Aquarium thermostaat

Lees in dit blog alles over het must have item voor in je aquarium, de thermostaat. Aquaria zijn tijdrovend, vooral zoutwateraquaria! Het zo goed mogelijk onderhouden van de waterwaarden leidt tot stabiliteit en dus tot een gezonder aquarium. De hoeveelheid tijd die we besteden aan het verzorgen van ons aquarium loopt al snel op. In de wereld van vandaag hebben we het drukker dan ooit, we reizen meer en het koraal dat we houden vereist de meest stabiele waterwaarden die je kunt bereiken. Zonder een beetje hulp zijn we aan ons aquarium gebonden. Een reis van een dag of twee kan zonder al te veel gedoe worden volbracht. Als je vaak van huis bent is hulp nodig. Hier kan een aquarium thermostaat of controller goed van pas komen

Wat is een aquarium thermostaat?

Een aquarium thermostaat is een apparaat dat wordt gebruikt om een ander apparaat automatisch in of uit te schakelen op basis van temperatuurveranderingen. Thermostaten worden gewoonlijk gebruikt om verwarmingstoestellen in te schakelen wanneer de temperatuur onder een bepaald minimum daalt. Of om koelingstoestellen in te schakelen wanneer de temperatuur boven een bepaald maximum stijgt. Thermostaten schakelen een apparaat ook weer uit wanneer de gewenste temperatuur weer is bereikt. De verwarming en airconditioning in jouw huis hebben een thermostaat om de verwarming in te schakelen wanneer het te koud wordt en weer uit te schakelen wanneer jouw huis is opgewarmd. Of om de airconditioner in te schakelen wanneer het te warm wordt en weer uit te schakelen wanneer het huis is afgekoeld. Jouw koelkast en oven hebben ook thermostaten om ze aan of uit te zetten op basis van de temperatuurinstellingen die je selecteert. Een thermostaat in een aquarium doet precies hetzelfde als die in jouw huis. 

aquarium thermostaat

Doe-het-zelf aquarium thermostaat

Voor degenen met elektronische en doe-het-zelf ervaring, is er tal van informatie en projecten op Google om je te helpen bouwen van jouw eigen zelfgemaakte aquarium thermostaat.  Voor de rest van jullie, zijn er een aantal handige temperatuur controllers en thermostaten beschikbaar voor aankoop. Variërend van minder dan een tientje tot aan over de honderden euro’s. 

Voor wie zijn aquarium thermostaten bedoeld?

Elk aquarium kan profiteren van een vorm van automatisering doormiddel van een aquarium thermostaat of controller. De eerste vorm van automatisering die veel aquariums gebruiken is een timer om de aan/uit tijden van hun lampen te automatiseren. Als je een eigenaar bent die veel reist of een drukke levensstijl hebt, dan is een van de meer dure en meer uitgeruste aquarium controllers en thermostaten het meest geschikt voor je. Vrijwel de meeste taken binnen het aquarium kunnen door middel van een thermostaat of controller geautomatiseerd worden. 

Waar haal ik een thermostaat voor mijn aquarium?

De meeste aquarium verwarmers en sommige koelers voor aquaria van meer dan 60L worden geleverd met ingebouwde aquarium thermostaten van 50w. Zodat je een regelaar direct op de verwarmer of koeler hebt om de aquarium thermostaat in te stellen, om de gewenste temperatuur te handhaven. Bij hand verwarmers bevindt deze zich meestal op de bovenkant van de verwarmer in de vorm van een platte knop. Bij dompelaars is dit meestal een kleine knop of nippel die uit het uiteinde van het verwarmingselement steekt, naast het snoer. Deze knop of draaiknop kan de ene kant op worden gedraaid om de temperatuurinstelling voor jouw aquarium te verhogen. En de andere kant op om deze te verlagen.

thermostaat aquarium

Losse elementen 

Sommige  verwarmers en -koelers van 50w worden geleverd met een aquarium thermostaat op afstand die los staat van het verwarmingselement of de koeler en op een andere plaats in het aquarium wordt geplaatst. Verwarmingselementen en koelers met een dergelijke thermostaat op afstand werken vaak beter voor het handhaven van een gelijkmatige en constante aquariumtemperatuur. Het is echter meestal niet nodig om een zeer exacte temperatuur in jouw aquarium aan te houden, aangezien watertemperaturen in de natuur de neiging hebben om in de loop van de tijd te schommelen. Het is echter wel belangrijk dat je bekend bent met de soorten en variëteiten vissen die jij houdt. Om te weten hoeveel temperatuurschommelingen ze waarschijnlijk kunnen verdragen (en binnen welk temperatuurbereik zij gehouden willen worden). Daar kan je dan weer de aquarium thermostaat op instellen. 

Aquarium verwarmers

Er zijn ook aquarium verwarmers en koelers die niet met een eigen aquarium thermostaat worden geleverd. Voor deze verwarmers en koelers moet je een aparte thermostaat kopen om de verwarmer of koeler te regelen. Deze zijn vooral handig wanneer je een aquarium hebt in een situatie waarin het waarschijnlijk te koel is tijdens de wintermaanden, maar te warm tijdens de hete zomer. Dit is vaak zo met een aquarium minder dan 60L. Met een dergelijke onafhankelijke aquarium thermostaat kunt je vaak zowel een verwarmer als een koeler met dezelfde thermostaat regelen. Op die manier kan je de temperatuur in jouw aquarium op het juiste temperatuurbereik voor jouw vissen houden. Je gebruikt de koeler of de verwarmer wanneer dat nodig is, maar zonder dat de twee met elkaar concurreren.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.