Aquarium mos

Zoals de naam al doet vermoeden, is het java mos (aquarium mos) een aquariumplant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt, meer bepaald van het eiland Java in Indonesië. Het is een veel geziene plant die groeit op rotsen en langs de rivieren van tropische landen. Het java mos is een van de populairdere soorten waterplanten in de vorm van een mosbol vanwege zijn onderhoudsarme aard en veelzijdigheid voor aquascaping. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het toevoegen van java mos aan jouw aquarium, maar laten we eerst het mos balletje wat beter leren kennen voordat we het over de voordelen hebben. 

Wat is aquarium Java Mos?

Java Mos wordt beschouwd als een winterharde aquarium plant in de vorm van een mosbal die gemakkelijk is over te planten, in een nieuw aquarium te plaatsen en te laten groeien. De manier waarop het zich in het aquarium verankerd is door rotsen, drijfhout en andere decoraties die je in het aquarium hebt geplaatst vast te maken. Het java mos heeft kleine stengeltjes, waardoor het teer kan lijken, maar in werkelijkheid is het veel taaier dan je zou denken. Aan elke stengel zitten kleine blaadjes van slechts ongeveer 2 mm breed die de hele lengte bedekken. Net als de java varen heeft ook het java mos zogenaamde rhizoïden, bijna tentakelachtige voetjes die de java mos plant gebruikt om zich te verankeren. Verwar de rhizoïden echter niet met wortels, want zij voorzien het java mos niet van voedingsstoffen, aangezien hun voornaamste doel is om een veilig houvast in het aquarium te hebben. Deze aquarium mos planten nemen voedingsstoffen op via hun stengels en bladeren. 

aquarium mos

Hoe ziet het aquarium mos eruit? 

Wanneer je voor het eerst het java mos in jouw aquarium introduceert, zal het een heldere groene kleur hebben die aangeeft dat het een jonge en gezonde plant is. Als het java mos ouder wordt, zal de groene tint donkerder worden tot een diepere groene tint. Java mos kan zowel onder als boven water groeien. Als deze waterplanten er toch in slagen uit je aquarium te komen, zul je merken dat de boven water gekweekte bladeren meestal groter van formaat zijn. Het aquarium mos kan ook als bodembedekking worden ingezet.   

Verzorging van Java mos in aquarium

Het toevoegen van Java mos aan een aquarium is eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de plant in de buurt van iets plaatsen waar hij zich aan vast kan klampen en hem met rust laten. Er zijn echter bepaalde stappen die je kunt nemen om de overgang te vergemakkelijken. Het helpt om de planten te bleken en te ontchloreren voordat je ze in het aquarium zet. Hoelang duurt het voordat Java mos is ongeveer 3-4 weken. Als de plant eenmaal goed vastzit in het aquarium, kan hij de rest van de tijd met rust gelaten worden, met hier en daar een snoeibeurt. Het is te vergelijken met een heg, waarbij je ervoor kunt kiezen om hem te laten groeien en bloeien of om verschillende vormen te snoeien. Het enige wat je nodig hebt om het aquarium mos bij te houden, is een schaar.  

Gebruik van Java mos in aquarium

Java mos is een multifunctionele en diverse plant om in uw aquarium te hebben. Behalve het feit dat het een onderwaterbos kan creëren, is het ook een geweldige kweekplant. Veel vissoorten leggen hun eieren graag op vlakke oppervlakken of op planten en het Java mos is een zeer begeerde keuze. Na het uitkomen van de eieren is het Java mos een geweldige plek voor de jongen om verstoppertje te spelen en het kan zelfs dienen als territoriale barrière bij het inrichten van uw aquarium voor agressievere soorten. Het mos kan ook een bron van voedsel en voedingsstoffen zijn voor pasgeboren pootvis. Kleine organismen, bekend als infusioria, die door babyvissen worden gegeten. Siergarnalen zijn ook grote fans van deze aquarium mosplanten. Ze zien ze als hun eigen persoonlijke buffetten, waar ze algenresten en andere plantenresten als voedsel zoeken. 

mos aquarium

Hoe Java Mos te kweken en te planten 

Het aquarium mos wordt niet aanbevolen om te laten drijven (hoewel het wel kan), dus om ze aan je aquarium toe te voegen heb je veel decoraties nodig. Kijk naar rotsen, kienhout en plastic gaas voor verankering. Omdat het verankeren lang kan duren (3-4 weken), zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het proces te versnellen. Als eerste is er de superlijm methode. Het lijkt misschien contra-intuïtief om iets kunstmatigs te gebruiken voor natuurlijke groei, maar het werkt. Neem de decoratie waar je het mos op wilt bevestigen en dep een beetje superlijm op het oppervlak. Neem het Java mos en druk het zachtjes in de superlijm en tel tot 5 seconden. Zodra het mos goed vastzit, kan je de decoratie met het mos erop terugplaatsen in de bak. Als je niet zo zeker bent van superlijm, hebben we een andere methode waarbij een visdraad wordt gebruikt. Dit wordt de knoopmethode genoemd. Het is in wezen hetzelfde als met superlijm, maar het doel is de plant stevig aan de decoratie vast te maken met de visdraad. Als je het strak om het voorwerp hebt gebonden, knip je het overtollige visdraad af en plaats je de mosplant en de steen terug in het aquarium.