Aquarium spullen

Wil je graag een aquarium hebben, maar weet je niet welke aquarium spullen je nodig hebt om te beginnen? Achter elk mooi aquarium schuilt een goed geselecteerde verzameling aquariumapparatuur. Ze werken samen om een gezonde, bloeiende aquatische omgeving te creëren. Vissen worden vaak gezien als eenvoudige huisdieren zonder poespas. Hoewel het waar is dat vissen vaak niet veel verzorging en aandacht nodig hebben, kan het inrichten van een aquarium een veel groter project zijn dan velen denken. Een slecht onderhouden aquarium kan dodelijk zijn voor vissen, dus het is het beste om zoveel mogelijk te weten te komen voordat je een huisdier aanschaft voor in het aquarium. Hieronder is uitgelegd welke aquarium spullen je nodig hebt en waarom.  

aquarium spullen

Aquarium spullen – Filter 

Je filter is het belangrijkste onderdeel van je aquarium spullen. Filters helpen de kwaliteit van het aquariumwater te handhaven door schadelijke stoffen efficiënt uit het aquarium te verwijderen. Zonder de juiste filtratie, zal het aquarium niet in staat zijn om leven te ondersteunen. Je filter moet een drietraps mechanische, chemische en biologische filtratie bieden. Voor een gemakkelijke filterselectie worden filters beoordeeld voor een bepaalde aquariumgrootte, gebaseerd op een lichte tot gemiddelde visbelasting, en hebben ze een gallon-per-uur (gph)-classificatie. De gph-waarde bepaalt hoeveel gallons aquariumwater er per uur door het filter gaan. In het algemeen moet het filter het totale watervolume ten minste drie tot vijf keer per uur verversen. Filters met een capaciteit van ten minste 60-100 gph zorgen bijvoorbeeld voor een efficiënte filtratie van aquaria van 50 liter en past perfect bij jouw aquarium spullen.  

Aquarium spullen – Verwarmer 

Stabiele watertemperatuur is noodzakelijk voor de gezondheid van het aquariumsysteem en hierdoor is een verwarmer toegevoegd aan de lijst met aquarium spullen die nodig zijn. Waterverwarmers kan je eenvoudig online bestellen of kopen in een dierenwinkel. Fabrikanten van aquariumverwarmers geven bij elke verwarmer de aanbevolen afmetingen van het aquarium aan. Maar als algemene regel geldt dat je een verwarmer nodig hebt die ongeveer 3 tot 5 watt levert voor elke liter aquarium. Naast een verwarmer is een thermometer nodig om de watertemperatuur te controleren. Nog beter is het om een digitale thermometer te overwegen voor een gemakkelijke en gemakkelijk af te lezen dagelijkse controle van de temperatuur van het aquariumwater. Bovendien zorgt een digitale verwarmingsregelaar voor nauwkeurige en betrouwbare aflezingen voor stabiele aquariumwatertemperaturen. Belangrijk om als een van de eerste aquarium spullen te kopen. 

Aquarium spullen – Lampen  

Aquariumverlichting is essentieel om bij jouw aquarium spullen te hebben en dient twee fundamentele doelen. Het verlicht het aquarium voor jouw esthetisch genot van de bewoners en decoraties en levert functioneel licht dat van cruciaal belang is voor fotosynthetisch leven in het aquarium. In het algemeen heeft een gezelschapsaquarium met alleen vissen 1 tot 2 watt verlichting per liter nodig. Bijvoorbeeld, een 30-watt Tl-armatuur is geschikt voor aquaria van 30 tot 60 liter. Als je planten wilt, moet je een lamp kopen die 2 tot 5 watt verlichting per liter geeft. Wil je lampen toevoegen aan jouw aquarium spullen klik dan hier om ze online te bestellen, je kan het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt.  

Aquarium spullen – Chloorverwijderaar 

Het meeste leidingwater is niet geschikt voor aquariumgebruik zonder toevoeging van aquariumwaterbehandelingsmiddelen en hierdoor behoort een chloor verwijderaar tot de essentiële aquarium spullen. Kraanwater kan chloor, chloramine of andere chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor aquariumvissen. Voordat leidingwater voor aquariumdoeleinden wordt gebruikt, moet het worden geconditioneerd met een chloor- of chloramine verwijderaar. 

spullen aquarium

Aquarium spullen – Testkits 

Volgende belangrijke spullen voor in het aquarium zijn de testkits. Het testen van water in een nieuw ingericht aquarium is van cruciaal belang. Je moet ten minste kits hebben om te testen op ammoniak, nitriet, en pH. Nitraat-, hardheid-, alkaliteit- en chloortests zijn ook verkrijgbaar. Multi-test strips zijn voldoende, zolang je de aanwijzingen van de fabrikant volgt en ze goed bewaart. Recentelijk zijn in-tank testmonitoren populair geworden. Deze worden in het aquarium tegen de wand geplaatst en controleren continu de waterchemie. Over het algemeen zijn deze producten slechts een maand of twee goed, dus zorg ervoor dat ze regelmatig worden vervangen. Het handhaven van een goede waterkwaliteit is het belangrijkste onderdeel van het gezond houden van aquariumvissen. 

Aquarium spullen – Algenscrubber 

Het is een feit dat er uiteindelijk algen in een aquarium zullen groeien en hierdoor heb je een algenpad nodig bij jouw aquarium spullen. Een algenpad of -schraper is een belangrijk onderhoudsartikel. Een andere optie is de algenmagneet. Hiermee kan je de algen van de binnenkant van het glas verwijderen door een magneet aan de buitenkant te gebruiken, zodat je je hand niet in het aquarium hoeft te steken. Je betaalt iets meer voor een algenmagneet, maar het gemak is het waard. De goedkopere optie om een algenpad toe te voegen aan de lijst met aquarium spullen is een algenschrubber.  

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.