Aquarium luchtpomp

Een aquarium luchtpomp blaast simpelweg lucht door het aquarium. Luchtpompen dienen twee doelen. Ten eerste zorgen zij ervoor dat het aquarium een voldoende zuurstofconcentratie behoudt. Een luchtpomp is voor dit doel niet vereist, zolang het aquarium voldoende waterbeweging en oppervlakte-agitatie behoudt. Dit is over het algemeen het geval wanneer externe filters worden gebruikt. Ten tweede kunnen luchtpompen worden gebruikt om water door een filter te persen (b.v. een spons- of hoekfilter). Bij gebruik van een UGF, bijvoorbeeld, produceert een luchtpomp luchtbellen die het water door de opvoerbuizen omhoogstuwen, waardoor het water door het filter wordt getrokken. In grotere aquaria vervullen de stroomkoppen dezelfde functie. Een aquarium luchtpomp is dus niet altijd nodig, mits jouw aquarium een goede watercirculatie heeft. 

aquarium luchtpomp

Waarom een aquarium luchtpomp?  

Een aquarium luchtpomp is een mechanisch apparaat dat zich buiten het aquarium bevindt en elektriciteit gebruikt (uit een stopcontact of batterij) om lucht in het aquarium te pompen. De lucht gaat van de luchtpomp naar het aquariumdecor of -toestel met behulp van luchtslangen. Zodra de lucht in het water komt, ontstaan er luchtbellen, die naar de oppervlakte drijven en ontploffen.  De opstijgende luchtbellen zorgen voor beweging in het water en voor beweging van het oppervlak. Een goede beweging van het oppervlak is de sleutel tot een goede gasuitwisseling in het aquarium, zodat overtollig kooldioxide (een afvalproduct dat door vissen wordt geproduceerd) in de lucht wordt vrijgelaten en nieuwe zuurstof uit de lucht in het water oplost zodat de vissen kunnen ademen. Heb je altijd een aquarium luchtpomp nodig? 

Heeft mijn aquarium een luchtpomp nodig? 

Sommige soorten filters zoals hang-op-back en canister filters gebruiken een elektrische motor om water te verplaatsen en werken niet met een luchtfilter. Lucht gedreven filters zoals spons- en onderkorrel filters – gebruiken echter lucht om het water te verplaatsen en in dit soort aquariums is dus een luchtpomp nodig. Als je nog twijfelt of je een aquarium luchtpomp nodig hebt, lees dan de gebruiksaanwijzing om te zien of het apparatuur of inrichting een luchtpomp nodig heeft om te werken. 

Wat heb ik nodig 

Een aquarium luchtpomp is verantwoordelijk voor het aanzuigen van lucht van buiten het aquarium en deze in een ondergedompeld aquariumapparaat te pompen. Daarom heb je een paar luchtpompaccessoires nodig om de luchtstroom in de juiste richting en met de juiste druk te leiden. Voor de meeste beginners raden wij aan een rol luchtlijnslang en een terugslagklep aan te schaffen om te beginnen. Nadat je de luchtpomp, het aquariumapparaat of de aquariumdecoratie, en de nodige accessoires hebt gekocht kan je beginnen met het installeren van de aquarium luchtpomp. 

Installatie aquarium luchtpomp 

Plaats de luchtpomp op zijn definitieve plaats buiten het aquarium, en knip vervolgens de luchtlijnslang op de juiste lengte, zodat deze lang genoeg is om de luchtpomp aan te sluiten op het aquariumapparaat in het aquarium. (Voeg wat extra speling in de luchtlijnslang toe voor het geval u de luchtpomp of het aquariumapparaat in de toekomst moet verplaatsen). Sluit het ene uiteinde van de luchtlijnslang aan op het aquariumapparaat en plaats het apparaat in het aquarium. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de luchtlijnslang aan op de luchtpomp. Als de luchtpomp hoger dan de bovenkant van het aquarium is geplaatst, kunt u deze stap overslaan. Als de luchtpomp lager dan de bovenkant van het aquarium is geplaatst, hebt u een terugslagklep nodig om te voorkomen dat er water via de luchtlijnslang lekt. Knip de luchtlijnslang af ergens tussen het sponsfilter en het aquariumapparaat, en bevestig de terugslagklep ertussen, zodat het uiteinde van de terugslagklep met de klep (ziet er meestal uit als een gekleurde of horizontale staaf) naar de luchtpomp gericht is. Als u de terugslagklep achterstevoren installeert, zal er geen lucht stromen wanneer u de luchtpomp aanzet, dus draait u de terugslagklep gewoon om. 

luchtpomp aquarium

Aquarium luchtpompen

USB nano-luchtpomp 

De USB nano-luchtpomp is zeer geschikt voor nano-aquaria, grotere aquariums die een extra luchtsteen nodig hebben, en zelfs minivijvers buiten (mits beschermd tegen extreme weersomstandigheden). Omdat de luchtopbrengst iets lager is dan bij een standaard luchtpomp, werkt hij bijna geruisloos, verbruikt hij zeer weinig elektriciteit en zorgt hij voor een langzamere stroming voor bettavissen, garnalen en babyvissen. Het USB-stroomsnoer geeft veel flexibiliteit als het gaat om de voeding van de luchtpomp. Je kunt hem aansluiten op een gewoon stopcontact (adapter meegeleverd met het product), een auto met een USB-stopcontact of een sigarettenaansteker adapter, of een USB-batterij om stroomuitval en korte ritjes te overleven. 

Aquatop AP-50 en AP-100 luchtpompen 

Als je een beetje meer druk nodig hebt om diepe tanks van lucht te voorzien, probeer dan de Aquatop aquarium luchtpompen. De AP-50 heeft één luchtuitlaat en is geschikt voor aquaria van 20 tot 50 gallon, terwijl de AP-100 twee luchtuitlaten heeft en geschikt is voor aquaria van 50 tot 100 gallon. Beide modellen hebben een regelbare luchtstroom om de juiste hoeveelheid bubbels voor uw aquarium te leveren. Zoals bij de meeste luchtpompen het geval is, worden ze rechtstreeks in het stopcontact gestoken en zijn daarom niet zo draagbaar als de USB nano-luchtpomp. Ook zijn de Aquatop pompen luider dan de USB-luchtpomp vanwege de grotere luchtopbrengst. 

Meer informatie?

Voor meer vragen over het selecteren van de juiste aquarium luchtpomp kan je altijd mailen naar info@aquariumstarten.nl.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.