Aquarium vissen

Ben je op zoek naar vissen die je kan kopen of online bestellen voor in je aquarium? Het houden van vis kan een geweldige, leuke hobby zijn. Ik houd al bijna 15 jaar vis en leer nog steeds elke dag nieuwe dingen. Je bent al op de goede weg door onderzoek te doen. Veel te veel mensen lopen zonder enige voorkennis de dierenwinkel binnen en kopen vissen die ze niet willen houden – om ze vervolgens dagen later te laten sterven. Het is goed om te weten welke soorten vissen je kan houden, welke soorten vissen bijvoorbeeld tropisch zijn, in zoetwater leven, of het in koud water kan leven of juist in warm water boven de 18 graden en of de vis een sterke vissoort is die goed is voor beginners. Hierom is het goed om te weten welke soort vis voor jouw aquarium geschikt is.

Verschillende vissoorten, hun aquaria en verzorging

Zoet- en zoutwater zijn de basisvissengroepen om rekening mee te houden wanneer je aquarium vissen gaat kopen of online bestellen. Zoutwater aquaria zijn complexer. Begrijp de basis. Misschien wel het meest basale onderscheid in de viswereld is tussen zoet- en zoutwatersoorten. Welke soort je ook kiest, je moet elke vis die je wilt kopen grondig onderzoeken. Let vooral op het volgende: Hoe groot de soort wordt en of uw aquarium groot genoeg is. Wat zijn de vereiste aquariumwaterwaarden? Onderzoek de temperatuur, de pH-bereiken, enz. Welke soorten visvoer eet het – is het hetzelfde of lijkt het op wat u uw andere vissen voert? Wat is het algemene temperament van de vissoorten?  Als je eenmaal zout- of zoetwatervissen heeft uitgekozen, houden de overwegingen niet op. Er kunnen verschillende soorten aquariumopstellingen worden uitgevoerd; elk daarvan is specifiek voor de behoeften van de aquarium vissen en heeft invloed op de onderhoudsvereisten.

aquarium vissen

Vissen voor Zoetwateraquariums

De grootste drijvende kracht achter het ontwerp van een zoetwateraquarium is de keuze van de vissen in het aquarium. Opties zijn onder andere koud water vissen en een tropische vissoort. In het algemeen zijn er, of je nu een zout- of een zoetwateraquarium opzet, over het algemeen slechts twee soorten visbassins: Communautaire aquariums en semi-agressieve aquariums. De gemeenschapsbakken herbergen soorten die goed kunnen opschieten met de andere soorten in het aquarium. Semi-agressieve bakken bieden meestal onderdak aan solitaire individuen van verschillende soorten. Tenzij je een extreem groot aquarium hebt, is het normaal gesproken niet aan te raden om meerdere vissen van dezelfde soort te kopen. De inrichting van het aquarium is eenvoudig als je de specifieke waterbehoefte van de aquarium vissen die je koopt begrijpt. 

De soorten aquarium vissen

Selecteer de aquarium vis zodra je jouw budget hebt overwogen en onderzoek hebt gedaan naar de soorten die je wilt kweken of houden. Je kunt dan beginnen met het bouwen van de stijl van het aquarium die het beste bij je behoeften past, en beginnen met het pad te bewandelen om ten volle te genieten van je nieuwe aquarium met de vissen.

Aquarium Vis – De meerval

Deze in zoutwaterlevende bodem bewonende meervallen zijn een van de beste gezelschapsvissen die er zijn – ze overleven in een breed scala aan omstandigheden, kunnen goed overweg met (bijna) elke soort en zijn actief en onderhoudend om naar te kijken. Omdat deze meerval schoolvissen zijn, moeten ze in groepen van minimaal 4-5 worden gehouden. Ze zijn geen kieskeurige eters en moeten het prima doen op een mengsel van vlokken en pellets. Gedroogde bloedwormen zijn ook een geweldig bijvoeder dat je meerval een gelukkig en gezonde aquarium vis zal houden.

Aquarium vis – Fancy Guppy’s

Fancy Guppy’s zijn een van de meest populaire zoetwater aquarium vissen die er zijn – en niet voor niets! Door hun winter sterke aard, felle kleuren en onderhoudsgemak zijn ze zelfs voor de eerste keer een goede keuze voor een zoetwater aquarium. Vanwege hun kleine formaat zijn Gupjes prima in mooie kleine bakken – 10 liter zou meer dan genoeg moeten zijn. Dat gezegd hebbende, gupjes staan er ook om bekend dat ze zich zeer snel voortplanten. 5 kan veranderen in 50 in een mum van tijd, dus zorg ervoor dat je een plan hebt voor alle visjes. Qua verzorging zijn gupjes ongeveer net zo makkelijk als ze komen. Zolang je aquarium goed is ingericht en je met een hoge kwaliteit vlokkenvoer voedt, moet het opvoeden van een gezonde school guppy’s een fluitje van een cent zijn en hierdoor zijn ze ideaal als aquarium vissen, ook voor beginners.

aquarium vis

Aquarium vis – Molly Fish

Mollies zijn een winterharde, makkelijk te onderhouden aquarium vis die bekend staat om hun brede scala aan kleuren. Net als gupjes gedijen Mollies in de meeste omstandigheden en reproduceren ze zich extreem snel. Ze zijn echter wel wat groter en hebben wat meer ruimte nodig. Mollies zijn een omnivoren soort, dus ze eten zo’n beetje alles wat er te eten is. Vlokken, pellets en diepvriesproducten werken allemaal heel goed. Mollies zijn ook beschikbaar in verschillende variaties en tropisch gekleurde schubben, dus elke nieuwe aquariaan moet in staat zijn om een type te vinden dat goed in hun aquarium past.

Aquarium vis – Kuhli Loach

Als je op zoek bent naar een iets andere soort aquarium vis, dan is een Kuhli Loach misschien wel de perfecte zoetwater aquarium vis voor jou. Hoewel deze soort op een paling lijkt, behoort hij eigenlijk helemaal niet tot de familie van de paling. Kuhli Loaches zijn ’s nachts het meest actief, dus verwacht niet te veel te zien gedurende de dag. Kuhli Loaches zijn echter veel actiever overdag als ze in groepen van 3-4 worden gehouden. Een andere reden dat Kuhli Loaches grote beginnende aquariumvissen zijn, is dat ze klein blijven (vooral in vergelijking met andere loachsoorten). Bij een maximale lengte van 8 centimeter kan een groep zonder problemen in een aquarium van 30 liter worden gehouden en is hierdoor een goede zoetwater aquarium vis.

Aquarium vis – Neon-Tetra

Neon Tetras zijn kleine, energierijke en tropische vissen die bekend staan om hun felle gekleurde schubben en interessante schoolse gewoontes. Als je op zoek bent naar een levendig, natuurlijk aquarium, dan zijn Neon Tetras de perfecte keuze. Aangezien Neons maximaal 2 centimeter worden kunnen scholen met een goede grootte zelfs in een klein aquarium worden gehouden. Persoonlijk vind ik het leuk om 1 Neon-Tetra per 2 liter koud water op te slaan.  Neon Tetras worden beschouwd als vrij gemakkelijk te houden en kunnen zich aanpassen aan vele soorten watercondities zoals koud water, warm water en een gemiddelde temperatuur water rond de 18 graden. Zolang je aquarium stabiel is en goed kan filteren zou je geen problemen moeten hebben met het houden van deze soort aquarium vis.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.