Aquarium hout

Het toevoegen van hout aan een aquarium heeft overduidelijk esthetische voordelen die het uiterlijk van je aquarium echt kunnen veranderen. Er zijn echter ook andere belangrijke voordelen. Aquariumhout kan heimelijke soorten een plaats geven om te leven en zich te verbergen. Het kan dienen als paaiplaats voor eierleggende soorten. Hout kan zelfs een voedselbron zijn van algen en kleine microscopische diertjes voor sommige moeilijk te houden meerval soorten. Afhankelijk van het soort aquarium hout verandert het de waterchemie en helpt het je de juiste waterwaarden te bereiken voor de soort van jouw keuze.

Verschillende soorten aquarium hout

Er zijn verschillende soorten aquarium hout verkrijgbaar in winkels, kleinhandelaars en in je eigen tuin, die geschikt zijn voor decoratief gebruik in het aquarium.  Als je hout koopt bij een gespecialiseerde handelaar, ben je er zeker van dat het hout dat je kiest geschikt is voor het doel, maar als je even de tijd neemt om geschikte soorten te onderzoeken, kan je misschien hout verzamelen in je eigen tuin of ergens anders waar je toestemming hebt gekregen om hout te verzamelen om zo goedkoop aan aquarium hout te komen zonder het te hoeven kopen.

hout aquarium

Moerashout voor in het aquarium 

Ongetwijfeld de meest gebruikte houtsoort voor aquaria waar ook ter wereld. Moerashout is hout dat honderden, zo niet duizenden jaren in een veenmoeras door de anaërobe omstandigheden van deze omgeving is verduurzaamd. Het is verkleurd door de looistoffen die gedurende deze lange periode in het veen zijn aangetroffen. Echt moerashout wordt nauwelijks te koop aangeboden in de aquariumhandel, omdat het duur is. In plaats daarvan worden door de groothandel diverse houtsoorten aangeboden die in de open lucht zijn gedroogd zonder het verduurzamingsproces van echt moerashout.

Voordelen moerashout

Moerashout is aquarium hout dat er is in vele vormen en maten en wordt vaak gebruikt als een aantrekkelijk, natuurlijk ogend ornament in het aquarium. Andere voordelen zijn dat het schuilplaatsen biedt aan schuwe soorten, helpt bij het vormen van natuurlijke grenzen voor territoriale soorten en kan worden gebruikt als ankerpunt voor het bevestigen van aquariumplanten zoals Java Mos, Java Varen en Anubias barteri, waardoor de esthetische aantrekkingskracht van je aquarium nog verder wordt verbeterd door dit aquarium hout.

Moerashout kopen

Het aquarium hout moerashout is afkomstig van verschillende boomsoorten, waaronder eik, den en taxus, met kleuren die variëren van een rijk roodbruin (den) tot gitzwart (eik) met daartussen donkerbruine tinten (taxus). Sommige soorten moerashout worden te koop aangeboden als “voorgeweekt”, hoewel dit eigenlijk vrij zeldzaam is vanwege de extra tijd en kosten die nodig zijn. Je kan er het beste van uitgaan dat je moerashout niet is voorgedrenkt en het zelf behandelen om het gewenste effect te verkrijgen voor jouw aquarium.

Mopani-hout voor in het aquarium

Mopanihout heeft een tweekleurige kleur en ziet er aantrekkelijk uit in het aquarium waardoor het vaak gebruikt wordt als aquarium hout. Het nadeel is dat het aanzienlijk duurder kan zijn dan andere soorten aquariumhout, maar veel stukken rechtvaardigen dit alleen al vanwege de visuele schoonheid. Verdere positieve punten zijn dat het niet zoveel looizuur lijkt uit te scheiden als andere aquarium houtsoorten en ik heb nog geen enkel stuk gezien dat bedekt is met schimmelgroei. Het moet echter wel grondig geweekt worden om te verzekeren dat het zinkt. Het is niet zo zwaar en dicht als Mopani-hout en soms moet het lang worden geweekt om te zinken. Heel af en toe moet het zelfs met een steen op zijn plaats worden gehouden, maar dit is zeer zeldzaam waardoor het hout prima gebruikt kan worden als hout voor in je aquarium.

Sumatra drijfhout voor in het aquarium 

Sumatra ‘s drijfhout is er in verschillende maten en vormt een mooi element in je aquarium. Sumatraans kienhout is er in verschillende maten en vormt een mooi accent in je aquarium. Dit drijfhout is eigenlijk stukken van gesneden mangrove wortel. De stukken variëren in grootte van ongeveer 25 cm tot 150 cm voor zeer grote aquaria. Het wordt vaak gebruikt door aquascaping fans als een centraal stuk van hardscape. Net als redmoorhout lijkt het geen looistoffen af te geven, maar is het soms onderhevig aan schimmelgroei. Het moet soms ook grondig worden geweekt voordat het kan zinken. Dit proces kan een week of zo duren. Hierdoor is Sumatra drijfhout prima te gebruiken als aquariumhout maar het is misschien slim om geweekt drijfhout te kopen in plaats van het weken zelf te doen. 

aquarium hout

Gebruik van hout uit de natuur in het aquarium

Het is volkomen veilig om hout uit de natuur te verzamelen en in een aquarium te gebruiken. Zorg er alleen voor dat je de boom goed identificeert en het hout goed voorbereidt. Veilige houtsoorten voor gebruik in een aquarium

 • Els
 • Appel
 • Beuk
 • Berk
 • Kers
 • Meidoorn
 • Heide
 • Eik
 • Peer
 • Gewone esdoorn
 • Elzenhout is aantrekkelijk en veilig voor het aquarium
 • Elzenhout is aantrekkelijk en veilig voor het aquarium
 • Onveilige houtsoorten voor gebruik in een aquarium
 • Ceder (vermijd alles wat groenblijvend/conifeerachtig is)
 • Cipres
 • Druivenstruik – deze rot zeer snel
 • Paardenkastanje

Verzamelen en voorbereiden aquarium hout

Denk eraan aquarium hout te verzamelen uit landelijke gebieden en zorg ervoor dat je toestemming hebt. Zoek naar droge stukken zonder schimmel, rot of zwammen. Het is ook prima om “stekken” te nemen van levende bomen, maar nogmaals, zorg ervoor dat je toestemming hebt of sluit vriendschap met een boomchirurg. De beste tijd om hout te verzamelen is aan het eind van de zomer. Ga naar een loofbos en zoek naar beuk en eik. Tijdens de zomer laten de grotere bomen takken vallen om zich te beschermen tegen uitdroging. Deze takken zijn meestal droog en zijn pas gevallen, zodat ze nog niet zijn gaan rotten. Je kunt ook vers hout vinden na een storm en dit gebruiken als aquarium hout.

Aquarium hout kopen

Mocht je geen tijd of zin hebben om hout voor je aquarium te kopen, kan je ook direct hout online bestellen.

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.