Aquarium goedkoop

Aquarium goedkoop: Een nieuwe hobby beginnen kan erg duur zijn, vooral als je alles nieuw koopt. Of erger nog, je hebt de gevreesde viskwaal MTS (multiple tank syndroom) en je wilt een stuk of vijf nieuwe aquaria in elke kamer van je huis zetten. Aquaria zijn duur. Het kan erg ontmoedigend zijn voor een nieuwkomer die zich wil toeleggen op iets als een zoutwatertank en er dan achter komt hoe duur de hobby is om mee te beginnen. Bestaat er zoiets als goedkope aquariums? Die zijn er zeker als je weet waar te kijken en geduldig bent om te wachten op een goede deal. Terwijl je de tank zelf goedkoop krijgt, kan het zijn dat je toch heel wat geld uitgeeft aan geschikte apparatuur. Voor wie op zoek is naar een goedkoop aquarium dat meteen klaar is voor gebruik moet je goed zoeken, ze zijn er echt wel (volg de link)! 

aquarium goedkoop

Tweedehands goedkoop aquarium kopen 

Een gebruikt aquarium kopen is de beste manier om goedkope aquariums te verwerven. Vrienden en familie zijn potentieel een laan naar een gratis tank te krijgen. Veel van deze aquaria staan op een zolder in een garage. Vrienden en familie zijn meestal blij dat je hun aquaria meeneemt. Zo ben ik jaren geleden met de hobby begonnen met een aquarium van 30 liter dat ongebruikt in de garage van een oom stond. Er gaat niets boven een gratis aquarium. Je weet nooit wat er is tenzij je rondvraagt en misschien kan je wel voor een klein prijsje een goed aquarium krijgen van je familie of vrienden zodat je toch goedkoop met je aquarium hobby kunt starten.  

Goedkoop aquarium – Waar moet je op letten? 

Het kopen van een gebruikt en goedkoop aquarium vereist enige zorgvuldigheid van jouw kant om er zeker van te zijn dat je een goed aquarium koopt. Controleer al het dichtingsmateriaal op scheuren of ontbrekende stukken binnen en buiten. Let vooral op de afdichting bij de sierstrip. Je wilt een tank NIET opnieuw afdichten. Het kost uren vloeken en schrapen met een scheermesje als je uiteindelijk de hele tank opnieuw moet sealen. Controleer het glas of het acryl. Kleine spaanders en krassen in het glas zijn meestal niet zo erg. Diepere spaanders en barsten, vooral op de hoeken, zijn rode vlaggen. Acryl krast veel gemakkelijker dan glas. Kleine krasjes zijn gemakkelijk weg te poetsen met tandpasta, maar diepe krassen zijn meestal blijvend. Indien mogelijk, zie de tank gevuld met water. Ofwel een foto ervan met een datum of in eigen persoon. Als dat niet mogelijk is, zet de tank dan een dag halfvol in een bad of op jouw veranda. Als dit goed gaat vul hem dan helemaal voor nog een dag. Het is veel beter om buiten een lek te vinden in het goedkope aquarium dan overal op jouw tapijt. 

goedkope aquarium

Wat te inspecteren bij een goedkoop aquarium 

Niet alle goedkope aquaria zijn even goed. Hoe ziet het glas eruit? Is het bekrast, troebel? Hoe erg is de schade? Controleer op barsten, duidelijke barsten zijn gemakkelijk te zien, maar controleer ook op haarscheurtjes. Deze kunnen onopgemerkt blijven en kunnen water vasthouden, maar op lange termijn een ramp betekenen. Als het glas is, controleer dan de siliconen afdichtingen, kijk of ze stevig en buigzaam zijn. Indien geboord, controleer de boorplekken op scheuren. Neem een zaklamp mee – zo kan je scheuren en krassen gemakkelijker inspecteren. Kijk naar de standaard voor tekenen van kromtrekken, scheuren, of schimmelschade. Krassen of afgebladderde afwerking is prima omdat je de tank en het meubel kunt overspuiten. Voor goedkope acryl aquaria inspecteer de versteviging en voor zichtbare tekenen van buiging.  

Koop de vis niet 

Soms heb je het geluk dat je een volledig aquarium voor goedkoop mee mag nemen, met vis en apparatuur erbij. Vaak zie je een advertentie waarin de verkoper probeert een complete installatie te verkopen met vissen, koralen/planten, levend gesteente, enz. inbegrepen. Ik raad je af om de vissen erbij te kopen tenzij je ervaring hebt met het verhuizen van een aquarium. Het verhuizen van een aquarium, vooral een groot aquarium, is een van de meest stressvolle activiteiten die je in de hobby kunt ondernemen. Als de verkoper een zeldzame vis of koraal heeft die je wilt hebben, overweeg dan de aankoop ervan maar let op dat het goedkope aquarium een duur grapje kan worden wanneer er tijdens de verhuizing iets fout gaat.   

Goedkoop aquarium kopen

Bekijk hier goedkope aquaria op Bol.com.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.