Aquarium klein

De klassieke, eeuwenoude goudvissenkom krijgt concurrentie van kleine aquariums in allerlei interessante vormen en maten. Zelfs het kleinste appartement of studentenkamer kan nu worden opgeluisterd met levende vissen. Maar zijn mini-aquariums een gezonde leefomgeving voor de vissen? Als ze op de juiste manier worden opgezet en goed worden verzorgd, ja, dat kunnen ze. Maar als ze lukraak in elkaar worden gezet met de grootse pomp en filter en marginaal worden verzorgd, zijn de vissen gedoemd tot een zeer kort en onaangenaam leven. Kleine aquariums kan je het beste compleet ingericht kopen zodat de pomp en filter al ingericht zijn en je zelf alleen nog maar decoratie hoeft te kopen voor in het kleine aquarium, zo is de kans het grootste dat de vissen het goed hebben.  

klein aquarium

De voordelen van een klein aquarium

De goede kant van een klein aquarium is dat iedereen er een kan hebben. De investering in geld is gering en de benodigde ruimte is zo minimaal dat vrijwel iedereen wel een plekje kan vinden voor een klein aquarium. Studenten in studentenhuizen, verpleeghuispatiënten, flatbewoners, zelfs de meest overvolle schoolklassen hebben allemaal ruimte voor een mini-aquarium. Vaak zijn de “geen huisdieren”-regels van flatgebouwen niet van toepassing op vissen. Vissen zijn heel ontspannend om naar te kijken en kunnen kinderen de kans bieden om voor een huisdier te zorgen in situaties waar grotere huisdieren niet zijn toegestaan. Dan is een klein aquarium een goede oplossing. 

De nadelen van een klein aquarium

Zoals elk aquarium vereisen ook kleine aquariums onderhoud, en ze moeten niet worden aangeschaft met het idee dat ze lange tijd genegeerd kunnen worden. Het grootste nadeel van kleine aquaria is echter dat problemen zich snel kunnen voordoen, en vaak fataal zijn voordat ze kunnen worden verholpen. Dit is te wijten aan het kleine watervolume waarin de vissen leven, waar veranderingen in de waterchemie en -temperatuur zich in een paar uur of, in sommige gevallen, in slechts enkele minuten kunnen voordoen. Daarom is het van cruciaal belang de wateromstandigheden nauwlettend in het oog te houden en het water trouw te verversen. Eigenaars die voor het eerst een mini-aquarium houden, moeten vooral voorzichtig zijn tijdens de eerste inrichtingsfase. De hoeveelheid giftige stoffen in het water zal sterk toenemen wanneer het biologische systeem voor het eerst wordt opgebouwd. Indien het water niet wordt ververst, zullen de gehalten zeer snel dodelijk worden. Let hier dus op als je een klein aquarium hebt of gaat kopen.  

Keuzes voor vissen in kleine aquarium 

Vissen zijn koudbloedig, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de temperatuur van het water en het water van een klein aquarium verandert snel naar de warmte van de omgeving. Daarom is de watertemperatuur die de vissen nodig hebben een cruciale factor bij het maken van jouw keuzes. Een andere cruciale factor is de grootte. Kleine vissen zijn de enige geschikte keuze voor een klein aquarium. Goudvissen zijn om die reden geen goede keuze, omdat ze snel tamelijk groot worden en veel afval produceren voor in een klein aquarium

aquarium klein

Aanbevelingen klein aquarium

Kies bij voorkeur het grootste aquarium waar je ruimte voor hebt wanneer je niet veel tijd hebt om een klein aquarium te onderhouden. Een systeem dat zo klein is dat er geen filter of verwarming in past, moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt. Een betere optie is te zoeken naar een klein maar compleet uitgerust aquarium met alle pompen, filters en lampen al ingebouwd en deze te kopen. Deze kleine aquariums zijn dan al helemaal ingericht waardoor je weinig zelf hoeft te doen. Je hoeft alleen de decoratieve kant van het aquarium op je te nemen. Een van de beste is het Eclipse-systeem, dat zowel een filtersysteem als een ingebouwde lamp en kap omvat. Ze zijn nu verkrijgbaar in formaten van slechts 8 liter. Sommige winkels bieden kits aan waarin kleine aquaria of schalen worden verkocht samen met alle benodigde artikelen. Houd rekening met de behoeften van de vissen die je wilt houden. Als het geen koud water vissen zijn, heb je een klein aquarium nodig waarin een verwarming kan worden geplaatst om de temperatuur binnen het juiste bereik te houden. 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.