Aquarium grind

Als het op aquaria aankomt, verwijst de bodembedekking naar elk los materiaal dat de bodem van je aquarium vormt zoals aquarium grind. Het hoeven geen kiezels of grind te zijn. Het kan van alles zijn. Als het los is en de bodem van je aquarium bedekt, is het een bodembedekking. 

Waarom aquarium grind – uiterlijk

Aquarium grind ziet er goed uit. De belangrijkste reden waarom mensen een substraat gebruiken is omdat het het uiterlijk van het aquarium verbetert. Het is natuurlijk en het ziet er natuurlijk uit. Hebben vissen in het wild een habitat met een glazen bodem? Nee. Door aquarium grind als bodembedekking te gebruiken, creëer je een meer natuurlijke omgeving voor je vissen. Naast dat aquarium grind goed is om een natuurlijke uitstraling te geven aan het aquarium verrijkt het ook je vissen. Je kunt de bodembedekking gebruiken om je vissen te laten opvallen. Donkere vissen zijn makkelijker te zien op lichtgekleurd aquarium grind, terwijl lichtgekleurde vissen makkelijker te zien zijn op een donkere substraat.

aquarium grind

Waarom aquarium grind – functioneel

We weten nu dat aquarium grind het aquarium er leuker uit kan laten zien en het je aquarium een natuurlijke look geeft. Naast dat huisvest aquarium grind bacteriën. Ken je die nuttige bacteriën die deelnemen aan de stikstofcyclus? Terwijl de meerderheid van hen in je filter leeft, bedekken sommige ook de bodembedekking van je aquarium. In feite kun je de bodembedekking van een oud aquarium gebruiken om je gloednieuwe aquarium sneller te laten bedekken.

Soorten aquarium grind

Verscheidenheid is de specerij van het leven! En als het gaat om je aquarium grind heb je genoeg opties om uit te kiezen. Zo kan je kiezen uit grof grind want ook wel kiezels wordt genoemd, een zacht grind zoals zand, een combinatie van alles of grind en schelpen voor een meer strand achtige uitstraling. Sommige bodembedekking hebben een andere functie dan anderen en daarom is het goed om te weten welke soorten aquarium grind er allemaal te vinden is.

Kiezels

Kleine kiezels kunnen worden gebruikt als bodembedekking van het aquarium in combinatie met aquarium grind. Het grootste type bodembedekking dat gebruikt kan worden is kiezel. Kiezels variëren in grootte van mm helemaal tot 64 mm. Kiezels kunnen worden gemaakt van bijna elk materiaal dat je je kunt voorstellen – riviergesteente, kwarts, glas, en zelfs gekleurd plastic dat gloeit in het donker. Als het materiaal geen invloed heeft op de waterkwaliteit, kan je er zeker van zijn dat er een kiezelsteen van gemaakt is. Persoonlijk raad ik kiezelstenen niet aan als bodembedekking. Wanneer ze in lagen worden gelegd, blijven er grote gaten tussen de kiezels. Door de grote openingen kunnen planten moeilijk wortelen in een bodembedekking van kiezelstenen. Wel kan je kiezels gebruiken als bodembedekking in combinatie met aquarium grind zodat de gaten verdwijnen door het grind. 

Grind

Je kunt aquarium grind zien als kleine kiezelsteentjes ter grootte van een erwt. Met afmetingen tussen 2mm en 5mm, lijkt grind op kiezelstenen maar dan zonder de nadelen van de grootte brokken kiezels. Net als kiezels is grind verkrijgbaar in een breed scala aan materialen, zodat je bijna elk substraatontwerp kunt maken dat je je maar kunt voorstellen. Omdat de openingen rond elk steentje kleiner zijn, kan voedsel en poep niet zo ver vallen. Al het voedsel dat op het aquarium grind terechtkomt, kan tijdens het onderhoud gemakkelijk worden verwijderd met een grindzuiger.

Zand

Grof zand heeft ongeveer dezelfde functie en structuur als aquarium grind, het is alleen wat zachter. Zand is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, van grof tot fijn, en een breed scala aan kleuren, en is dus ook een populair substraat. Zand wordt beschouwd als het meest natuurlijke bodembedekking aangezien de meeste aquariumvissen afkomstig zijn uit een omgeving met zand, slib of modder, die in zand nauwkeurig wordt nagebootst. Zand heeft ook weinig tot geen openingen tussen elke korrel net als grind, wat betekent dat niet opgegeten voedsel en poep nergens kunnen blijven steken – waardoor zand en aquarium grind de gemakkelijkste bodembedekkingen zijn om schoon te houden.

Hoeveel aquarium grind

De algemene aanbeveling aquarium grind is ten minste 15 cm. Deze hoeveelheid is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook diep genoeg om planten te laten wortelen zonder dat ze wegdrijven. Er is geen bovengrens voor de hoeveelheid bodembedekking die je moet gebruiken, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe dikker de bodembedekking, hoe minder ruimte er is voor de leuke dingen, zoals vissen, decoraties en planten. Bovendien zien dikke bodembedekking er van de zijkant gezien gewoon vreemd uit. Het substraat hoeft niet perfect vlak te zijn. In plaats daarvan kun je het substraat op bepaalde plaatsen in je aquarium opbouwen. Door heuvels, heuvels en hellingen te maken creëer je een uniek en opvallend aquarium. En er komt een tijd dat je je bodembedekking moet schoonmaken. En hoe dikker het aquarium grind, hoe meer je zult moeten schoonmaken.

grind aquarium

Onderhoud van het aquarium grind

Zoals alles in je aquarium heeft ook je aquarium grind liefdevolle verzorging nodig. De hoeveelheid onderhoud die je bodembedekking nodig heeft, hangt helemaal af van het materiaal dat je kiest. Sommige substraten, zoals riviergesteente, moeten voor gebruik worden gewassen om stof en vuil te verwijderen. Andere substraten, zoals grind, moeten regelmatig worden gestofzuigd om dode plantenresten, niet opgegeten voedsel en vispoep te verwijderen. En dan zijn er nog substraten die moeten worden vervangen. Planten ontdoen de bodem uiteindelijk van zijn voedingsstoffen. Wanneer dit gebeurt, moet de oude bodem worden verwijderd en vervangen door nieuwe. Zorg dat je op de hoogte bent van de onderhoudsbehoeften van het aquarium grind voordat je het in je aquarium plaatst.

Heb je aquarium grind nodig?

Ik zal er geen doekjes om winden, je hebt niet per se aquarium grind nodig. Sterker nog, je kunt het helemaal overslaan. Een aquarium zonder bodemgrond wordt een kale bodembak genoemd. Een aquarium met een kale bodem heeft voor- en nadelen. Het beperkt bijvoorbeeld het soort vissen dat je kunt kiezen – alle vissen die zich in het grind verstoppen of er voedsel in zoeken zijn ongeschikt voor een aquarium met kale bodem. De meeste mensen kiezen dus voor aquarium grind maar als jij daar anders over denkt, is dat natuurlijk ook prima!

Conclusie

Als je zo ver bent gekomen, dan heb je een goede basis om grind voor je aquarium te kiezen. Mijn belangrijkste advies is dat de bodembedekking de rest van je aquarium moet aanvullen en niet tegenwerken. Denk dus goed na over wat je van plan bent in je aquarium te houden voordat je de eerste de beste zak substraat koopt die je ziet. Je zult me dankbaar zijn als je het niet binnen drie maanden aan het omwisselen bent omdat je de verkeerde keuze hebt gemaakt!

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.