Aquarium verlichting

Aquariumverlichting is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien en soms verwarrend aspect bij het houden van een aquarium, vooral voor een beginnende aquarium houder. Deze verwarring wordt voornamelijk veroorzaakt door de vele beschikbare soorten aquariumverlichting. Heldere verlichting is de sleutel tot het zien van alle activiteit die in een aquarium plaatsvindt en brengt de kleuren van de vissen in het zeeaquarium naar voren. Bovendien, zonder adequate aquariumverlichting, zullen aquariumplanten niet groeien en zullen de vissen niet in optimale gezondheid zijn. Het type aquariumverlichting dat nodig is voor een aquarium van welke grootte dan ook, hangt af van welke vissen en planten je wilt houden en wat het uiteindelijke uiterlijk zal zijn. 

Soorten aquariumverlichting

Verschillende soorten aquariumvissen hebben verschillende lichtvereisten nodig om goed te gedijen. Als je eenmaal hebt besloten welke soorten je wilt huisvesten, kun je hun lichtbehoeften beter bepalen. Onderzoek naar de vereisten van de specifieke ondersoort die je aan het zeeaquarium wilt toevoegen voordat je aquariumverlichting kiest, zorgt ervoor dat de lampen de juiste hoeveelheid en het juiste type licht voor de ondersoort zullen produceren.

Aquariumverlichting op maat

De meest voorkomende gezelschap aquariumvissen komen uit rivieren, beken of heldere meren en hier moet je ook je aquariumverlichting op aanpassen. Deze vissen zijn gewend aan het felle zonlicht en de verwarmende stralen van het regenwoudweer. Bij helder licht moeten er echter donkere plaatsen zijn voor de vissen die zich graag voor het licht verbergen. Levende planten en rotspartijen helpen de natuur voor deze vissen te simuleren. Aan de andere kant is fel licht niet altijd een goede keuze. Sommige vissen in een gezelschapsaquarium komen van nature van de bodem van troebele uiterwaarden en houden van een schemerige omgeving en hebben minder aquariumverlichting nodig.

aquarium verlichting

Hoe aquariumverlichting van invloed is op vissen

Vissen zijn niet zo afhankelijk van aquariumverlichting als dat planten dat zijn. Over het algemeen kunnen aquariumbezitters gloeilampen, tl-lampen of Ledlampen voor vissen gebruiken, maar ze moeten zich bewust zijn van de warmteproblemen die gloeilampen veroorzaken. Gloeilampen verwarmen het water onevenredig, waardoor het water dat zich het dichtst bij de lampen bevindt aanzienlijk warmer is dan het water in andere delen van het aquarium. Schommelingen in de watertemperatuur kunnen schadelijk zijn voor sommige vissoorten of kunnen ertoe leiden dat vissen uitsluitend in koelere delen van het aquarium zwemmen. Ledlampen produceren vrijwel geen warmte en zijn in vele losse kleuren verkrijgbaar die dag en nacht aan kunnen staan en kunnen veranderen door bijvoorbeeld een controller te gebruiken waardoor je led aquariumverlichting altijd de juiste kleur en beste sterkte heeft.

Hoe aquariumverlichting van invloed is op planten

Planten zijn afhankelijk van licht om te leven en gezond te blijven, maar de hoeveelheid licht die nodig is als aquariumverlichting, hangt af van het soort plant. Tropische plantensoorten vallen op door de grote hoeveelheid licht die ze nodig hebben voor een goede fotosynthese. Dit is vooral het geval als de planten in hun oorspronkelijke omgeving dicht bij het wateroppervlak groeien. Voordat je dit soort planten aanschaft, moet je nagaan welke invloed intensief licht kan hebben op andere soorten in het aquarium. Planten met de kleur rood in de bladeren of stengels vereisen zeer hoge lichtniveaus. Als andere soorten in het aquarium slechts een matig lichtniveau  / verlichting nodig hebben, moeten kopers bepalen welke soorten een grotere voorkeur hebben dan andere en hun aquariumsoorten planten en vissen dienovereenkomstig kiezen, voor de beste resultaten.

