Aquarium koeler

Sommige aquaria vereisen watertemperaturen die koeler zijn dan de typische kamertemperatuur en hiervoor heb je een aquarium koeler nodig. Door het water van de aquariumpomp of het filter in een koeler te pompen, en dan terug te voeren naar het aquarium, kan het water op de gewenste temperatuur worden gebracht. De juiste watertemperatuur is van cruciaal belang voor de gezondheid van je vissen en andere bewoners van het aquarium. Dat komt omdat vissen, amfibieën, ongewervelde soorten, zoals garnalen en slakken, en zelfs de bacteriën die visafval verwerken in jouw filtersysteem poikilothermen zijn. Deze dieren zijn “koudbloedig”, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur is overgeleverd aan de omgeving. Dus als het water in jouw aquarium te warm wordt, zullen de bewoners daaronder lijden en hierdoor heb je een aquarium koeler nodig. 

JBJ Arctica Titanium koeler 

 De Arctica Titanium Aquarium koeler van JBJ is het neusje van de zalm op het gebied van geavanceerde technologie. Het apparaat heeft een titanium spoel die zorgt voor een maximaal contact en betere koelprestaties. Bovendien bevindt de condensor zich aan de voorkant van het apparaat. Die zuigt koele lucht aan de voorkant van de unit en voert de warmere lucht af via de achterkant van de koeler. De koeler heeft een geïntegreerde regelaar en thermostaat om de gewenste temperatuur binnen +/-1 graad celsius te houden. Het Lcd-scherm van de thermostaat is bij elk licht goed leesbaar, zodat je de instellingen snel kunt controleren en eventuele aanpassingen kunt doorvoeren aan de aquarium koeler.  

aquarium koeler

Coralife Aquarium Koeler 

De 1/10 HP Aquarium koeler van Coralife is geschikt voor gebruik in zee- en zoetwateraquaria en is verkrijgbaar in verschillende maten. Het apparaat beschikt over een automatisch temperatuurcontrolesysteem dat belooft de watertemperatuur in jouw aquarium op +/- 2 graden Fahrenheit van de vooraf ingestelde temperatuur te houden. Het LED-display is gemakkelijk af te lezen en de programmering is snel en eenvoudig. Deze aquarium koeler is gebouwd om lang mee te gaan en is uitgerust met een titanium warmtewisselaar die niet roest of corrodeert, en is ook superefficiënt in het overbrengen van warmte van uw aquariumwater naar de lucht. Het reinigen van het herbruikbare luchtfilter is een eenvoudige en probleemloze taak, aangezien het filter verwijderbaar is. 

Aquarium koeler zelf maken 

Je kunt je eigen aquariumkoeler maken. Dit is een snelle en goedkope methode voor het handhaven van een stabiele aquariumtemperatuur, vooral tijdens die lange hete zomermaanden. Deze koeler heeft een redelijke prijs. Een schatting is 200 euro zodra voltooid, dat is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan een commerciële eenheid. Hoewel niet zo efficiënt als commerciële aquarium koelers, is dit een haalbaar alternatief en zal je watertemperatuur verrassend goed dalen.  

Wat je nodig hebt voor de aquarium koeler 

  • Handboormachine en 1 cm boor 
  • Schroevendraaiers 
  • Pomp of motorkop 
  • Materialen 
  • Koelkast van klein formaat  
  • Een hard plastic buizenstelsel 
  • PVC-fittingen (90-graden ellebogen of rechte verbindingen, met schroefdraad of slip) 
  • Aquarium-veilige siliconedichtingsproduct 
  • Dunne-muurpvc-pijp 

Instructies aquarium koeler maken

Volg de volgende stappen als je zelf een aquarium koeler wil maken. Verwijder, indien mogelijk, de metalen doos die het ijsblokjesbakje/vriesgedeelte isoleert, maar laat de temperatuursonde met rust. Dit geeft een betere algemene temperatuurcontrole in de koelbox. Hoe meer spoelen, hoe beter het temperatuur verlagend effect en hoe efficiënter de eenheid werkt. Afhankelijk van het merk/model van de koelkast die je gebruikt, kan je bij het boren van jouw in-/uitgangsgaten isolatie aantreffen tussen de behuizing en de binnen doos. Het is niet nodig de deur van de koelkast af te dichten. Je zou toegang nodig kunnen hebben als er later iets verkeerd gaat. Bovendien is het een goede plaats om je additieven te bewaren die gekoeld moeten worden nadat je ze hebt geopend. Volgende stap in het zelf maken van de aquarium koeler is het boren van gaten en lijmen. 

koeler aquarium

Gaten boren en lijmen 

Boor de gaten in de bovenkant of de zijkanten, het maakt niet uit. Snijd twee stukken pvc-pijp van elk ongeveer 6 centimeter. Neem door de geboorde gaten op en dicht zeer goed met het silicone af. Je kunt deze pijpen met een weinig vijf-minuten epoxy willen versterken alvorens hen met het silicone te verzegelen. Dit verhindert hen om heen en weer te glijden en de uitgeharde siliconeverbinding te breken mocht je de koelkast langs de weg willen bewegen. Lijm of rijg je koppelstukken op deze twee toegangspijpen. Je kunt nylon ingepaste uitsteeksels gebruiken om de 3/8 duimbuisspiralen binnen de koelbox te verbinden. Buiten kan je de slipfittingen verkleinen om de leidingen aan te sluiten die van de pomp naar de koelmachine en terug naar het carter lopen. Onthoud dat hoe meer spoelen er in de aquarium koeler zitten, hoe beter het koelingseffect zal zijn. 

Gebruik van de aquarium koeler 

Plaats de aquarium koeler zo dicht mogelijk bij de sump of aquariumkast. Hoe verder de plastic buis van je bak naar de koeler en terugloopt, hoe groter de temperatuursverandering als gevolg van de omgevingstemperatuur in de kamer. Je zou buisisolatie rond de buizen kunnen gebruiken, maar dit is nogal lelijk en niet nodig, tenzij je in een zeer warme omgeving woont. De werking is eenvoudig. Denk eraan dat de stroming snel genoeg moet zijn om bevriezing van het water in de spoelen in de kast te voorkomen. Indien uitgerust met een thermostaat, zal de aquarium koeler gemakkelijker te regelen zijn. Bij sommige modellen kan je alleen de temperatuur van de hoofdkoeler instellen, niet die van het vriesvak. Dat is een andere reden om de aluminium ijsblokjesverdeler en bak te verwijderen. De sonde die aan de wand van het vriesgedeelte is bevestigd, bewaakt nu de hele holte. Stel de koelkastthermostaat / aquarium koeler in op het niveau dat het gekoelde water in het aquarium op de juiste temperatuur houdt om de temperatuur van het aquarium constant te houden. 

Aquarium koeler kopen

Ben je niet zo handig of wil je een kant en klare aquarium koeler aanschaffen? Bekijk dan het uitgebreide aanbod aquarium koelers op Bol.com.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.