Aquarium verwarming

Als je van plan bent om tropische vissen in je aquarium te hebben, dan is het heel belangrijk dat je het water op de juiste temperatuur houdt met een aquarium verwarming. De meest voor de hand liggende factor is de temperatuur van je waterbron, of je nu water uit je kraan gebruikt of het ergens anders vandaan haalt. Als je van plan bent om een tropisch aquarium te laten draaien, dan zal het water dat je uit je bron haalt meestal niet warm genoeg zijn en zal je een aquarium verwarming nodig hebben om het water op de juiste temperatuur te houden.

Aquarium verwarming en de plek van de waterbron

Wanneer je van plan bent om de omgeving van je aquarium dezelfde temperatuur te houden als dat het water van je aquarium moet hebben dan hoef je misschien geen aquarium verwarming te hebben. Natuurlijk is de temperatuur van de plaats waar je woont ook van belang. Zonder dat er een temperatuurcontrolemechanisme in zit, zal het aquarium uiteindelijk afkoelen of opwarmen tot de kamertemperatuur. Met andere woorden, je hebt misschien zelfs helemaal geen aquarium verwarming nodig als je huis warm genoeg is, of het nu komt door het weer, de isolatie en/of de aanwezigheid van een ruimteverwarmer. Je moet ook rekening houden met de verlichting die je voor het aquarium gebruikt. De verlichting van het aquarium zal je aquarium daadwerkelijk verwarmen zonder een aquarium verwarming te gebruiken.

aquarium verwarming

Winderige ruimtes

Andere factor die van invloed is op het wel of niet hebben van een aquarium verwarming is de wind. De tocht in je kamer de warmte in het aquarium. Een koeler briesje, in vergelijking met de watertemperatuur, zal het kouder maken. Een andere factor is de beweging van het water. Aquariums met stromingen die rondom bewegen zullen consistenter zijn als het gaat om de temperatuur in vergelijking met aquariums die dode hoeken hebben of volledig stilstaan. Een ander element is het al dan niet gebruiken van een topje op je aquarium. Het afdekken van de bovenzijde voorkomt dat er warmte ontsnapt, waardoor het water consistent warm blijft in vergelijking met het gebruik van een open top. 

Hoeveelheid water

Tot slot, hoeveel liter je in je aquarium hebt, zal ook van invloed zijn op het vasthouden van de temperatuur. Hoe meer water je in het aquarium hebt, hoe effectiever het aquarium de warmte kan vasthouden zonder aquarium verwarming. Misschien heb je een klein aquarium en is een aquarium verwarming in de vorm van een staafverwarming meer dan genoeg voor het water om op temperatuur te blijven of misschien heb je zo’n groot aquarium dat het water helemaal niet beïnvloed wordt door de factoren van buitenaf. 

Heb je een aquariumverwarming nodig?

Heb je eigenlijk wel een aquariumverwarming nodig? Dat hangt af van het klimaat waar je woont, de isolatie/verwarmingssystemen die je al in huis heeft en welke waterdieren je graag wilt houden. Als je het hele jaar door warm weer heeft, dan heb je misschien geen verwarmingselement in je aquarium nodig. Over het algemeen hebben locaties dichter bij de evenaar constant warmere temperaturen in vergelijking met andere gebieden in de wereld. Het weer is echter onvoorspelbaar, dus het is een goed idee om een aquariumverwarming bij de hand te hebben in geval van nood.

warmte huis

Hoe je het huis warm houdt, bepaalt ook de temperatuur van het aquarium. Als je al een ingebouwd verwarmingselement hebt om het huis te allen tijde op een constante temperatuur te houden die ook overeenkomt met wat je wilt dat de waterparameters zijn, dan heb je misschien geen verwarmingselement of een kleine verwarminsstaaf nodig. Natuurlijk zal het hebben van isolatie ook helpen om zowel je huis als je aquarium warm te houden zodat je verwarming goed zijn werk kan doen.

Het enige probleem is dat als je je ruimte of de ingebouwde huisverwarming niet wilt gebruiken als je niet thuis bent omdat dit energiezuinig dan wordt het in huis erg koud en in dit specifieke geval wilt je misschien een aquariumverwarming. Je moet ook rekening houden met wat voor soort vissen je wilt houden. Goudvissen, witte wolkenminnows en bepaalde Loaches geven bijvoorbeeld de voorkeur aan koelere waterparameters. Je kunt er dus voor kiezen om geen aquariumverwarming te gebruiken als je een koud waterbassin bouwt.

Meerdere verwarmingselementen in aquarium

Veel visverzorgers plaatsen graag meerdere verwarmingen in hun aquarium. Een reden om dit te doen is voor noodgevallen. Als een van de kachels niet meer werkt, dan pakt de andere de speling meteen op. Bovendien, als je een lang aquarium hebt dat energiezuinig is en niet veel stroom door de waterkolom heeft lopen, dan zal het plaatsen van een tweede kachel zoals een bodemverwarming aan de andere kant van de waterkolom ook helpen om de temperatuur constant te houden over alle gebieden van het aquarium. 

Reservethermometer aquarium

Zelfs als je een ingebouwde thermometer bij je aquariumverwarming hebt, is het een goed idee om een aparte, op zichzelf staande thermometer in je aquarium te hebben. De verwarming kan namelijk niet goed aflezen hoe warm of koud het aquarium is. Dus als je kachel niet meer werkt, of defect genoeg is om je aquarium te oververhitten, dan weet je dat gemakkelijk door de standalone thermometer te controleren. Met een stand-alone aquariumthermometer kan je ook de temperatuur op verschillende plaatsen in het aquarium meten. Zo krijg je een idee of het ene gebied kouder is dan het andere, wat dan leidt tot een beslissing of je de waterstroom moet verhogen of dat je een andere verwarming in het aquarium moet plaatsen zoals een bodemverwarming zodat het water in zijn geheel verwarmd wordt.

De twee meest voorkomende kachels die beschikbaar zijn voor visaquariums zijn onderwaterverwarmers en inline-verwarmers.

verwarming aquarium

Onderwater aquarium verwarming

Een dompel aquariumverwarming is nodig om ondergedompeld te worden in het water van het aquarium. Dit apparaat maakt gebruik van een opgerold element, dat meestal in een glazen of plastic behuizing wordt geplaatst, om je aquarium op te warmen. Voor een maximale effectiviteit moet je een dompelverwarming zo dicht mogelijk bij de ingang van je filter plaatsen. Zo kan je het verwarmde water sneller naar de rest van je aquarium verspreiden. Als je een langwerpige verwarming hebt moet je deze ook horizontaal plaatsen of zo dicht mogelijk bij een hoek van 45 graden kantelen, zodat er meer water kan worden opgewarmd in het aquarium. Dit komt omdat de warmte in het water stijgt; daarom is het plaatsen van een lange kachel in een verticale positie niet de meest efficiënte positie als je wilt opwarmen en de warme temperaturen in je aquariumwater wilt behouden.

In-line aquariumverwarming

Een in-line aquariumverwarming is ontworpen om water te verwarmen terwijl het door de slang gaat. Het wordt meestal geplaatst tussen de uitgangsslang van een filter en de uitgang waar het water van het filter naar het aquarium wordt teruggevoerd. Bij gebruik van inline-verwarmers kan het zijn dat er water weglekt als de slang niet strak genoeg zit. Niet te vergeten dat dit type ook iets duurder is in vergelijking met dompelverwarmers. Om deze redenen zijn wij van mening dat de dompelverwarming de beste van de twee direct beschikbare opties is voor in het aquarium.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.