Aquarium meubel

Een aquarium meubel is eenvoudigweg een meubelstuk waarop je het aquarium plaatst. Je kunt kiezen voor een eenvoudig, metalen frame of voor een volledige kast, afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Een belangrijke overweging bij het kiezen van een aquarium meubel is welke stijl van het meubel je wilt. Over het algemeen kan je kiezen voor iets basic en functioneel of ga voor een aquarium meubel die een beetje meer uitgewerkt detail heeft. Als je een klein aquarium hebt of je wilt gewoon iets om een kweekbak of quarantaine aquarium te houden, kan een basic aquarium meubel kan de klus te klaren. Aquarium meubels zijn in feite vierpotige meubelstukken. Hoewel een aquarium meubel de goedkoopste optie is, is er geen opbergruimte en is alle bekabeling voor verwarmingselementen, filtersystemen enz. onder de bak te zien. 

Kast als aquarium meubel 

Als je een groot aquarium hebt of je wilt een aquarium meubel dat er goed uit ziet in er huis, dan is een aquarium kast de beste optie voor je. Kasten bieden opslagruimte voor items zoals sumps en externe canister filters, evenals het verbergen van alle bedrading die wordt geassocieerd met uw vissen tank apparatuur. Kasten zijn ook veel veiliger dan andere aquarium meubels, omdat ze meestal stabieler zijn en minder snel omvallen.

aquarium meubel

Open bodem of niet?

Als je een glazen bak met een rand hebt, hoeft het aquarium meubel niet echt een bodem te hebben. Glazen tanks zijn vrij sterk, en een rand helpt om de glazen panelen te stabiliseren. Als je echter een acryl aquarium hebt, heb je wel een standaard nodig met een bodemplaat om het aquarium te ondersteunen. Om de glaspanelen niet te belasten, moet de bak volledig vlak en horizontaal op de standaard staan. Voordat je je aquarium op het meubel zet, moet je controleren of er geen kleine stukjes grind of stof op de bodem liggen. Het is een goed idee om de voet van het aquarium meubel schoon te maken voordat je het aquarium erop zet, en de meeste fabrikanten raden je aan het aquarium op piepschuim te zetten om het risico van spanningsscheuren te verminderen.

Veiligheid voorop bij het selecteren van een aquarium meubel

Voordat we meer gaan vertellen over aquarium meubels, moet ik je waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van gewone huishoudelijke meubels voor je aquarium. Gewone kasten, tafels en bureaus zijn niet gebouwd of ontworpen om het aanzienlijke gewicht van een aquarium te dragen. Vaak zijn huismeubelen niet gemaakt van robuuste materialen. Ik weet nog dat ik mijn allereerste aquarium op een ladekast van spaanplaat in mijn slaapkamer zette. Na verloop van tijd begon de bovenkant van het meubel door te zakken, en het was puur aan geluk (en een overvolle bovenste lade) te danken dat het hele ding niet instortte, met aquarium en al! Gebruik dus altijd een speciaal gebouwd aquarium meubel van goede kwaliteit om je aquarium op te plaatsen, tenzij je een heel klein aquarium hebt dat veilig op een massief houten tafelblad kan staan.

Soorten aquariumstatieven

Er zijn verschillende soorten aquarium meubels om uit te kiezen:

Merknaam aquarium meubels

In de meeste goede viswinkels, dierenwinkels en online vindt je aquarium meubels zonder een merknaam. Deze meubels zijn meestal gemaakt van spaanplaat en MDF, en vele zijn zeer goedkoop gemaakt om de beginnende hobbyist aan te spreken als een instapmodel uitrusting. Hoewel geen merk meubels een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden, moet je weten dat deze goedkopere meubels op lange termijn niet geschikt zijn voor grote zoetwater- of zoutwateraquaria. Als je namelijk een externe sump in het meubel plaatst, kan de geproduceerde vochtigheidsgraad het materiaal doen kromtrekken. Gemorste vloeistof vormt een soortgelijk probleem. Om deze redenen zou ik een goedkope, standaard aquarium meubel niet aanraden voor grote aquaria en zeewateropstellingen.

Hoogwaardige merken aquarium meubels

Aan de andere kant van de prijsklasse vindt je merk-aquarium meubels die zijn gemaakt door high-end fabrikanten die zijn gespecialiseerd in het bouwen van kasten en standaards voor de hobbyist. Deze meubels zijn meestal opgenomen in all-in-one vis aquarium opstellingen, waar je het aquarium en de kast of het meubel als een eenheid te kopen. Je vindt een aantal prachtige voorbeelden van massief eiken kasten die zijn gebouwd om het aquarium te houden, hebben integrale kastruimte, en kan zelfs verdubbelen als tv-standaards en wijnrekken! Metalen frames zijn ook beschikbaar als je houdt van het idee van een frame versierd met uitgebreide, smeedijzeren effect curlicues en dergelijke. Je kunt ook kiezen uit aquarium meubels die zijn gebouwd van multiplex of laminaat, die zijn iets goedkoper dan massief hout, maar kan net zo effectief om naar te kijken en zijn sterker en robuuster dan de goedkope keten winkel equivalenten.

DIY-aquarium meubel

Als je goed bent in timmerwerk, kan je misschien je eigen aquarium meubel bouwen. De meeste DIY-meubels zijn gebouwd van hout en nemen de vorm van een kader, eerder dan een kabinet. Het basisprincipe van het ontwerp bestaat uit het bouwen van twee box frames die zijn verbonden door vier poten. Het frame benen zijn gemaakt met behulp van verschillende lengtes van 2 x 4 of 2 x 6 voor sterkte, en de rest van de stand zit in multiplex voor sterkte en esthetiek. De bodem van het meubel staat in direct contact met de vloer, die het gewicht van de tank draagt. Als je wilt, kan je het meubel bekleden met triplex en deuren, vloerbedekking, enz. toevoegen. Om het aquarium meubel af te werken, schilder je hem van binnen en van buiten met vernis voor mariene toepassingen en een grondlaag op oliebasis om het hout waterdicht te maken.

meubel aquarium

Voordelen van een aquariumstandaard

Hoewel je het aquarium op de vloer kunt zetten, zijn er verschillende voordelen aan een aquarium meubel. Het meubel creëert een kenmerk en een centraal punt voor de kamer. Een aquarium meubel houdt het aquarium veilig tegen schade. Het biedt een plaats om benodigdheden voor het onderhoud van het aquarium, visvoer, enz. op te bergen. Het schermt bekabeling af van het zicht zodat niemand er zo maar bij kan en het plaatsen van een aquarium op een goed aquarium meubel betekent ook dat je een geweldig uitzicht op je huisdieren, die je zult missen als het aquarium op de vloer staat.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.