Aquarium 100 liter

Een 100 liter aquarium is een mooie grootte om wat meer vissen te houden of wat grotere vissen te houden. Er is iets met een mooi onderhouden aquarium dat de geest tot rust brengt en de ziel kalmeert. Weelderige waterplanten, natuurlijke decorelementen, en kleurrijke vissen komen samen om iets verbazingwekkends te creëren dat iedereen kan waarderen en waar elke aquariumhobbyist trots op kan zijn. Het houden van een 100 liter aquarium heeft zijn uitdagingen, maar de schoonheid van een gezond en bloeiend aquarium is een beloning op zich. Of je nu een doorgewinterde aquariumliefhebber of een nieuwkomer bent, het succes in de aquariumhobby hangt af van de keuzes die je maakt wanneer je begint, van jouw aquarium tot visvoer. Eerst en vooral moet je een aquarium kiezen dat geschikt is voor het soort aquatisch milieu dat je wilt creëren. Daarna moet je het aquarium uitrusten met de nodige uitrusting en het naar jouw smaak inrichten voordat je de vissen en andere bewoners toevoegt in het 100 liter aquarium

Hoeveel vissen kun je in een 100 liter aquarium houden? 

Hoeveel vissen er in een 100 liter aquarium passen, hangt af van de structuur en de afmetingen van het aquarium. In een aquarium dat bijvoorbeeld is voorzien van veel decoratie zoals wortels en stenen, passen natuurlijk minder vissen per liter water of per centimeter randlengte. Ook een dichte beplanting in het aquarium is nadelig voor de hoeveelheid vissen. Heb je een echt dicht beplant aquarium of juist veel decoratie, dan moet je minder vissen gebruiken, vooral in het bodemgedeelte. Ook de techniek van je aquarium beperkt de hoeveelheid vissen die je in je aquarium kunt gebruiken. Laten we bijvoorbeeld eens aannemen dat je complete 100 liter aquarium set slechts een vrij zwak intern filter heeft dat net genoeg water per uur circuleert om voldoende te zijn voor een 60 liter bak of helemaal niet. In dat geval kan je de bezettingsdichtheid in het aquarium misschien wat verlagen om te voorkomen dat je 3 dagen na de waterwisseling tegen een groen aquarium aankijkt. Indien jouw grote 100 liter aquarium bijvoorbeeld een groot buitenfilter en een goede pomp heeft dat ook geschikt zou zijn voor grotere aquariums, kan je de bezettingsgraad een beetje verhogen.  

Geschikt 100 liter aquarium #1

Superfish Home Aquarium 110 liter zwart 36x77x53cm 

Dit 100 liter aquarium is ruim genoeg voor veel kleine vissen of een paar grote vissen en komt met een meubel die je erbij kunt kopen om het grote aquarium op te zetten. Dit is handig omdat het 100 liter aquarium erg zwaar kan worden en misschien te zwaar is voor een gewone tafel of kast. Het aquarium is voorzien van een ingebouwd binnenfilter en heeft verlichting van twee kleuren LED waardoor je een soort zonsopgang kunt creëren met het licht. Naast dat dit aquarium een binnenfilter heeft, heeft het ook ruimte voor een verwarmer naast het filter. Zo heb je alle elektronica op 1 plek bij het 100 liter aquarium. Het ingebouwde en meegeleverde filter is eenvoudig in gebruik en onderhoud.  

aquarium 100 liter

Geschikt 100 liter aquarium #2

SuperFish Aquarium 100 liter Tropical Kit Zwart

Het SuperFish Aquarium 100 liter Tropical Kit Zwart heeft de volgende afmetingen: 80 cm lang, 35 cm breed en 40 cm hoog. Dit aquarium wordt geleverd met een ingebouwde LED-verlichting en een krachtig binnenfilter om het water schoon te houden. Daarnaast bevat het kit ook een verwarmingselement om de watertemperatuur op peil te houden voor tropische vissen.

Het aquarium is gemaakt van hoogwaardig glas en heeft een strak zwart design dat past in vrijwel elk interieur. Het is geschikt voor zowel beginnende als ervaren aquarianen die graag tropische vissoorten willen houden.

Let op: bij aanschaf van dit specifieke model 100 liter aquarium kan het altijd verstandig zijn om de exacte afmetingen nogmaals te controleren om er zeker van te zijn dat het past op de gewenste locatie en geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Hoe groot is een 100 liter aquarium?

Een 100 liter aquarium heeft doorgaans de volgende afmetingen: ongeveer 80 cm lang, 35 cm breed en 40 cm hoog. Deze afmetingen kunnen echter verschillen, afhankelijk van het specifieke model en merk van het 100 liter aquarium. Het is altijd belangrijk om de exacte afmetingen van een aquarium te controleren voordat je het aanschaft, om er zeker van te zijn dat het past op de gewenste locatie en geschikt is voor de vissoorten die je wilt houden.

Onderhoud 100 liter aquarium

Een 100 liter aquarium vereist regelmatig onderhoud om de waterkwaliteit op peil te houden en een gezonde leefomgeving te bieden voor je vissen. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van een 100 liter aquarium:

1 – Controleer regelmatig de waterkwaliteit met behulp van een testkit voor aquariumwater. Zorg ervoor dat de pH-waarde, nitraat- en nitrietwaarden binnen de juiste grenzen liggen.
2 – Verwissel elke week 10-20% van het water in het aquarium. Gebruik hiervoor een geschikt aquariumwaterconditioner om chloor en andere schadelijke stoffen te neutraliseren.
3 – Reinig elke maand het filtermateriaal door het uit te spoelen met aquariumwater. Vervang indien nodig beschadigd of versleten filtermateriaal.
4 – Houd de temperatuur stabiel met behulp van een betrouwbare verwarmingselement.
5 – Verwijder regelmatig overtollige algen en ander vuil uit het aquarium met behulp van een algenmagneet of schraper.
6 – Voer je vissen niet te veel en zorg ervoor dat ze alle voedsel binnen enkele minuten opeten om overvoeding te voorkomen.
7 – Controleer regelmatig op ziektes of parasieten bij je vissen en neem indien nodig actie om dit te behandelen.

Door deze stappen regelmatig uit te voeren, zal je 100 liter aquarium gezond blijven en kun je optimaal genieten van je prachtige vissen!

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.