Aquarium rotsen

Aquarium rotsen en stenen zijn altijd al populaire decoratiematerialen geweest voor zoetwateraquaria. Kleine gladde kiezelsteentjes brengen afwisseling in een anders vlakke grindbodem. Een enkele mooie steen of een stuk glas vormt een prachtig middelpunt in een aquarium. Hoewel er geen vaste regels zijn voor aquascaping met stenen, zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je stenen stapelt of grotten en overstekken maakt, zorg er dan voor dat de stapel stenen stabiel is. Als een rotsblok instort, kan het glas van het aquarium barsten of de verwarming beschadigd raken. Je kunt een epoxylijm voor aquatisch gebruik gebruiken die de aquarium rotsen aan elkaar bindt, zelfs onder water. Deze speciale epoxy wordt verkocht voor het bevestigen van koralen op aquarium rotsen in rifaquaria.

Rotsen voor zoetwateraquaria

In dierenwinkels, online en zelfs in de natuur zijn veel verschillende soorten aquarium rotsen en steenmateriaal verkrijgbaar. Nep, als decoratie, van kunststof of echte stenen. Maar niet alle voor het aquarium geschikte stenen zijn geschikt voor elk aquarium. De belangrijkste factor bij het kiezen van decoratieve stenen is of de stenen inert zijn in aquariumwater. Sommige rotsen geven calcium af aan het water. Dit verhoogt de hardheid van het water, wat ongewenst kan zijn in aquaria met planten en bij het houden van vissen uit het Amazonegebied. Het gesteente kan carbonaten afgeven, die de pH verhogen en al jouw pogingen om de pH neutraal tot licht zuur te houden tenietdoen. Maar deze aquarium rotsen zijn zeer gewenst als je een Afrikaans cichlidenaquarium hebt, dat baat heeft bij harder water en een hogere pH.

aquarium rotsen

Drie soorten aquarium rotsen

Er zijn drie hoofdcategorieën voor de soorten aquarium rotsen die we in ons aquarium kunnen gebruiken, die elk hun sub-categorie hebben. Dit zijn sedimentgesteenten, stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten. Igneuze gesteenten zijn kristallijn. Ze ontstaan door afkoeling en verharding van gesmolten aarde. In een aquariumopstelling kunnen onder Igneuze gesteenten doleriet, gabbro en basalt worden verstaan. Sedimentgesteenten ontstaan na vele lagen van deeltjes, cement en afzettingen. Dit soort gesteente omvat mergel, kalksteen, zandsteen, breccia, conglomeraat en schalie. Metamorfe gesteenten ontstaan na het voortdurende proces van verhitting en afkoeling wanneer de gesteenten onder druk komen te staan. Tot deze gesteenten behoren kwartsiet, dolomiet, marmer, fylliet, leisteen, schist, gneis en hoornfels. Afhankelijk van het biotype zouden al deze rotsen geschikt moeten zijn voor een aquarium.

Kunnen we in de natuur gevonden stenen of rotsen gebruiken?

Het gebruik van in de natuur gevonden stenen in jouw aquarium is niet aan te raden. Ten eerste weet je niet welke micro-organismen of ziekteverwekkers deze stenen kunnen bevatten, omdat ze nog niet chemisch behandeld zijn. Ten tweede kunnen ze ook pH-veranderend werken, wat fataal kan zijn voor jouw vissen. Daarom raad ik je aan alleen rotsen te gebruiken die zorgvuldig zijn geselecteerd voor de verschillende soorten aquaria en ze goed schoon te maken voor je ze in het aquarium doet. 

Waar koop je aquarium rotsen

Aquarium rotsen zijn populair. De reden hierachter is de aanwezigheid van diverse soorten rotsen die van nature in het water worden aangetroffen. Deze kunnen ook nep zijn en van bijvoorbeeld kunststof zijn waardoor het het water niet aantast en minder goed hoeft schoon te maken. Als we beginnen nummering, zal er een eindeloze lijst van rotsen die geschikt zijn voor het aquarium. Er zijn twee mogelijkheden om aan aquariumrotsen te komen. De eerste is ze te kopen in de winkel of online zoals op Bol.com, en de andere is ze te plukken uit de natuurlijke omgeving. Als je de eerste optie overweegt, krijg je meestal rotsen die je meteen in het aquarium kunt gebruiken. Echter, de tweede optie kan misgaan als je niet genoeg informatie over het aquarium rotsen, en hoe ze moeten worden gebruikt. Tegelijkertijd kan één verkeerde aquarium rots rampzalig zijn voor het aquarium.

rotsen aquarium

Doe onderzoek naar aquarium rotsen 

Hoewel het toevoegen van rotsen of stenen aan een aquarium een virale trend aan het worden is, is het altijd verstandig om een beetje onderzoek te doen voordat je rotsen koopt of verzamelt. Zorg ervoor dat jouw rotsen vis- en aquariumvriendelijk zijn. Als je problemen hebt met het selecteren van stenen of het identificeren ervan, kan je jouw plaatselijke dierenwinkel om hulp vragen. Maak de stenen altijd schoon voordat je ze toevoegt. Als je alles hebt gedaan wat je kunt om er zeker van te zijn dat jouw stenen veilig zijn, voeg dan een twist met een rotsachtige wraak toe aan jouw aquarium. Aquarium rotsen maken elke bak gegarandeerd adembenemend mooi.

Bekijk hier de bestverkochte Aquarium rotsen op Bol.com.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.