Aquarium rond

Ronde aquariums zijn niet slecht voor vissen. Een ondermaats aquarium is slecht voor vissen. De meeste ronde bakken hebben een klein watervolume en daarom zijn kleine vissen de beste keuze voor deze bakken. Guppy’s en dwergcorners zijn enkele goede keuzes voor een bak met een kleiner watervolume. Sommige vissen zwemmen het liefst op een horizontale vlakte. Het zijn deze soorten vissen die je uit de buurt van een rond aquarium wilt houden. Sommige vissen zwemmen graag op en neer, bijna in een zweefbeweging. Bij vissen die graag zweven denk ik aan clown Vissen. Een zoetwatervis zou een goudvis kunnen zijn, omdat die meestal niet zo ver zwemmen. Hierdoor kan je prima een rond aquarium kopen voor je vissen, zolang het maar groot genoeg is.  

Is een rond aquarium te klein?

Vaak wordt een rond aquarium geassocieerd met een te klein aquarium. Wat uiteindelijk wel slecht is voor je vissen, is ze onderbrengen in een aquarium dat te klein is om er goed in te gedijen. De meeste mensen hebben gezien dat goudvissen vissen meestal in zeer kleine bakjes worden verkocht. Helaas kopen mensen die niet beter weten ze en denken dat ze in een heel klein vissenbakje kunnen blijven overleven. Ze zullen een tijdje overleven, maar na verloop van tijd zal hun gezondheid verslechteren en zullen ze uiteindelijk sterven. Ze zullen sneller sterven dan wanneer ze goed verzorgd zouden worden. Het is dus belangrijk de juiste vissen te kopen als je een rond aquarium wil starten. 

aquarium rond

Te warm of te koud water 

Niet alleen de grootte van het ronde aquarium is een probleem, maar ook het houden van gekoeld water in de kom is een probleem. Tenzij je een koud water vis houdt en het water een paar keer per week ververst, zul je tegen water aanlopen als je geen gerecycled water bij de hand hebt. Als je een grotere bak hebt waar je gerecycled water uit kunt halen, dan heb je het probleem opgelost. Je zult nog steeds het water een paar keer per week moeten verversen om succes te hebben. Dan is er nog warmte en beluchting. Hoe doe je deze dingen in zo’n kleine container? Natuurlijk kun je kleine verwarmingselementen en luchtstenen voor viskommen kopen, maar dat is gewoon niet genoeg. De watertemperatuur constant houden is een hele uitdaging voor zo’n klein bakje/schaaltje. Omdat de bak zo klein is, zal de omgeving buiten de bak vaak temperatuurschommelingen veroorzaken, tenzij de temperatuur in de kamer constant is. Zorg er dus voor dat het water van goede kwaliteit is in het ronde aquarium. 

Verschil vissenkom en rond aquarium 

Als een ronde vissenkom niet goed genoeg is, hoe kunnen ronde glazen of acryl aquariums dan wel goed zijn? Ze zijn in orde omdat het watervolume met sprongen groter is dan dat van een piepklein viskommetje. In plaats van liters, heb je het nu over een vis in liters water. Als de cilindervormige bak die je hebt vrij groot is, kan je strategisch vissen aanschaffen die graag op de bodem of in het midden blijven en vissen die graag aan de oppervlakte zijn. Zo hebt je geen dode ruimtes in het ronde aquarium en veel vermaak voor uzelf. Ronde aquaria worden geleverd met verlichting, verwarming en filtratie, net als de traditionele rechthoekige aquaria. Ronde aquariums zijn ook niet zo groot en lomp als een rechthoekig aquarium, zodat ze gemakkelijk op veel meer plaatsen in het huis passen. Je kunt een helemaal rond aquarium of een half rond aquarium als een levend kunstwerk in uw huis plaatsen. 

ronde aquarium

Waarom is een aquarium soms rond?

Aquaria worden soms in een ronde of cilindrische vorm gemaakt om verschillende redenen, waaronder esthetiek, ruimtebesparing, en de mogelijkheid om unieke visuele effecten te creëren. Hier zijn enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om ronde aquaria te gebruiken:

  1. Esthetische aantrekkingskracht: Een rond aquarium heeft een unieke en visueel aantrekkelijke uitstraling. De ronde vorm kan een interessant en rustgevend middelpunt zijn in een kamer en kan een gevoel van balans en harmonie creëren.
  2. Panoramisch zicht: Door de ronde vorm kunnen kijkers vanuit verschillende hoeken genieten van een panoramisch zicht op de inhoud van het aquarium. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je een breed scala aan vissen en decoraties in het aquarium hebt.
  3. Ruimtebesparing: In sommige gevallen kan een rond aquarium ruimtebesparend zijn. De ronde vorm maakt het mogelijk om een grotere watervolume te hebben zonder dat het aquarium veel vloeroppervlak in beslag neemt.
  4. Ontwerpflexibiliteit: Ronde aquariums bieden ontwerpmogelijkheden die niet altijd beschikbaar zijn bij traditionele rechthoekige aquaria. Je kunt ze integreren in unieke interieurontwerpen en ze kunnen een prachtig middelpunt vormen in een kamer.
  5. Mogelijkheid tot aangepaste inrichting: De ronde vorm maakt het mogelijk om decoratieve elementen, zoals rotsen, koralen en planten, op een creatieve manier  in het aquarium te plaatsen. Dit kan een boeiende omgeving creëren voor zowel de vissen als de kijkers.

Vissen die het goed doen in een rond aquarium 

Sommige vissen zullen het niet goed doen in een cilindervormig aquarium. Je kunt niet verwachten dat een vis die normaal gesproken rondjes zwemt om het aquarium, blij is in een aquarium waarin hij dat niet kan doen. Je moet het aquarium vullen met vissen die klein blijven en meer van op en neer bewegen houden dan van een eindje zwemmen. Wil je een rond aquarium kopen? Bekijk dan eens deze bol.com pagina met alle ronde aquariums.  

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.