Aquariumplanten voeding

Waterplanten gebruiken stikstof en fosfor, en ook kalium, ijzer, magnesium, mangaan en andere mineralen om te groeien en hierdoor hebben aquariumplanten voeding nodig. Het grootste deel van de stikstof en fosfor is afkomstig van visvoer en uitwerpselen, maar er moeten regelmatig mineralen aan het aquarium worden toegevoegd. Afhankelijk van de plantensoort worden voedingsstoffen opgenomen via de bladeren, de wortels of beide. Plantenvoeding biedt de juiste vloeibare voeding voor de meeste soorten aquarium waterplanten. Doseer wekelijks of voeg om de paar dagen een gedeeltelijke dosis toe om ervoor te zorgen dat jouw aquarium planten een constante toevoer van voeding hebben, dit kan je eenvoudig online bestellen, zelf maken of in de dierenwinkel kopen. 

Aquariumplanten – Voeding via wortels 

Voor planten die voedingsstoffen via de wortels opnemen, mengen sommige liefhebbers van waterplanten lateriet. Dit is een ijzerrijke klei, door de bodem om zo een voedingsbodem te creëren wanneer ze hun aquarium inrichten. Anderen gebruiken speciale voedingsbodems voor waterplanten waarin voedingsstoffen zijn ingebed doormiddel van voedingstabletten of vloeibare voeding. Nog een andere methode is het inbrengen van meststof voedingstabletten in de bodembedekking in de buurt van de plantenwortels. Koop en gebruik geen planten voedingstabletten of kunstmeststicks voor kamerplanten, aangezien deze mogelijk niet de juiste verhouding voedingsstoffen voor aquarium waterplanten bevatten. 

aquarium planten voeding

Meststoffen 

Veel aquarium houders denken dat het verminderen van aquariummeststoffen in een beplant aquarium de algengroei zal verminderen of een algenuitbraak zal oplossen. Dit is niet het geval. Door geen plantenmeststoffen toe te voegen, honger je in feite de planten uit van de essentiële componenten die nodig zijn voor een gezonde groei. Als je planten slecht beginnen te presteren, zet dit de deur wijd open voor algen. Dus door geen voedingsstoffen voor planten toe te voegen aan je aquarium, maak je je problemen alleen maar erger! 

Macrovoedingsstoffen 

Macrovoedingsstoffen zijn de belangrijkste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei van aquarium planten. Het gaat om stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Ze zijn in veel grotere hoeveelheden nodig dan andere voedingsstoffen en het is belangrijk om een plantenvoeding te kiezen die deze elementen bevat. Het is zeer belangrijk deze elementen aan te vullen als je een dicht beplant aquarium hebt, je CO2 injecteert en gemiddeld tot veel licht hebt of je medium en harde categorie planten kweekt. Als je een aquarium met dichte beplanting hebt, moet je aanvullen om te voorkomen dat de planten verhongeren. Het zal op dit punt ook zeer gunstig zijn om CO2 voor jouw planten te leveren als extra aquariumplanten voedingsbron. 

Microvoedingsstoffen 

Microvoedingsstoffen zijn in kleinere hoeveelheden nodig en moeten in elk beplant aquarium worden aangevuld. De belangrijkste micronutriënten zijn: ijzer (Fe), magnesium (Mn), chloor (Cl), koper (Cu), boor (B), molybdeen (Mo), kobalt (Co) en nikkel (Ni). Zonder deze voedingsstoffen zullen je planten tekenen van voedingsstoffentekort gaan vertonen, zoals schrale bladeren, vergelende bladeren, enz. Micronutriënten zitten in alle goede plantenmeststoffen en meststoffen. Als je slechts een paar planten en een groot aantal vissen heeft is het het beste om je aquariumplanten meer voedingstoffen te geven door geschikte voeding te kopen.  

De Gouden Driehoek 

De Gouden Driehoek illustreert de drijvende kracht achter plantengroei. Licht staat bovenaan in de driehoek en bepaalt de vraag naar voedingsstoffen en CO2 door je aquarium planten. Hoe meer licht er is, hoe meer macro- en microvoedingsstoffen er nodig zijn om je planten te laten groeien. Je planten zullen ook veel sneller groeien bij veel licht. Wanneer er veel licht is, maar niet genoeg voedingsstoffen en CO2 in het water, zullen de voedingsbuffers van je planten uiteindelijk leeg raken en zal de groei van de plant vertragen. Als dit gebeurt, beginnen je planten het aquariumwater te vervuilen, waardoor algensporen worden geactiveerd en algen beginnen te bloeien. Daarom moeten we alle elementen van de gouden driehoek in voldoende hoeveelheden toedienen om een gezonde plantengroei te bereiken en tegelijkertijd de groei van algen tegen te gaan. 

aquarium voeding planten

Te weinig voeding voor aquarium planten

Wanneer aquariumplanten niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, is het eerste wat er gebeurt, dat de groei vertraagt. Bij soorten met wortels zal de energie worden gekanaliseerd naar wortelgroei op zoek naar voedingsstoffen in de bodembedekking laag. Afhankelijk van het soort voedingsstof dat ontbreekt, kunnen vervolgens allerlei symptomen optreden – in sommige gevallen worden de bladeren bleker van kleur of worden nieuwe scheuten witachtig. Stengels zien er dun uit en de bladeren kunnen kleiner zijn dan gewoonlijk. Wanneer mobiele voedingsstoffen te laag worden, kunnen aquarium planten mineralen uit hun oude bladeren halen en deze naar de nieuwe groei leiden. Dit leidt tot het voortijdig afvallen of vergelen van oudere bladeren. 

Aquarium planten voeding kopen

Bekijk hier de bestverkochte Aquarium plantenvoeding op Bol.com.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.