Aquarium inrichten

Waarom moet je je aquarium inrichten? Dit is eigenlijk een veel voorkomende vraag voor nieuwe aquariumhouders. Decoraties zijn een zeer belangrijk aspect van het aquarium. Er zijn twee belangrijke redenen om je huisaquarium te decoreren. Het is heel erg leuk om je aquarium in te richten met tropische ideeën, een Hollandse hoek, terrassen, stenen en ga zo maar door. Je kan heel veel verschillende stukken inrichting kopen om jouw dromen en inspiratie waar te maken met het inrichten van jouw aquarium. 

Waarom je aquarium inrichten – uiterlijk

Ten eerste zal het aquarium er beter uitzien als het mooi gedecoreerd en je aquarium ingericht is. Een goed ingericht aquarium kan een heel mooi accent zijn voor bijna elke ruimte in je huis of bedrijf. De decoraties maken het aquarium aantrekkelijker en helpen het aquarium te werken met de andere decoraties in de kamer. Mooi versieren, of inrichting, kan het aquarium veel aantrekkelijker en aantrekkelijker maken op zich, en kan ook de kalmerende effecten die aquariums bekend staan om verbeteren. Decoraties creëren de sfeer waarin je vissen leven en waar je naar kijkt. Dus het is leuk om wat voorbeelden ter inspiratie van de inrichting van je aquarium op te zoeken.

aquarium inrichten

Waarom je aquarium inrichten – comfort

Ten tweede, maar belangrijker, zal het goed inrichten van het aquarium de vissen comfortabeler maken. De meeste vissen zijn zich er terdege van bewust dat ze prooidieren zijn en zullen zich als zodanig gestrest en ongemakkelijk voelen als ze zich blootgesteld en kwetsbaar voelen. Een goed gedecoreerd aquarium zal het gevoel van welzijn van de bewoners vergroten en deze stress verlichten, waardoor hun immuunsysteem en daarmee hun vermogen om weerstand te bieden aan ziekten en genezing wordt verbeterd. Ook hebben vissen in een goed gedecoreerd aquarium meer kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen, een betere kleuring te vertonen, actiever te zijn en meer tijd te besteden aan het verstoppen! Dit betekent echter niet dat nachtvissen overdag naar buiten komen of dat vissen die zich normaal gesproken verstoppen uit de schuilplaats blijven. Zo is de inrichting van je aquarium niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de vissen!

Wat te gebruiken als inrichting?

Wat kan je allemaal gebruiken als inrichting? Versier het aquarium met versieringen die je leuk vindt op voorwaarde dat ze niet giftig zijn voor de vissen. In de meeste gevallen kan het de vissen niet schelen of je een fluorescerende burcht of een paar stenen met wat gaten erin gebruikt – of levende planten in plaats van parelkleurige plastic. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het echter belangrijk om een beetje over de vissen te weten te komen. Verschillende vissen hebben verschillende voorkeuren wat betreft het soort decoratie, of bedekking, die ze hebben. Vissen die afkomstig zijn uit ondiepe vijvers of meren, of langzaam bewegende rivieren met een weelderige plantengroei, geven de voorkeur aan zachte bedekking wat voornamelijk planten zijn, maar ook andere fijne, kleine of frêle, over het algemeen flexibele dingen. Vissen uit snellere wateren of uit diepe, open gebieden geven de inrichting van het aquarium een voorkeur aan harde bedekking wat over het algemeen bestaat uit stenen, kienhout en andere grote, vaste objecten.

Wat niet te gebruiken in het aquarium? 

Alleen maar omdat je vissen de voorkeur geven aan het ene, sluit dit het gebruik van het andere niet uit, het betekent alleen maar dat je vissen waarschijnlijk comfortabeler zijn als meer van de dekking dichter bij hun natuurlijke omgeving is; en een hoger comfort betekent meer natuurlijk gedrag, minder stress, betere kleuren, en een betere gezondheid. Het is belangrijk om bewust te zijn van potentieel giftige decoraties. Sommige mineralen zijn oplosbaar in water, en hoewel de steen misschien niet giftig is, kan het, wanneer het in water wordt opgelost, een giftige stof vormen of het vermogen van het water om zuurstof mee te nemen voor de vissen om te ademen, verminderen. Ook kan de steen, als deze zacht genoeg is om door de vissen te worden gekauwd of afgewreven, erin stikken of kan het de darmen blokkeren. Koop alleen inrichting voor je aquarium die ervoor bedoeld zijn.

Vermijd keramische voorwerpen

Vermijd ook keramische voorwerpen met felblauwe, rode of gele glazuren die niet voor aquariumgebruik zijn bedoeld bij het inrichten van het aquarium – deze kunnen oplosbaar lood bevatten. Niet-kleurvaste inkten of kleurstoffen kunnen mogelijk schadelijk zijn, omdat ze in het water oplossen. Vermijd ten slotte plastic of rubberen voorwerpen die niet specifiek voor aquariumgebruik zijn ontworpen, omdat deze oplosmiddelen of conserveringsmiddelen kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vissen. Hoewel sommige mensen graag gevonden voorwerpen gebruiken om hun aquarium te versieren, raad ik aan om alleen voorwerpen te gebruiken die in een gerenommeerde dierenwinkel zijn gekocht om je aquarium in te richten. 

inrichten aquarium

Hoe moet ik mijn aquarium decoreren?

Inrichting aquarium inspiratie

Hoe leuk is het om je aquarium in te richten naar jouw eigen smaak? Voeg stenen toe, of begin een hoek met alleen maar Hollandse spulletjes, of ben je fan van Spongebob? Dan kan je bijvoorbeeld de ananas van Sponsbob in het aquarium doen met bijvoorbeeld een terras ernaast. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken ter inspiratie van de inrichting van jouw Aquarium. Bekijk bijvoorbeeld Pinterest en je weet niet wat je overkomt! Er zijn zoveel leuke aquarium inrichting te koop dat je door de bomen het bos niet meer ziet soms. 

Leefruimte vissen

Vergeet niet dat de inrichting en decoratie van het aquarium grotendeels voor de toeschouwer is, en versier naar uw smaak. Levende planten zijn niet de noodzaak die ze ooit werden verondersteld te zijn, dus als je niet geïnteresseerd bent in het verstrekken van de zorg die nodig is voor deze extra bewoners van de onderwateromgeving, vasthouden aan hun kunstmatige tegenhangers. Veel zeer hoogwaardige kunststenen, koralen, koraalskeletten, schelpen, stammen en planten zijn verkrijgbaar in de hedendaagse huisdierenindustrie, dus heb je niet het gevoel dat je levende planten, echte stenen en echte stammen moet gebruiken om een natuurlijk uitziend aquarium te hebben. Aan de andere kant zijn er ook veel opvallende, maar duidelijk kunstmatige, decoraties beschikbaar als die beter bij je smaak passen om je aquarium mee in te richten.