Aquarium accessoires

Wanneer je een aquarium gaat kopen dan heb je accessoires nodig. Vissen worden vaak beschouwd als eenvoudige, no-fussy huisdieren. Hoewel het waar is dat vissen vaak niet veel verzorging en schoonmaken nodig hebben, kan het opzetten van een aquarium een veel groter project zijn dan menigeen verwacht. Een slecht onderhouden en schoongemaakt aquarium kan dodelijk zijn voor de vissen, dus het is het beste om zoveel mogelijk te leren voordat je een huisdier aanschaft om erin te gaan. Hieronder vind je een handige checklist en gedetailleerde uitleg over waar je op moet letten bij de aanschaf van je eerste aquarium plus accessoires. 

Accessoires – het Aquarium

Grotere aquariums kopen is beter, maar hou rekening met de beschikbare ruimte. Een 55-gallon aquarium is niet praktisch voor een slaapkamer en je moet veel accessoires kopen om erin te doen. Echter, bijna iedereen kan een plaats vinden voor een 20-gallon aquarium. Vermijd hoge dunne aquariums en blijf hangen met kortere langere aquariums, want die bieden meer zwemruimte en oppervlakte voor luchtverversing. Glazen aquaria hebben de voorkeur van velen, maar acrylaquariums wegen minder en omdat ze niet breken, hebben ze de voorkeur voor gebruik met kinderen in het huishouden. Hoe groter het aquarium is dat je koopt, hoe meer accessoires je moet kopen en dat is niet goedkoop. 

aquarium accessoires

Aquarium Accessoires – Stand

Aquariums zijn zwaar dus een goede en stevige stand waar je het aquarium op kan zetten is een belangrijke accessoire om te kopen. Een spaanplaatboek kast is meestal niet stevig genoeg om iets meer dan een heel klein aquarium vast te houden. Zorg ervoor dat je een echte aquariumstandaard gebruikt die ontworpen is om het gewicht van een aquarium vast te houden. De meeste aquariumgaranties zijn ongeldig als het aquarium niet op een geschikte aquariumstandaard wordt geplaatst. Je kan online goedkoop een bouwplan vinden om een stand te maken voor je aquarium of je kan online zoeken naar het beste stand accessoire voor jouw aquarium. 

Aquarium Accessoires – Deksel of Kap

Ook een belangrijke accessoire voor jouw aquarium is een deksel of kap. Aquariums worden verkocht met een deksel dat los staat van de lamp, of het deksel en de lamp kunnen worden samengevoegd tot een eenheid die “de kap” wordt genoemd. Het dekselgedeelte bedekt de bak en dient om te voorkomen dat de vis uit de bak springt. Het vermindert ook de verdamping en beschermt het licht tegen het nat worden. Als het deksel wordt gecombineerd met het licht, is het vaak gemaakt van plastic, wat minder duur is, minder weegt en niet zo gemakkelijk te breken is. Glazen deksels zijn gemakkelijker schoon te maken, zorgen voor een strakker deksel en laten meer buitenlicht in het aquarium binnen wat het het ideale aquarium accessoire maakt. 

Aquarium Accessoires – Licht

Hoewel de aquariumlamp vaak met het deksel is verpakt, kan je de lamp eventueel apart als aquarium accessoire aanschaffen. De lichtmogelijkheden zijn onder andere gloei-, halogeen-, fluorescentie-, kwikdamp-, metaalhalogeen- en Ledlampen. Een goede optie voor een beginner is het fluorescerende licht, omdat het minder kost om te draaien en veel koeler is. De Ledlampen zijn steeds vaker beschikbaar en zijn de beste keuze omdat ze weinig elektriciteit verbruiken in vergelijking met andere lampen, dus goedkoop zijn om te draaien en het water niet verwarmen. Controleer of de lamp bij het armatuur is inbegrepen, en als dat niet het geval is, zorg er dan voor dat je er een koopt want licht is voor de vissen in jouw aquarium een belangrijke accessoire voor leefbaarheid.

Aquarium Accessoires – Thermometer

Een thermometer is een accessoire voor in je aquarium waar je de temperatuur mee kunt aflezen. De vloeibare kristallen stick-on thermometers zijn goedkoop, gemakkelijk af te lezen en over het algemeen nauwkeurig genoeg voor algemeen gebruik. Als je van plan bent om vis te kweken of delicate vis te houden, moet je kiezen voor een thermometer die in het water gaat.

accessoires aquarium

Aquarium Accessoires – Bodembedekking

Substraat, of ook wel bodembedekking genoemd, kan belangrijk zijn voor je aquarium, het is in elk geval goed om als accessoire in huis te hebben als je een aquarium hebt. Dit substraat is het materiaal dat de bodem van het aquarium belijnt. Over het algemeen heeft een klein, glad, donkergekleurd grind de voorkeur. Haal ongeveer 100 gram grind voor elke liter water. Spoel het grind af voordat je het in het aquarium plaatst.

Aquarium Accessoires – Visnet

Een visnet is natuurlijk niet te missen in dit lijstje met accessoires voor je aquarium. Kies een middelgroot, goed kwaliteitsvisnet. Beter nog, haal twee netten. Het vangen van vis is gemakkelijker met twee netten, en het is altijd verstandig om een reservenet bij de hand te hebben. Je weet nooit wanneer je een van je netten mag scheuren of misplaatsen. De lengte van het handvat moet in verhouding staan tot de grootte van je aquarium, zodat je jouw hand niet in het water hoeft te steken als je vissen vangt in een groot aquarium.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.