Aquarium achtergrond

Een aquarium achtergrond kan een verrijking zijn van een aquarium. Als het op soorten aankomt, behoren vissen tot de meest diverse. Ga maar eens naar de plaatselijke dierenwinkel; je zult verbaasd zijn hoeveel variaties er van dezelfde soort bestaan. De levendige kleuren zijn dan ook een van de redenen waarom vissen zo’n populaire – en unieke – huisdieren zijn. Van zoetwater tot zoutwater, de behoeften van vissen variëren net zo sterk als hun uiterlijk. Goudvissen gedijen bijvoorbeeld niet in dezelfde omgeving als maanvissen. Sommige vissen geven de voorkeur aan duisternis en schuilplaatsen, terwijl andere het juist goed doen in meer licht. Het is belangrijk om je in te lezen in de behoeften van je vissen, zodat je weet wat er van je wordt verlangd, maar het is ook leuk om een beetje te experimenteren als het gaat om de inrichting van je aquarium.  Als je extra creatief bent, kun je zelfs je eigen aquarium achtergrond maken om een extra laag diepte aan het aquarium van je vissen toe te voegen.  Als je niet zo handig bent, is er ook online een groot aanbod aquarium achtergronden voorhanden.

aquarium achtergrond

Wat is een aquarium achtergrond? 

Sommige mensen zullen een poster als achtergrond aan de achterkant van de aquarium tank bevestigen om de esthetiek op te voeren. Het is niet ongewoon om poster achtergronden te zien die de natuurlijke omgeving van een vis nabootsen, of het nu een koraalrif, plant of een rivierbedding is. Dit helpt de vissen zich aan te passen aan het aquarium en de gebeurtenissen eromheen. De meeste aquariumachtergronden zijn gemaakt van papier, maar er zijn ook achtergronden van dun plastic (voor de duurzaamheid) of zelfs van 3D-siliconemateriaal. Welke richting je ook uitgaat, zorg ervoor dat de gebruikte materialen en kleurstoffen visvriendelijk zijn – vooral als je achtergrond in het aquarium komt. Er zijn een paar soorten aquariumachtergronden die je vrij gemakkelijk kunt kopen of zelf printen. De meest populaire is een foto achtergrond die meestal wordt afgedrukt op een groot papier dat je tape aan de achterkant van uw aquarium, hoewel effen kleur of patroon achtergronden ook beschikbaar zijn. Sommige aquarium houders maken een 3D aquarium achtergrond van huisdier-veilige aquarium stenen en planten.  

Waarom heb je een aquarium achtergrond nodig? 

Hoewel de meeste aquarium houders achtergronden gebruiken om visuele redenen, hebben ze ook een verrassend effect op de vissen. Studies hebben aangetoond dat sommige vissen eigenlijk bang zijn voor hun eigen spiegelingen, die ze meestal op gewoon aquariumglas kunnen zien. Met een achtergrond zien ze hun spiegelbeeld meestal niet, wat veel stress voor jullie beiden vermindert. Een aquariumachtergrond helpt u ook de omgeving van jouw vissen te controleren, zodat ze in optimale gezondheid kunnen blijven. Voor sommige vissen helpt duisternis hen rustig en veilig te blijven, dus een donkergekleurde achtergrond die hun natuurlijke habitat nabootst, zal helpen. Als uw vissen zich niet lijken te storen aan licht of donker, kan je ook een achtergrond voor het aquarium gebruiken die hun kleuren aanvult en hen helpt op te vallen – lichtgekleurde vissen zullen bijvoorbeeld opvallen tegen een donkere achtergrond, terwijl donkerder gekleurde vissen beter tot hun recht komen tegen een lichte aquarium achtergrond. 

achtergrond aquarium

DIY-ideeën voor een aquariumachtergrond 

Het maakt niet uit wat voor soort vibe je wilt dat je aquarium heeft, je kunt een papieren achtergrond voor je aquarium maken met slechts een paar benodigdheden. Als je eenmaal een idee hebt van wat je wilt maken, gaat het van een leien dakje. Om de klassieke foto achtergrond na te bootsen die je op veel aquariums ziet, kun je je eigen foto afdrukken bij een kantoorboekhandel. Meet zowel je tank als je afdruk op (hij wordt groot!) om er zeker van te zijn dat je foto de hele achterkant van de tank bedekt. Daarna gewoon met plakband vastzetten en klaar! Voor vissen die niet kieskeurig zijn of die een specifieke omgeving nodig hebben, is het gebruik van inpakpapier als achtergrond voor de bak een supergemakkelijke manier. Het is gemakkelijk te verwijderen en te vervangen, maar je zult geen fortuin uitgeven om je aquarium te versieren met een kant en klare achtergrond. Bovendien is inpakpapier verkrijgbaar in allerlei leuke patronen en kleuren, zodat jij en je vissen altijd iets leuks hebben om naar te kijken.

3D aquarium achtergrond 

Voor een meer ingewikkelde 3D aquarium achtergrond heb je wat meer benodigdheden en veel meer tijd nodig. Je maakt de basis van de achtergrond met isolatieschuim (hier is een mooi voorbeeld!) en spiesen voor ondersteuning. Zodra je vorm is bepaald, moet je de structuur een paar lagen vloeibaar cement geven om hem waterdicht te maken voordat je hem in de tank installeert. Aangezien je dit decor vanaf nul opbouwt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga creatief aan de slag! Je kunt ook je eigen aquariumachtergrond creëren door een rij hoge waterplanten (echte of plastic) achter in het aquarium te plaatsen. Dit geeft een natuurlijker aanblik dan het gebruik van achtergrondpapier, en het geeft de vissen meer plaatsen om te verkennen en zich te verstoppen – een win-win situatie! Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan waterplanten om uit te kiezen, zodat je jouw aquarium achtergrond nog steeds kunt aanpassen aan de esthetiek die je zoekt. 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.