Aquarium bodem

Een van de eerste aankopen die de meeste nieuwe aquarium houders zullen doen voor een nieuw aquarium, zij het zoetwater, zoutwater, rif, discus, goudvis, cichlide of een ander – is het grind en de bodembedekking voor op de bodem kiezen. Dat kan zand, gemalen koraal, fluoriet, neon roze kiezels, glazen knikkers of ontelbare andere materialen zijn, maar het is allemaal het allereerste wat in een leeg aquarium terechtkomt. Maar waarom? Heb je het echt nodig? Zijn er alternatieven? Net als in het eeuwige debat over hardhout versus tapijt, woedt er onder aquarium houders een strijd over wat de bodem  moet bedekken, een laag bodembedekking of een bodemmat of helemaal niets.

Waarom bodembedekking op de bodem van het aquarium?

Dus waarom is bodembedekking zo’n integraal onderdeel van de  bodem en de aquariumcultuur geworden, en waarom kijken sommige houders er nu aan voorbij ten gunste van de kale glazen aquarium of acrylbodem van hun aquarium? Veel heeft te maken met ons begrip van het ecosysteem van het aquarium nu ten opzichte van wat we jaren of zelfs decennia geleden wisten. Zelfs nog maar vijf of tien jaar geleden werden filters met grind beschouwd als onmisbaar voor alle soorten aquaria en als zodanig werd grind van vitaal belang geacht voor hun functie. Sindsdien hebben we een lange weg afgelegd met de filtratietechnologie, en we hebben ook een lange weg afgelegd om te begrijpen hoe de waterchemie in onze aquaria functioneert. Dit heeft invloed gehad op hoe we denken over de bodem van het aquarium en waar we dit mee vullen.

aquarium bodem

De aquarium bodem bedekken of niet?

Zoals zoveel andere onderdelen van onze hobby, komt het neer op persoonlijke voorkeur en je doelstellingen. Kale bodemtanks worden steeds gebruikelijker en hebben hun voordelen ten opzichte van bodembedekking aquariums en omgekeerd; voor sommige andere soorten aquaria is bodembedekking nog altijd een betere keuze dan kaal. Weeg jouw opties zorgvuldig af voordat je kiest welke voor jou de juiste is. We zullen een vergelijking maken van de belangrijkste factoren die je moet overwegen om je te helpen een beslissing te nemen over of je wel wat bedekking op de bodem van je aquarium legt of niet.

Bodem aquarium schoonmaken

De bodem van een aquarium schoonmaken kan een hele klus zijn. Een aquarium dat gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is, is de droom van de meeste aquarium houders. Kale bodemtanks winnen deze categorie met gemak. Ooit geworsteld met het starten van de hevel op een zandzuiger, en vervolgens herhaaldelijk verstopt geraakt met grind wanneer je aan het schoonmaken bent? Met een aquariumbak met kale bodem is een grindzuiger niet nodig; je kunt gewoon een slang gebruiken om alle afval op de bodem van de bak op te zuigen en waterpompen of stroomkoppen kunnen worden gebruikt om het water onder en achter de rotsen efficiënter te laten circuleren. Het kan een stuk gemakkelijker zijn om algen van de glazen aquarium bodem en zijkanten te schrobben zonder dat je bang hoeft te zijn dat je er een paar mist bij de grindlijn of dat er stukjes zand in je schrobber blijven steken.

Decoratieve aquarium bodem

De bodem van je aquarium kan je mooi maken met bedekking zoals zand, grind, een bodemmat of planten. Verrassend genoeg zijn vlakke ruiten van glas of acryl gewoon niet te vinden op de bodem van de meeste natuurlijke milieus. Natuurlijke omgevingen hebben zand, of modder, of kiezels of een ander natuurlijk materiaal. Behalve dat het er gewoon natuurlijker uitziet, hebben sommige dieren dit bodembedekking ook nodig om normaal te kunnen leven. Sommige vissen en slakken begraven zich erin of vinden er hun voedsel in. Dieren hebben het nodig om te verbergen of camouflage zelf en in sommige gespecialiseerde ecosystemen, de bodembedekking speelt een vitale rol in het water chemie. De meeste levende aquariumplanten kunnen niet overleven zonder een bedekking op de bodem om in te wortelen. Het hebben van een bodembedekking op de bodem van je aquarium biedt ook veel meer mogelijkheden om het uiterlijk van het aquarium te veranderen, of het nu een natuurlijk bodembedekking met planten en algen of een decoratief bodembedekking is van zand of een bodemmat.

bodem aquarium

Waterchemie Aquarium

Dit is een gelijkspel; zowel het hebben van een bedekking als een kale aquarium bodem kan een negatieve en positieve invloed hebben op de waterchemie. Sommige substraten zoals gemalen koraal kunnen de pH en de hardheid van het water bufferen. Voor een zoutwateraquarium met een streef-pH rond 8,0-8,4 is dit een goede zaak. Voor een tropisch aquarium met een streef-pH rond 6,0-7,0, misschien niet zo veel. Een Fluoride-bodembedekking voor beplante zoetwateraquaria kan de planten via hun wortels wat broodnodige mineralen en voedingsstoffen geven die een aquarium met kale bodem ze niet kan geven.

Meer informatie over aquarium bodems?

Voor meer informatie over aquariums bodems kan je altijd mailen naar info@aquariumstarten.nl. Zie ook het uitgebreide aanbod producten voor op de bodems van aquarium op Bol.com.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.