Aquarium bak

Aquarium bakken zijn er in alle vormen, en maten, ze kunnen zelfs van verschillende materialen zijn gemaakt. Voordat je gaat winkelen voor een eigen aquarium en je eigen aquarium bak gaat kopen, doe je er verstandig aan je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn. De meeste aquaria zijn gemaakt van glas of van acryl. Veel mensen weten echter niet wat het verschil is behalve dat de acrylbak meestal veel duurder is. Vaak ontstaat hierdoor de indruk dat de acrylbak beter is, maar vaak onbetaalbaar. Dit is niet noodzakelijkerwijs waar. Zowel glazen als acryl aquarium bakken hebben hun voordelen en hun nadelen dus het is goed verder te lezen voordat je een aquarium bak gaat kopen.  

aquarium bak

Glazen aquarium bak > Krasbestendig

Glazen aquarium bakken zijn zeer moeilijk te bekrassen. Het krassen van glas vereist meestal een relatief hard materiaal en een aanzienlijke hoeveelheid druk. Je kunt krassen maken op glas als je een stuk onbekleed aquariumgrind of een steen neemt en tegen het glas wrijft, of als u een stuk metaal neemt en met opzet krassen op het glas aanbrengt. Dit is echter onwaarschijnlijk. Acryl is zeer krasgevoelig. Vaak, ondanks de beste inspanningen van fabrikanten en expediteurs, zal het verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt om acryl tanks te verpakken krassen veroorzaken op de tank! De tank kan bekrast worden door iemand die er met zijn kleding, juwelen, handtas, rugzak of tas overheen stoot wanneer hij er toevallig langsloopt in de winkel, en de aquarium bak kan heel gemakkelijk bekrast worden wanneer mensen hem verplaatsen, inladen of uitladen.  

Polijstkit acryl 

Natuurlijk is een acryl aquarium bak ook gemakkelijker te repareren als er krassen op komen. Acryl polijstkits zijn op vele plaatsen verkrijgbaar, en deze kunnen worden gebruikt om krassen aan de buitenkant van het aquarium te verwijderen. Deze poetsmiddelen mogen niet aan de binnenkant van de aquarium bak worden gebruikt, omdat ze een giftig residu kunnen achterlaten dat het aquarium onbewoonbaar kan maken. 

Gewicht aquarium bak

Glas is dichter en dus zwaarder dan acryl. Een glazen aquarium bak weegt vaak 4-10 maal zoveel als een bak van acryl met hetzelfde volume. Acryltanks zijn lichter dan glazen tanks. Dit betekent dat als je een acrylbak om de een of andere reden moet verplaatsen, het veel gemakkelijker zal zijn dit te doen zodra al het water eruit is dan het geval zal zijn voor zijn glazen tegenhanger. Dit betekent ook dat een acrylbak minder belastend zal zijn voor de structuur die hem ondersteunt dan een glazen bak. Vergeet echter niet dat het grootste deel van het gewicht van een complete bak bestaat uit het water en de decoraties, niet uit de tank zelf, dus je zult niet veel gewicht besparen door een acrylbak te gebruiken in plaats van een glazen aquarium bak. 

Breken en barsten  

Een harde klap zal een glazen aquarium bak, of ten minste een van de zijkanten ervan, doen barsten of in extreme gevallen verbrijzelen. Het resultaat is een puinhoop, geen onderkomen voor jouw vissen en mogelijk aanzienlijke schade aan de ruimte waar de bak stond. Dit is echter geen alledaagse gebeurtenis. De kracht die nodig is om een glazen bak te breken is nog steeds aanzienlijk, en is bijna altijd het gevolg van anderszins ongepast gedrag. Hoewel een zeer scherpe impact een stuk acryl zal barsten of verbrijzelen, is de hoeveelheid kracht die nodig is voor deze schade veel groter dan bij een glazen aquarium bak.  

Vorm aquarium bak 

Glazen aquarium bakken hebben niet veel vormkeuze want is relatief stijf en bros. Daarom is het moeilijk om van glas visbakken te maken die niet rechthoekig van vorm zijn met de afmeting van bijvoorbeeld alleen 80cm, 100cm en 120cm. Wanneer glas gebogen is, heeft het bovendien de neiging het licht af te buigen, waardoor dingen aan de andere kant van het gebogen glas groter of kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Toch zijn er nu al glazen aquarium bakken met gebogen zijden verkrijgbaar. Acryl wordt gemakkelijk gevormd en in bijna om het even welke vorm die kan worden beschreven en wat die niet kan. Acryl heeft ook minder de neiging dingen te vervormen die zich achter een kromming bevinden. Vanwege deze twee factoren zijn aquaria van acryl verkrijgbaar in een zeer groot aantal vormen niet alleen de rechthoekige saaie 80cm, 100cm of 120cm afmetingen aquarium bakken. 

bak aquarium

Ondersteuning en stijfheid  

Glas kan aanzienlijk meer dan zijn eigen gewicht over afstanden dragen, daarom kunnen glazen aquarium bakken zonder veel risico op statieven met een open of onvolledige bovenkant worden geplaatst. De aquariumstandaard moet echter nog steeds waterpas staan en moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het aquarium te kunnen dragen. Bovendien hebben glazen aquariums vanwege hun stijfheid minder structurele steun aan de bovenkant nodig om te voorkomen dat het aquarium door het gewicht van het water doorbuigt of uit zijn voegen barst. Hoewel wat buigen van een tank normaal is, kan het bovenmatige buigen tot gespleten naden of gebroken glas leiden. Acryl aquarium bakken vereisen een standaard die de volledige bodem van de tank ondersteunt, anders kan de bodem van de tank onder het gewicht van het water uit de naden trekken. Dit is niet het geval bij acryltanks die een aanzienlijk dikkere bodem hebben dan nodig lijkt. Ook vereisen acryl aquarium bakken veel meer steun over de bovenkant van de tank om te voorkomen dat het acryl uit elkaar buigt en ofwel de naden splijten of water morsen. 

Hoe zit het met kunststof aquarium bakken?

Er zijn kunststof aquarium bakken verkrijgbaar. Deze tanks zijn meestal erg klein en worden verkocht aan nietsvermoedende personen die ten onrechte denken dat een kleine tank gemakkelijker te verzorgen zal zijn dan een grote. Deze plastic tanks worden ook vaak verkocht als decoratieve kits voor kinderen met speciale thema’s zoals sprookjes of stripfiguren. Vaak zijn deze decoratieve aquaria zo geconfigureerd dat ze niet zozeer moeilijk te filteren zijn als een klein aquarium, maar onmogelijk te filteren. Hoewel deze aquaria er interessant uitzien en aantrekkelijk kunnen zijn voor jonge kinderen, dienen zij te worden vermeden ten gunste van een groter, gezonder, onderhoudsvriendelijker en gemakkelijker te verzorgen aquarium bak.