Aquarium ornament

Of je nu een zeeaquarium, een tropisch of een koud water aquarium hebt, je zult jouw onderwaterdieren moeten voorzien van een aantal aquarium ornamenten en planten om ze tevreden te houden. Vissen hebben planten en ornamenten in hun aquarium nodig om zich te verstoppen en veilig te voelen. In deze collectie van bol.com vind je kleurrijke aquariumornamenten en planten die passen bij elke stijl. Van natuurlijke rotsen en houten ornamenten tot fleurige planten en leuke schuilplaatsen met een leuk thema, er is voor elk aquariumwat wils. 

Waarom moet ik mijn aquarium versieren met ornamenten? 

Dit is eigenlijk een zeer veel voorkomende vraag voor nieuwe aquariumhouders. Aquarium ornamenten zijn een zeer belangrijk aspect van het aquarium. Er zijn twee belangrijke redenen om jouw aquarium thuis in te richten. Ten eerste, jouw aquarium zal er beter uitzien als het mooi is ingericht. Een goed ingericht aquarium kan een zeer mooi accent aan bijna elke kamer in jouw huis of bedrijf. De aquarium ornamenten maken het aquarium aantrekkelijker en helpen het aquarium te combineren met de andere aquarium ornamenten in de kamer. Een mooie versiering, of aquascaping, kan de bak veel aantrekkelijker en aantrekkelijker maken op zichzelf, en kan ook de rustgevende effecten versterken waar aquaria om bekend staan. Aquarium ornamenten creëren de sfeer waarin uw vissen leven en je naar kijkt. 

aquarium ornament

Ornamenten in het aquarium voor de vissen

Ten tweede, en dat is belangrijker, zorgt het inrichten van de bak met aquarium ornamenten ervoor dat de vissen zich prettiger voelen. De meeste vissen zijn zich er terdege van bewust dat ze prooidieren zijn, en als zodanig zullen ze gestrest en ongemakkelijk worden als ze zich blootgesteld en kwetsbaar voelen. Een goed gedecoreerde bak zal het gevoel van welzijn van zijn bewoners verhogen, deze stress verlichten en daardoor hun immuunsysteem verbeteren en dus ook hun vermogen om ziektes te weerstaan en te genezen. Ook zullen vissen in een goed ingerichte bak eerder hun natuurlijke gedrag vertonen, een betere kleuring vertonen, actiever zijn, en meer tijd doorbrengen zonder zich te verstoppen! Dit betekent echter niet dat nacht actieve vissen overdag tevoorschijn zullen komen of dat vissen die zich normaal verstoppen uit hun schuilplaats zullen blijven met aquarium ornamenten in de bak. 

Wat moet ik gebruiken om mijn aquarium in te richten? 

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: versier jouw aquarium met aquarium ornamenten die je mooi vindt, op voorwaarde dat ze niet giftig zijn voor de vissen. Pak dat schip, Disneyfiguur of Sponsbob ornament dat je wil en leg het in het aquarium! In de meeste gevallen maakt het de vissen niet uit of je een fluorescerende burcht gebruikt of een rots met wat gaten erin – of levende planten in plaats van parelmoerkleurige plastic exemplaren. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het echter belangrijk om een beetje over je vissen te weten. Verschillende vissen hebben namelijk verschillende voorkeuren wat betreft het soort decoratie, of bedekking, dat ze hebben. Vissen uit ondiepe vijvers of meren, of langzaam stromende rivieren met een weelderige plantengroei geven de voorkeur aan zachte bodembedekking, die voornamelijk bestaat uit planten, maar ook uit andere fijne of franjeachtige, meestal flexibele dingen. Vissen uit sneller water of uit diepe, open gebieden geven de voorkeur aan harde bodembedekking, dat zijn over het algemeen grote rotsen, boomstammen en andere grote, vaste aquarium ornamenten.  

Zelf aquarium ornamenten kiezen 

Het feit dat jouw vissen de voorkeur geven aan de ene of de andere vorm van bodembedekking en aquarium ornamenten sluit het gebruik van de andere vorm van bodembedekking niet uit; het betekent alleen dat jouw vissen zich waarschijnlijk prettiger zullen voelen als een groter deel van de bodembedekking dichter bij hun natuurlijke omgeving ligt; en meer comfort betekent natuurlijker gedrag, minder stress, betere kleuren, en een betere gezondheid. Het is belangrijk om op te passen voor mogelijk giftige aquarium ornamenten. Sommige mineralen zijn oplosbaar in water, en hoewel de steen misschien niet giftig is, kan hij, wanneer hij in water wordt opgelost, een giftige stof vormen of het vermogen van het water verminderen om zuurstof te transporteren zodat de vissen kunnen ademen. Als de steen zo zacht is dat de vissen erop kunnen kauwen of hem eraf kunnen wrijven, kunnen ze erin stikken of kan de steen hun darmen verstoppen. 

ornament aquarium

Hoe moet ik mijn aquarium inrichten? 

Voor de meeste vissen is een bedekking met aquarium ornamenten en bodembedekking van 50-75% geschikt. Dit betekent dat een groot deel van jouw aquarium zal worden ingenomen door decoratiemateriaal zoals een leuk Disneyfiguur, de ananas van SpongeBob of een geschonken schip. Dit betekent echter ook dat jouw vissen het gevoel hebben dat ze hun toevluchtsoord nooit echt verlaten hebben, en als de aquarium ornamenten goed gerangschikt zijn, zal je waarschijnlijk in staat zijn om zelfs de meest schuwe exemplaren in het aquarium beter te observeren. Bedenk dat alleen randen en randzones een goede dekking bieden; een grote steen in de bak plaatsen vult misschien wel de helft van de bak, maar geeft weinig dekking. 

Aquarium ornamenten inspiratie

Volg deze link voor meer inspiratie voor aquarium ornamenten.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.