Aquarium tafel

Als je net geïnvesteerd in een goed formaat aquarium met alle apparatuur die je nodig hebt om het te vullen, het te beheren, en je nieuwe vissen gelukkig en gezond te houden, kan je je afvragen of je nodig hebt om uit te geven nog meer geld om een speciale tafel voor jouw aquarium te kopen. Een aquarium tafel kan handig zijn om je aquarium ergens op te zetten en je kan een gespecialiseerde aquarium tafel kopen of je bijvoorbeeld je eigen salontafel kan gebruiken zal grotendeels afhangen van jouw budget. Ongeacht de grootte van het aquarium is het belangrijk om een solide steun op basis van niet alleen de tank grootte, maar op het gevulde gewicht van het aquarium. De grootste fout die aquariumbezitters maken is het onderschatten van het gewicht van het aquarium als het eenmaal met water gevuld is en hierdoor een te instabiele aquarium tafel te kopen.

aquarium tafel

Aquarium tafel opties

Een aquarium tafel is een meubelstuk dat groot en sterk genoeg is om je aquarium te ondersteunen en de apparatuur en benodigdheden te bevatten die nodig zijn om je vissen en tank te verzorgen. De grootte, vorm en materialen gebruikt in de stand zal afhangen van de grootte en kwaliteit van de tank, budget, en esthetiek. In wezen zijn er vier opties beschikbaar. Je kan een bestaande of laaggeprijsde tafel gebruiken die sterk genoeg is om het aquarium te ondersteunen. Je kan een speciaal aquariummeubel kopen. Of als je wat meer budget hebt kan je een tafel op maat laten maken en je kan natuurlijk je eigen aquarium tafel maken van bijvoorbeeld de salontafel. 

Gewicht van het aquarium en de tafel 

Het is belangrijk dat de aquarium tafel het gewicht van je aquarium kan houden. Het werkelijke gewicht van het aquarium hangt af van het gebruikte materiaal van het aquarium. Glazen aquariums zijn twee keer zo zwaar als acryl tanks. Een leeg 50 liter glazen aquarium weegt meer dan 10 kilo, terwijl een acryl aquarium maar de helft hiervan weegt. Ongeacht het materiaal waarvan de bak is gemaakt, komt het echte probleem pas wanneer hij gevuld is met water en vissen. Dus hou er rekening mee dat de aquarium tafel veel gewicht moet kunnen houden.

Water is zwaar

Water is een zwaar materiaal, het voegt meer dan 1 kilo per liter toe aan het gewicht dat de aquarium tafel moet dragen. Naast het water is er ook nog bodembedekking voor de bodem, dat ook zwaar is. Het gewicht van een glazen bak van 20 liter stijgt van 25 kilo tot meer dan 200 kilo als hij gevuld is met water en grind. Onnodig te zeggen dat die kleine boekenkast tegen de muur waarschijnlijk geen goede kandidaat is als tafel waar je het aquarium op kunt zetten, tenzij het een mini aquarium is.

Volledige bodemondersteuning

Gewicht is niet de enige kwestie bij het kiezen van een ondersteunende tafel voor jouw aquarium. Verschillende aquariummaterialen vereisen verschillende soorten ondersteuning waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een standaard. Acryl heeft het voordeel dat het lichter van gewicht is, maar omdat het flexibel is, vereist het ondersteuning langs het gehele bodemoppervlak van het aquarium. Glas daarentegen is zwaarder, maar zal niet buigen. Om die reden heeft een glazen bak alleen steun nodig aan de buitenranden van het aquarium. Wanneer je echter met een zeer grote bak werkt, is volledige ondersteuning voor elk type aquarium verstandig. Houd bij het kiezen van een aquarium tafel rekening met deze verschillen en koop de juiste soort steun.

tafel aquarium

Gelijkmatige ondersteuning aquariumtafel 

Een andere veiligheidsfactor waarmee rekening moet worden gehouden bij het aanschaffen van een aquariumtafel is het belang van een vlakke en gelijkmatige ondersteuning van de bak. Als een rand van het aquarium over de standaard uitsteekt, of het hele aquarium niet waterpas staat, wordt extra druk op een specifieke naad uitgeoefend. Na verloop van tijd kan de extra druk ertoe leiden dat de naad het begeeft, met lekkage tot gevolg. Zorg er altijd voor dat het aquarium waterpas op de aquariumtafel staat en dat geen enkel deel van het aquarium over de tafel uitsteekt.

Houd rekening met de toegankelijkheid van het aquarium 

Naast het gewicht en de bodemondersteuning moet je ook rekening houden met de toegankelijkheid van de apparatuur in en rond het aquarium wanneer deze op de aquarium tafel staat. Als een plank, salontafel of boekenkast wordt gebruikt, moet je er rekening mee houden dat je achter de bak enige ruimte nodig hebt voor snoeren, filters, enz. Als andere externe apparatuur wordt gebruikt, moet er ruimte voor zijn in de buurt van het aquarium. Een aquarium tafel die je bij een winkel kunt kopen heeft meestal ingebouwde ruimte onder het aquarium die kan worden gebruikt om apparatuur te verbergen en accessoires op te bergen.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.