Aquariumplanten

Aquariumplanten kopen kan een heel karwei zijn. Hoe weet je welke planten je moet bestellen of kopen? Er zijn veel verschillende levende aquariumplanten om uit te kiezen en ze hebben elk hun eigen unieke eisen voor de verzorging. Dus voordat je je aquarium met aquariumplanten bevoorraadt, moet je even nadenken over waarom je ze wilt hebben, welke soorten het beste bij je aquarium passen en hoe je ze zult verzorgen.

Denk na over waarom je aquariumplanten wilt hebben

De eerste stap bij het kiezen van levende of nep planten voor je aquarium is om even na te denken over waarom je überhaupt aquariumplanten wilt hebben. Levende planten kunnen een aantal nuttige voordelen bieden, maar je moet nog steeds nadenken over hoe je ze wilt gebruiken en waarom. Een hoge waterkwaliteit is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de vissen. Wanneer de waterkwaliteit laag is, raken de vissen gestrest en dat maakt ze vatbaarder voor ziekten. Voor het behoud van een hoge waterkwaliteit in het aquarium zijn frequente waterverversingen essentieel. Vervang 10% tot 15% van het volume van je aquarium één keer per week of om de twee weken. En houd je filter in de gaten om er zeker van te zijn dat het niet verstopt raakt. Aquariumplanten kunnen hier ook een aandeel in hebben.

Hier zijn de voordelen die levende planten in jouw aquarium kunnen bieden:

  • Zet kooldioxide om in ademende zuurstof voor de vissen.
  • Levende aquarium planten gebruiken nitraten en andere chemische afvalproducten en helpen deze uit de waterkolom te verwijderen, zodat ze de vissen geen schade toebrengen.
  • Verzadigt het aquariumwater met zuurstof en helpt zo het aquarium te beluchten.
  • Het aquarium krijgt een natuurlijke uitstraling.
  • Zorg voor onderdak en veiligheid voor de vissen en verbreek zichtlijnen, wat gunstig kan zijn voor de territoriale vissen.
  • Kan worden gebruikt om aquariuminrichtingen te verbergen om de esthetiek te verbeteren.
  • Naast deze voordelen helpen aquariumplanten de kwaliteit van het aquariumwater te verbeteren en te behouden.

aquariumplanten

Levende aquarium planten

Levende aquarium planten zijn er in een grote verscheidenheid aan soorten, vormen, klein, groot en kleuren. Je kan ze online bestellen in pakketten of je kan een losse plant of een set kopen bij de dierenwinkel bij jou in de buurt. Afhankelijk van de grootte en de vorm die je kiest, kan je aquariumplanten gebruiken om een weelderige bodembedekking langs de bodem van je aquarium of een levende achtergrond voor je aquarium te creëren. Hier zijn zowel neppe als levende aquariumplanten voor geschikt. 

De verschillende soorten aquariumplanten

Nu je een beter inzicht hebt in de rol die aquariumplanten spelen in je aquariumomgeving, ben je klaar om na te denken over welke planten je wilt gebruiken. Aquariumplanten kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën op basis van hun plaatsing in de bak namelijk voorgrondse planten, middengrondse planten en achtergrond planten. Voorgrondse planten zijn de planten die je aan de voorkant van de bak plaatst – ze zijn over het algemeen minder hoog en groeien vrij langzaam. Sommige voorgrondplanten worden bodembedekkers genoemd omdat ze de neiging hebben om zich naar buiten te verspreiden in plaats van in de hoogte, en de bodem van het aquarium te bedekken met een groene, tapijtachtige laag. Middengrondse planten zijn hoger dan voorgrondse planten en kunnen langs de zijkanten van de aquarium en in het midden worden gebruikt. Ze kunnen bijdragen aan de esthetiek van je aquarium zonder dat ze te veel waardevolle zwemruimte wegnemen. Achtergrondplanten zijn de grotere planten die je aan de achterkant van het aquarium gebruikt – ze kunnen een natuurlijke achtergrond voor je aquarium creëren en een plek voor de vissen om zich te verstoppen.

Wat zit er in je aquarium?

Iets anders waar je aan moet denken als je bedenkt wat voor soort pakket aquariumplanten je moet kopen of bestellen, is het substraat in je aquarium. Ook hier hebben levende planten bepaalde voedingsstoffen nodig om te kunnen gedijen. En terwijl ze wat voeding uit het water opnemen, wordt het grootste deel van hun voeding via de wortels geabsorbeerd – dit is waar je bodembedekking in het spel komt. Bodembedekking is gewoon het materiaal dat de bodem van je aquarium belijnt en het is de plek waar je je planten gaat wortelen. Zand– en grind bodembedekkers zijn prima voor alleen maar visvijvers, maar voor een geplant aquarium heb je een compleet pakket bodembedekking nodig dat voedingsstoffen levert. Als je aquarium al is opgezet, moet je rekening houden met je bodembedekking bij het kiezen van welke levende aquariumplanten je wilt toevoegen en hoeveel van hen. 

planten aquarium

Aquariumplanten en verlichting

Licht is een belangrijke energiebron voor aquariumplanten – het stelt ze in staat om het proces van fotosynthese te voltooien waardoor ze kooldioxide in energie omzetten. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor aquariumverlichting, maar ze zijn niet allemaal ideaal voor levende planten. De planten hebben ongeveer 8 uur volspectrumlicht per dag nodig – volspectrumlicht bootst het natuurlijke zonlicht na en is het beste voor de fotosynthese. Wees echter voorzichtig met het gebruik van natuurlijk licht (zoals het plaatsen van uw aquarium naast een raam), omdat te veel licht kan bijdragen aan de groei van algen. Het beste type verlichting voor aquariumplanten is LED-aquariumverlichting. Ledverlichting is zeer efficiënt qua energieverbruik en de lampen gaan lang mee.

Java-Mos als Aquariumplant

Java Moss groeit het best in schoon, goed gecirculeerd water en het zal sneller groeien in heldere verlichting. Het is een uitstekende tapijtplant omdat het zich snel verspreidt en gemakkelijk te snoeien is. Vergeet niet dat voorgrond of tapijt planten zijn die langzaam groeien en een beperkte hoogte hebben – ze hebben de neiging om zich naar buiten te verspreiden in plaats van naar boven en ze kunnen een weelderig tapijt van groen maken langs de bodem van je aquarium. Deze aquariumplant – Java-Mos is in pakketten en sets online te bestellen of los te koop bij een dierenshop.

Lilaeopsis als Aquariumplant 

Lilaeopsis, ook wel bekend als Braziliaanse Micro Swords, is een kort stammige plant die het goed doet als tapijtplant. Hij kan geheel of gedeeltelijk onder water groeien en vormt een dicht tapijt met de juiste combinatie van verlichting, CO2 en andere voedingsstoffen. Ook deze aquariumplant, Lilaeopsis,  is te koop bij de meeste dierenwinkels en online te bestellen bij verschillende webshops. 

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.