Aquarium filter pomp

Een aquarium filterpomp is geen must in elk aquarium. Als je voldoende oppervlakte-agitatie hebt, wat op zich al een goede hoeveelheid luchtverversing toevoegt, zal een filter of luchtpomp vooral dienen als accessoire. In plaats van een filterpomp kun je ook levende planten of een filter gebruiken om de luchtconcentratie in je aquarium te verbeteren. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat er voldoende lucht circuleert in het aquarium. Dit gezegd zijnde, is een filterpomp de beste apparatuur of aquariumbeluchtingsmethode om de lucht efficiënt en effectief in een aquarium te verplaatsen. Bovendien gebruiken mensen luchtstenen om charme in hun aquarium te brengen, iets wat aquariumfilter en levende planten niet kunnen. 

Kunnen aquarium vissen overleven zonder filterpomp 

Omdat vissen hun zuurstof uit het water halen door het met hun kieuwen te filteren, is het noodzakelijk om een aquarium filterpomp te hebben om de uit het water genomen hoeveelheden aan te vullen. Anders zal de zuurstof geleidelijk opraken, waardoor de vissen in groot gevaar komen. Maar het is goed om te weten dat filterpompen niet direct zuurstof aan het water toevoegen, maar de watercirculatie verbeteren, waardoor het contact tussen water en lucht toeneemt. Gelukkig zijn er, zoals hierboven vermeld, een paar manieren om je aquarium te beluchten, waardoor vissen ook zonder luchtpomp kunnen overleven omdat ze er niet volledig afhankelijk van zijn. Bovendien zijn sommige vissen behoorlijk winterhard, en hebben andere “speciale vaardigheden” waardoor ze in zuurstofarme aquaria en kommen kunnen overleven zonder extra beluchting. Over het algemeen is een aquarium filterpomp essentieel als je veel vissen in je aquarium hebt of een aquarium zonder planten. 

aquarium filterpomp

Wat doet een filterpomp in een aquarium 

Simpel gezegd, een aquarium filterpomp is een apparaat dat wordt gebruikt om lucht toe te voegen in een aquarium en helpt zuurstof rond circuleren. Het dient ook om waterbeweging die repliceert snelle rivieren, het beste voor wanneer je vissen die houden van stromend water, terwijl de resulterende bubbels creëren een chique aquarium ambiance. Normaal gesproken verplaatsen filterpompen voor aquaria lucht door middel van een elektromagneet die een rubberen membraan in trilling brengt. Helaas veroorzaakt deze beweging ook het klassieke, soms verontrustende, spinnende geluid dat met de meeste luchtpompen wordt geassocieerd.  

Het mechanische proces in de aquarium filterpomp pompt lucht van buiten de bak naar binnen via uitlaten in het aquarium. De uitlaten kunnen decoratief zijn en opengaan om luchtbellen te laten ontsnappen, of het kunnen eenvoudige verborgen luchtsteeninrichtingen zijn. Je kunt dus een filterpomp plaatsen als decoratie. Wanneer de luchtbellen van de uitlaten door het water gaan, creëren zij bewegingen die dan jouw aquarium belucht, hoewel de luchtbel, ook een rol spelen in het beluchten van een aquarium. Hoe meer oppervlaktebeweging je hebt, hoe meer contact het water heeft met de lucht buiten het aquarium, wat betekent dat er meer zuurstof in het aquarium terechtkomt.  

Stille aquarium filterpomp 

Filterpompen kunnen luidruchtig en zeer hinderlijk zijn in een aquarium wanneer ze werken als gevolg van hun werkingsmechanisme. Overweeg daarom een kwaliteitsproduct van een gerenommeerd bedrijf. Hoe dan ook, gebruik een spons onder de filterpomp om het geluid te dempen. Zo kan je een stille aquarium filterpomp kopen voor wat minder geld. Na verloop van tijd zal de spons echter hard worden, en zal het geluid weer hoorbaar worden. Ik raad je dus aan het stuk om de zes maanden te vervangen.  

filter pomp aquarium

Grootte aquarium filterpomp 

Een ander punt is dat de grootte van de aquarium filterpomp waarschijnlijk zal worden bepaald door het aantal dingen dat je ermee moet doen. Als je de pomp gebruikt om een onder-grind-filter in een standaard tank te laten werken, dan is de tank-grootte-rating op een luchtpomp betrouwbaar. Als de pomp echter niet voor een onderwaterfilter wordt gebruikt, is de classificatie niet langer relevant. In dat geval is een vuistregel de weerstand te schatten van de dingen waar je lucht doorheen duwt. Hoe hoger de weerstand, hoe groter de luchtpomp die je nodig hebt. Als je aquarium groter is dan 20 inch, moet je misschien een speciale diepwater-luchtpomp aanschaffen. Kies een luchtpomp die iets groter is dan wat je denkt nodig te hebben om je te helpen in het geval je het aquarium onderschat. Het laat ook ruimte voor uitbreiding op een later tijdstip. 

Meer informatie?

Voor meer informatie over de aquarium filterpomp, kan je mailen naar info@aquariumstarten.nl. Zie hier het overzicht van de bestverkochte aquarium filterpompen op Bol.com.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.