Aquarium glas

Het schoonmaken van je aquarium glas kan een hoop werk zijn, afhankelijk van hoe je het aanpakt, dus het laatste wat je wilt is half werk. Voordat je begint met het toepassen van producten en sponzen op jouw aquarium, moet je overwegen wat je probeert te doen met je reiniging en wat voor soort aquarium je hebt. Als je alleen de producten nodig hebt om het glas schoon te maken, zijn er een paar methoden die zullen helpen om het glas schoon te maken veilig zonder de vissen te storen door ze tijdelijk te verplaatsen naar een ander aquarium. Als je een acryl aquarium hebt in plaats van een van glas, zorg er dan voor dat je het acryl gedeelte bekijkt omdat je glas veel gevoeliger is dan normaal aquarium glas.  

Vlekken op aquarium glas 

Water vlekken zijn een natuurlijk onderdeel van het bezitten van een glazen aquarium en er zal een tijd komen wanneer je te maken hebben met hen. Hard water vlekken worden veroorzaakt als het leidingwater van een aquarium verdampt en laat een minerale ophoping op de zijkanten en het deksel van een aquarium. Alle leidingwater heeft deze afzetting en de mineralen zijn eigenlijk cruciaal voor de gezondheid van de vissen, maar de vlekken kunnen een doorn in het oog zijn. Gewone glasreiniger is uiterst gevaarlijk voor vissen. Zelfs als je voorzichtig bent en heel weinig op een doek of direct op de betreffende plek aanbrengt, loop je het risico een giftige stof in de leefomgeving van jouw vissen te brengen. Er is maar een klein beetje reinigingsmiddel nodig om de vissen te doden dus wees voorzichtig met welke producten je op het glas van het aquarium gebruikt. 

aquarium glas

Visveilige aquarium glasreiniger of kalkverwijdering 

Het grootste voordeel van het reinigen van het aquarium glas met een visveilige spray is dat het veel sneller gaat dan het gebruik van een zelfgemaakte reinigingsmethode. Dit kan je ook op volglas of gebogen glas gebruiken. Je kunt het glas aan de buitenkant schoonmaken met de visveilige kalk verwijderaar, en als je klaar bent moet je het even afspoelen met een vochtige microvezeldoek. Op deze manier voorkom je niet alleen krassen, maar zorg je er ook voor dat het product volledig wordt weggeveegd, en dit helpt vlekken te voorkomen. Het enige probleem met deze producten is dat ze iets prijziger kunnen zijn dan bijvoorbeeld azijn, maar als je vindt dat ze efficiënter werken dan kan het juist tijd besparen op het schoonmaken van het aquarium glas.  

Hoe het aquarium glas te reinigen met azijn 

Azijn is een gemakkelijke en toegankelijke optie voor het reinigen van aquarium glazen.  Je moet witte azijn, sponzen, algen schoner, keukenzout, en eventueel een scheermesje hebben als je met azijn de glazen wilt schoonmaken. Dit kan je eenvoudig in de supermarkt kopen of bestellen via bol.com. Deze stappen zullen worden gebaseerd op een glazen aquarium en geen acryl. Je kan azijn ook gebruiken met gebogen glas of volglas. De methode met hoe je schoon te maken met azijn is vrij universeel voor alle diepe reinigingsmethoden alleen met verschillende producten. Het belangrijkste ding om te onthouden is dat als je een glasreiniger gebruikt dat het is gemarkeerd als vis veilig. Nog beter is het te kijken naar gebruikersrecensies van dat product en te zien dat niemand klaagt dat hun vissen ziek zijn geworden van het product. Zo kan je veilig de glazen van het aquarium schoonmaken. 

glas aquarium

Hoe vaak moet ik aquarium glas schoonmaken?

Je moet het reinigen van het aquarium glas zo vaak doen als je het schoonmaken van het aquarium zelf dus om de 2 weken of zo. De frequentie kan veranderen afhankelijk van de opstelling van jouw aquarium, zodat je een beter idee krijgt van hoe vaak je moet je het schoon moet maken. Als je ziet dat er een grotere opbouw van algen dan normaal tussen de intervallen dan kan er iets mis zijn met het aquarium, de waterkwaliteit of filtratie. Je zult echter niet weten wat normaal is totdat je vertrouwd bent met het specifieke aquarium en het glas, dus geef het de tijd en controleer de metingen wanneer je schoonmaakt om zeker te zijn. 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.