Aquarium lamp

In het verleden was een aquarium lamp een aspect van het houden van een aquarium dat vaak over het hoofd werd gezien. We weten nu echter dat een goede verlichting een essentiële rol speelt in het succes van alle aquariumsystemen. Een van de meest gestelde vragen is: Welke lamp moet ik aanschaffen voor mijn beplant aquarium? Het antwoord hierop is niet te geven in een kort antwoord maar voor meer informatie over welke lamp het beste is voor jouw aquarium moet je snel verder lezen.

Aquarium lampen

In zijn meest elementaire rol stellen aquarium lampen hobbyisten in staat aquariumbewoners te observeren. Maar nog belangrijker is dat een goede aquariumverlichting planten en dieren voorziet van vitale energie voor de fotosynthese. Als primaire lichtbron (en in de meeste gevallen de enige lichtbron) is een goede aquariumverlichting essentieel voor elk systeem dat fotosynthetische organismen bevat zoals planten, anemonen of koralen. Aquarium lampen beïnvloeden ook het gedrag en de fysiologie van vissen en is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn van het gehele aquarium.

aquarium lamp

Kleurenspectrum aquarium lampen

Als je ooit hebt gekeken naar de verlichting in een gezellige bar of een een steriel ziekenhuis, weet je dat “witte” lampen allemaal variëren in kleurtemperatuur en dit geldt ook voor aquarium lampen. Om eerlijk te zijn maakt het kleurenspectrum niet zoveel uit als het gaat om het kweken van aquariumplanten, omdat deze goed gedijen onder een breed bereik van Kelvin. Het komt vooral neer op menselijke voorkeur omdat we niet willen kijken naar aquariumverlichting die te rood of te blauw is. Veel hobbyisten gebruiken graag een neutraal wit licht van ongeveer 6500 tot 7000K omdat dit naar verluidt het beste natuurlijk daglicht simuleert. Planten kunnen groeien onder een breed spectrum van lampen, dus kies een kleurtemperatuur waarbij je het gevoel hebt dat je planten en vissen er het beste uitzien.

 Eenvoudig gezegd kan je een aquarium lamp kiezen met vrijwel elk kleurenspectrum, zolang het maar niet te blauw is (zoals die gebruikt worden voor het grootbrengen van zoutwaterkoralen).

Lichtintensiteit aquarium lampen

Hoe fel moet je het licht van je aquarium lamp zijn? Allereerst hangt het af van wat voor soort aquariumplanten je wilt kweken. Lage lichten (of lampen met lage intensiteit) kunnen anubias, cryptocoryne (of crypten), varens en andere niet veeleisende planten laten groeien. Middelmatige verlichting is goed voor stengelplanten en de meeste andere soorten, behalve voor veeleisende tapijtplanten. Hoge lampen kunnen vrijwel alles laten groeien in aquariums, maar vereisen vaak een kooldioxide-injectie (CO2) om de snelle plantengroei bij te houden en algenbloei te minimaliseren. Vanwege de complexiteit van aquariums met planten met hoge verlichting, raden we de meeste mensen aan te beginnen met het kweken van planten met lage verlichting, omdat dit de meest winterharde, beginnersvriendelijke soorten zijn.

Planten groeien

Je kunt bijna elk type of merk aquarium lamp gebruiken om planten te laten groeien, zolang je maar genoeg lichtintensiteit hebt, maar we raden ten zeerste aan om een Ledlamp aan te schaffen – in plaats van fluorescerende, compacte fluorescerende (CF), of andere lichttechnologie. Tegenwoordig gebruiken de meeste lampen voor plantenbakken LED-verlichting omdat ze een hoge helderheid kunnen produceren met een lager stroomverbruik en omdat ze niet vaak vervangen hoeven te worden. Bovendien zijn sommige LED-aquariumlampen dimbaar, zodat u de lichtintensiteit kunt regelen voor het geval je ze wilt gebruiken voor verschillende aquaria met verschillende PAR-vereisten.

Lichtspreiding

De laatste categorie waar je rekening mee moet houden is hoe ver het licht van de aquarium lamp zich verspreidt of verspreidt. De meeste aquariumlampen hebben een lichtspreiding van ruim een meter direct eronder, wat betekent dat planten buiten dat raam niet zo veel licht krijgen en mogelijk minder goed zullen groeien. Aan de andere kant heeft een winkellamp een enorme lichtspreiding omdat deze is ontworpen om een hele kamer te verlichten (houd er wel rekening mee dat het kleurenspectrum van een winkellamp de kleuren van je planten en vissen mogelijk niet zo goed laat uitkomen).

lamp aquarium

Welke aquarium lamp?

Nu je de basisprincipes van aquarium lampen kent, weet je dat het antwoord niet zo eenvoudig is. Er zijn verschillende vragen die je voor jezelf moet beantwoorden: Wat probeer je te bereiken? Probeer je je eerste aquariumplanten te kweken, planten te vermeerderen om winst te maken, of een internationale aquascaping wedstrijd te winnen? Wat voor soort planten wil je kweken, en hoeveel lichtintensiteit of PAR hebben ze nodig? Wat zijn de afmetingen van het aquarium, en hoeveel lampen heb je nodig om het te bedekken? Wat is je budget, en met welke aquarium lamp krijg je het meeste waar voor je geld? 

Aquarium lamp kopen

Als je je voor het eerst verdiept in beplante aquaria, is er niets mis mee om een kosteneffectieve lamp te kiezen die het goed doet bij het kweken van planten met weinig licht. Maar als je wat verjaardag geld hebt gespaard, kan het de moeite waard zijn om de duurdere opties te overwegen. Deze lampen van hogere kwaliteit gaan vaak veel langer mee en hebben een uitgebreide garantie van de fabrikant. Deze aquarium lampen komen ook met interessante functies, zoals de mogelijkheid om het kleurenspectrum aan te passen, dimmen van de intensiteit, en het imiteren van de geleidelijke zonsopgangen en zonsondergangen gezien in de natuur.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.