Aquarium achterwand

Naarmate de trends in de aquarium wereld voortschrijden, wordt het duidelijk dat kale aquaria achterwanden niet langer in zijn. Zwaar beplante en met biotopen gethematiseerde aquaria zijn momenteel in, maar aangepaste 3D-achtergronden of achterwand posters hebben echt de show gestolen. De reden hiervoor is dat deze achtergronden een uniek driedimensionaal aspect bieden en kunnen worden aangepast om bij elk aquariumthema te passen. Het hebben van een aquariumachtergrond op maat gemaakt gaat echter niet zonder een beetje werk. Dus als je de uitdaging aan wilt gaan, laat ik je zien hoe je een aquarium achterwand kunt maken met piepschuim en een paar andere eenvoudige materialen. Mocht dit allemaal niet lukken dan kan je uiteraard ook gewoon een achterwand poster kopen en je hebt een leuke aquarium achterwand zonder al te veel moeite.

Benodigde materialen aquarium achterwand

Allereerst heb je voor het maken van de achterwand van je aquarium een leeg aquarium nodig. Het installeren van een achtergrond vereist een leeg aquarium. Geen vissen, geen water, geen probleem! Daarnaast heb je piepschuim en folie nodig omdat we de achterwand 3D willen maken. Aangezien dit het belangrijkste onderdeel van de achtergrond is, wil je ervoor zorgen dat je stukken krijgt die groot genoeg zijn om tegen een muur in je aquarium te passen. Grotere platen piepschuim kun je kopen bij bouwmarkten of hobbywinkels. Siliconen houden de achtergrond op zijn plaats, zodat hij niet drijft als de bak met water gevuld is dus het is goed om ook aquarium silicone te kopen. Silicone kan worden gevonden op huis verbetering of huisdier winkels. Daarnaast hebben we dingen nodig om de achterwand van het aquarium mee op te leuken dus dingen als verf of posters. 

achterwand aquarium

Doe je huiswerk

Voordat je een achterwand voor je aquarium gaat maken moet je dingen van je aquarium weten. Ik kan niet eens beginnen te benadrukken hoe belangrijk deze stap is. Het kennen van de afmetingen van het aquarium en de gewenste vorm, diepte en kleur van je toekomstige achtergrond zal de problemen op de lange termijn aanzienlijk verminderen. Een aquarium van 150×60 heeft meer nodig dan een aquariumwand van 80×40 Als je een glazen aquarium gebruikt, houd er dan rekening mee dat de bovenste rand verwijderd moet worden om de achtergrond goed in het aquarium te laten passen. Als de rand moet worden verwijderd om de aquarium achterwand te maken, doe dat dan met een scheermesje en bevestig hem weer met siliconen als je klaar bent.

Het snijden van het piepschuim voor de achterwand

Nu je de afmeting weet en je weet welke spullen je nodig hebt om een achterwand voor je aquarium nodig hebt kan je beginnen met het piepschuim en folie op maat te maken. Hier kun je de kunstenaar in je de vrije loop laten. Het enige wat je hoeft te doen is je piepschuim en folie op maat maken en dan beginnen met snijden. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt realistische rotswanden, rivierstenen, boomwortels en zelfs watervallen maken. In het algemeen is het jouw beslissing wat je wilt maken voor de achterwand van je aquarium dus maak wat je wilt maken.

Tips om het piepschuim en folie op maat te maken aan jouw aquarium

  • Brander boven een mes: Hoewel een mes effectief een aquarium achterwand kan creëren, kan de rommel die het creëert van het uitsnijden van het piepschuim overweldigend zijn. Een kleine butaangasbrander kan helpen! In plaats van het uitsnijden en verwijderen van piepschuim om textuur te creëren, zal een butaanbrander het piepschuim smelten en doen krimpen, waardoor er helemaal geen rommel achterblijft. Als je een brander gebruikt, zorg er dan voor dat je het piepschuim buiten maakt, zodat je de dampen niet inademt.
  • Dikte: Het toevoegen van verschillende gradaties van diepte aan je achtergrond verhoogt de realistische aantrekkingskracht. Om meer diepte aan je achtergrond toe te voegen, kun je proberen de piepschuimvellen op elkaar te stapelen. Gebruik silicone en folie tussen de vellen om ze te verzegelen en begin dan met snijden.
  • Filter/Koeler Bewustzijn: Vergeet deze essentiële onderdelen niet! Houd rekening met de filterbuizen en verwarmer, zodat de aquarium achterwand hun goede werking niet belemmert. Plan zorgvuldig waar deze zullen worden geplaatst of neem ze op in je ontwerp, zodat je niet voor problemen komt te staan wanneer je de bak in elkaar zet.

aquarium achterwand

Kleur en verzegeling aquarium achterwand

Hopelijk ben je tot hier gekomen met het maken van een aquarium achterwand zonder tegenslagen! We gaan nu de achterwand kleuren. Giet wat verf of sealer in een kom of wegwerp bakje. Voeg zeer kleine hoeveelheden betonkleur toe aan de verzegeling tot je een kleur bereikt die je mooi vindt. Verf de hele achtergrond met een dikke laag. Bedek al het blootliggende piepschuim met het sealer/kleurmengsel. Voor een realistische kleur kan je schaduwen en accenten aanbrengen met verschillende tinten van het sealer/kleurmengsel nadat de eerste laag 1 uur heeft kunnen drogen. Als je tevreden bent met de kleur, laat de achtergrond dan drie dagen drogen! Deze droogtijd wordt aanbevolen en mag niet worden overhaast. Na drie dagen drogen zal de achtergrond geen giftige stoffen meer uitlogen en is het volledig veilig voor gebruik in het aquarium. Om de aquarium achterwand aan het aquarium te bevestigen, gebruik je een beetje siliconen tussen de achtergrond en de aquariumwand om deze op zijn plaats te houden en laat alles nog 2 dagen drogen. 

Laatste stappen aquarium achterwand maken

Zodra de siliconen die de achterwand aan het aquarium bevestigen zijn opgedroogd, ben je klaar om je aquarium te vullen! Al met al duurt het proces ongeveer een week, maar het resultaat is het meer dan waard! De complimenten vliegen je om de oren bij het zien van je nieuwe achterwand. Mocht het toch allemaal niet gelukt zijn dan kan je altijd nog een achterwand kopen bij een aquarium winkel of je kan de achterwand vervangen en een poster gebruiken als vervanging van de lege en saaie aquarium achterwand. 

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.