomthyleenblauw wordt genoemd (ook te vinden in pH-testkits met een laag bereik). Het gas reageert met de oplossing en verandert van kleur naar gelang de hoeveelheid aanwezig is. Het doel is een mooie limoengroene kleur te krijgen die overeenkomt met 30ppm CO2, wat in de meeste situaties als veilig wordt beschouwd. Als je een pH-test kit met een laag bereik hebt, kijk dan naar de kleur die pH 6,6 geeft. Dat is het groen dat je zoekt in je druppelcontroleapparaat. Het testen van deze waarden kost ongeveer 15 euro, maar dan heb je wel een goed idee van de CO2 in jouw aquarium. Zulke kits en Co2 producten kan je eenvoudig op bol.com bestellen.  

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.