Aquarium stenen

Aquariumstenen, of grind, maakt het aquarium aantrekkelijker, en het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, van kleine kiezelsteentjes en zand tot grote rivierrotsen. Het dient echter ook verschillende belangrijke doelen buiten de decoratie, hoewel er situaties zijn waarin aquariumstenen niet wenselijk is. Je kan overal grind en stenen vinden om in je aquarium te doen. Je kan ze zelf zoeken in de natuur om zo goedkope decoratie in je aquarium te hebben of je kan aquariumstenen kopen bij verschillende dierenwinkels en aquariumwinkels. Het kopen van aquariumstenen bij de winkel is de veiligste manier om jouw aquarium in te richten met stenen.

Biologische Filtratie door aquariumstenen

Misschien wel de belangrijkste functie van aquarium stenen is het bieden van een thuis aan nuttige bacteriën. Deze bacteriële kolonies zijn nodig om afval van de vissen, voedselresten en plantenresten te verwijderen. De bacteriën kunnen leven zonder een comfortabel grindbed, maar ze groeien misschien niet in voldoende hoeveelheden om het aquarium veilig te houden voor uw vissen. Als de bak een kale bodem heeft, moet het water vaker worden ververst om te voorkomen dat zich schadelijk afval ophoopt. Maar als de bak zwaar bezet is, kan zelfs regelmatig water verversen niet genoeg zijn om ammoniak en nitriet op afstand te houden. In dat geval zijn stenen in je aquarium van cruciaal belang om een gezonde omgeving te handhaven.

aquarium stenen

Aquarium stenen als Habitat voor de vissen

Stenen in een aquarium is een onderdeel van het creëren van een aangename leefomgeving voor je vissen. Het biedt de vissen – vooral vissen die zich graag ingraven – een schuilplaats en het is een verrijking voor bodembewoners die liever door het substraat zoeken naar voedselresten. Bovendien helpt het om reflecties in het aquarium te verminderen die de vissen stress kunnen bezorgen. Stenen kunnen ook worden gebruikt om de chemische samenstelling van het water te verbeteren. Als uw vissen bijvoorbeeld hard water nodig hebben, kan een koraalsubstraat u helpen het juiste evenwicht te bereiken. Bovendien kunnen stenen een veilig onderkomen bieden aan visseneieren. Grotere aquariumstenen zorgen ervoor dat de eitjes buiten het bereik vallen van hongerige vissen die niet zouden aarzelen om hun eigen kroost op te eten. 

Aquarium stenen zijn een thuis voor levende planten

Als je levende planten hebt, zijn aquariumstenen van cruciaal belang en komt het op de tweede plaats na verlichting om je planten in leven te houden. De juiste stenen in beplante aquaria kunnen ervoor zorgen dat je planten goed wortelen en dat aan hun voedingsbehoeften wordt voldaan. Lateriet en vermiculiet zijn gebruikelijke stenen voor beplante aquaria, omdat ze voedingsstoffen voor de planten opslaan en afgeven. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met grind. Bovendien vereisen sommige aquariumplanten met een groter wortelstelsel extra diepte in de bodembedekking, dus houdt daar rekening mee bij het samenstellen van de stenen in je aquarium.

Welke stenen moet ik gebruiken in het aquarium?

Er zijn drie hoofdcategorieën voor de soorten rotsen of stenen die we in ons aquarium kunnen gebruiken, die elk hun eigen sub-categorie hebben. Dit zijn sedimentgesteenten, stollingsgesteenten en metamorfe gesteenten. Sedimentgesteenten zijn mergel, kalksteen, zandsteen, breccia, conglomeraat en schalie. Igne gesteenten die in een aquarium kunnen worden gebruikt zijn doleriet, gabbro en basalt. Metamorfe gesteenten zijn kwartsiet, dolomiet, marmer, fylliet, leisteen, schist, gneis en hoornsteen. Afhankelijk van het biotype zouden al deze gesteenten geschikt moeten zijn voor een aquarium. 

Stenen en PH-Waarde

Het is interessant te weten dat zandsteen, graniet, leisteen en basalt kunnen worden gebruikt voor lage of zachte pH-waarden in aquatische wateromstandigheden en dat marmer en kalksteen kunnen worden gebruikt wanneer buffering nodig is in omgevingen met hard water en hoge pH-waarden. Andere populaire rotsen die mensen in hun aquariums gebruiken omvatten gewoonlijk lavarotsen, die op hun beurt kunnen worden gebruikt om de waterplanten te bevruchten. Leisteen veroudert zeer goed in aquaria, maar kan zeer scherpe randen hebben. Wit graniet is ook een echt veilig type rots, maar kan zeer zwaar op het glas van het aquarium zijn en is hierdoor geen geschikte aquarium steen

Kopen van aquariumstenen

Hoewel het toevoegen van stenen of rotsen aan een aquarium een zeer populaire trend aan het worden is, is het altijd verstandig om een beetje onderzoek te doen voordat je stenen koopt of verzamelt. Zorg ervoor dat de stenen vis- en aquariumvriendelijk zijn. Als je problemen hebt met het selecteren van de decoratie stenen of het identificeren ervan, kan je de plaatselijke aquarium winkel om hulp vragen.  Maak de stenen altijd schoon voordat je ze toevoegt en als je alles hebt gedaan wat je kunt om er zeker van te zijn dat de decoratie stenen veilig zijn, voeg ze dan toe aan je aquarium. Aquariumstenen maken elke aquarium gegarandeerd adembenemend mooi.

stenen aquarium

Stenen niet altijd ideaal in aquarium

Soms zijn er situaties waarin aquariumstenen niet nodig of zelfs niet wenselijk zijn. De meest voorkomende omstandigheid waarbij je geen substraat of stenen gebruikt is voor een opgroeibak om eieren uit te broeden en jonge pootvis groot te brengen. Kweekaquaria moeten strikt schoon worden gehouden, waarbij het water regelmatig moet worden ververst en het afval onmiddellijk moet worden opgezogen. De larven zijn zo klein dat het vaak moeilijk is ze van een grindbodem te onderscheiden. Ze kunnen dus gemakkelijk per ongeluk worden opgezogen bij het opzuigen van het substraat of het verversen van het water en het schoonmaken van de aquariumstenen.

Aquariumstenen en ziekte

In ziekenboombakken ontbreekt ook vaak de decoratie en de aquariumstenen omdat deze een haven kan zijn voor ziekteverwekkers die kunnen blijven hangen en de volgende bewoner kunnen infecteren. Een aquarium met een kale bodem is een goede manier om die mogelijkheid te vermijden. Om dezelfde reden kiezen sommige eigenaars er ook voor geen substraat of aquariumstenen in quarantainebakken te gebruiken.

Felgekleurde aquariumstenen

Tenslotte zijn sommige mensen van mening dat felgekleurd aquariumstenen de vissen stress kan bezorgen, mogelijk omdat het in niets lijkt op hun natuurlijke omgeving. Stress kan het immuunsysteem van vissen aantasten, waardoor ze vatbaar worden voor ziektes. Het is dus beter om voorzichtig te zijn met een natuurlijker substraat. Verf van het grind kan ook in het water lekken, dus zorg ervoor dat de aquariumstenen die je gebruikt niet giftig zijn voor vissen.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.