Dag en nachtverlichting

De soorten vissen die in aquaria leven, hebben in verschillende mate te lijden onder een constant lichtniveau en het is het beste om je aquariumverlichting aan te passen naar dag en nacht. Om het beschikbare licht in de habitat van een soort na te bootsen, kunnen aquariumhouders dag- en nachtverlichting gebruiken om de lichtniveaus in een natuurlijke omgeving te benaderen. Deze nachtverlichting, ook wel maanverlichting genoemd, stelt de aquariumhouder in staat nachtelijk gedrag te observeren. Tropische vissen en planten die beschikbaar zijn voor zeeaquaria komen uit equatoriale gebieden en ontvangen gewoonlijk ongeveer 12 uur per dag licht gedurende het hele jaar dus hier kan je je aquariumverlichting op aanpassen met bijvoorbeeld een controller en led of tl-verlichting. 

Dag en nachtverlichting voor jouw aquarium

Hierdoor is het voor hobbyisten niet nodig om ingewikkelde tijdschakelaars aan te passen met je aquariumverlichting aan de seizoenen. Voor deze gemeenschappelijke aquarium vissen, is een optie een eenvoudige timer die de lichten aan en uit doet op dezelfde tijd dag en nacht. Zeeaquarium specimenen die meer noordelijke of zuidelijke gebieden zal behoeven meer of minder licht afhankelijk van de tijd van het jaar, dus vissen houders moeten overwegen seizoenen wanneer schakelen van dag naar nacht verlichting. Ook als de de aquariumverlichting avonds moet branden voor het kijkplezier van het gezin, moet het aquarium niet in de buurt van direct zonlicht worden geplaatst, maar ongeveer 12 uur of langer per dag in het donker staan.

Algen en fel licht

Zoetwaterhobbyisten maken zich vaak zorgen over het kopen van felle tl-aquariumverlichting aan hun aquarium en denken dat dit een overmatige algenuitbraak zal veroorzaken. Algen zijn een natuurlijk onderdeel van het aquarium. Overmatige algengroei wordt niet veroorzaakt door fel licht alleen, het wordt veroorzaakt door overmatige voedingsstoffen in het aquariumwater. Algengroei zal vaak buitensporig zijn aan het begin van een nieuw aquarium totdat de aquarium cycli. Zodra levende planten zich hebben gevestigd, zullen zij beginnen te concurreren met de algen voor voedingsstoffen. Het is altijd het beste om te beginnen met snelgroeiende planten of snelgroeiende planten toe te voegen wanneer het aquarium een algenprobleem heeft.

verlichting aquarium

Groen water

Groene water algenbloei zal soms optreden op aquaria met heldere aquariumverlichting systemen. In sommige gevallen kan de algenbloei vanzelf verdwijnen na een maand in een nieuw aquarium. Groen water wordt veroorzaakt door eencellige algen die in de waterkolom zweven en gedijen op voedingsstoffen in het aquarium. In sommige gevallen kunnen de voedingsstoffen waar de algen op gedijen afkomstig zijn van het leidingwater. De toevoeging van een kleine ultraviolet-sterilisator aan het filtratiesysteem zal hardnekkig groen water elimineren, maar bloeiende levende planten doen het werk evengoed. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van de verlichting voor jouw aquarium. 

Afwachten

Als het systeem met heldere aquariumverlichting en planten eenmaal goed is ingeburgerd, zouden algen geen probleem meer moeten vormen. Veel zoetwaterhobbyisten met helder verlichte beplante aquaria zullen melden dat ze zelden algen van de wanden van het aquarium hoeven te verwijderen. Wanneer het voedingsniveau laag is, is er weinig of geen algengroei; een omgeving met weinig voedingsstoffen is echter een probleem voor de groei van gezonde planten, dus de toevoeging van meststoffen voor waterplanten kan nodig zijn om je planten goed te laten groeien. 

De beste kleur van de vissen naar boven halen

Heldere aquariumverlichting helpt ook om de kleur van de vis te verrijken. Helder licht helpt de pigmenten van veel vissen donkerder te maken, waardoor ze opvallen. Voor de discushobbyist: geloof niet in de mythe dat discussen niet van felverlichte aquaria houden. Ze hebben misschien een paar dagen nodig om aan het felle licht te wennen, maar na verloop van tijd zullen ze tot rust komen, hun kleuren zullen nog helderder worden, ze zullen sneller groeien, ze zullen kuitschieten en de waterkwaliteit zal verbeteren. Aquariumverlichting kopen is een belangrijk onderdeel van het hebben van een mooi gezelschapsaquarium. De juiste verlichting is zeer gunstig voor het plantenleven in het aquarium en dus ook voor de vissen en waterdieren in het aquarium.