Aquarium buitenfilter

Aquarium buitenfilters zorgen voor filtratie van het aquarium terwijl ze buiten het aquarium staan. Ze hebben verschillende voordelen – Ze nemen geen ruimte in het aquarium in beslag. Ze bevatten meer media dan interne filters en ze zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Er zijn drie verschillende dingen die een aquariumfilter kan doen: biologische filtratie, mechanische filtratie en chemische filtratie. Het hoofddoel van de filter is echter filtratie in biologische zin. Aangezien noch mechanische noch chemische de bak in de ware zin van het woord reinigen. Er zijn veel verschillende soorten aquarium buitenfilters verkrijgbaar, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke voor jou de juiste is om te kopen en te installeren. 

Soorten aquarium buiten filters

Er zijn verschillende soorten aquarium buitenfilters te koop, zo heb je met verwarming, makkelijk te installeren, goedkope, met uv. Je wilt natuurlijk weten welke soort filter je het beste kunt kopen en installeren. Dit hangt af van hoeveel liter je in de tank hebt. Je hebt een andere filter nodig voor een van 60 liter of eentje van 30 liter of  200 liter. Biologische filtratie is het proces van het omzetten van de door vissen geproduceerde ammoniak in een onschadelijk nitraat. Dit is de belangrijkste functie van een filter en de reden waarom u een buitenfilter in uw aquarium moet hebben. Mechanische filtratie verwijdert fysiek afval, zoals visuitwerpselen en resten visvoer. Chemische filtratie, hiermee worden bepaalde chemicaliën uit het water verwijderd. Je moet controleren of je dit type aquarium buiten filtratie hebt, omdat het afhangt van de filtermedia die je hebt.

aquarium buitenfilter

Aquarium buiten filter – Hang On Filters

Het beste voor kleine tot middelgrote aquaria tot een liter of 60. Hang on aquarium buitenfilters hangen aan de achterkant van de tank en creëren een waterval als het water wordt terug geslingerd in de tank. Ze zijn niet duur en worden daarom vaak gebruikt. Ze kunnen echter lawaaierig zijn en omdat de inlaat en de uitlaat zich dicht bij elkaar bevinden, neemt het filter water op dat het reeds heeft gefilterd. Daarom is het raadzaam goed te kijken naar de grootte van de tank waarvoor het aquarium buitenfilter geschikt is. Zorg ervoor dat je die niet overschrijdt.

Externe aquariumfilter

Externe aquarium buitenfilters staan aan de top van filtratie – ze zuigen het water uit het aquarium in een externe doos of bus, waar het water wordt geduwd (door een waterpomp) door een reeks van verschillende filters. En vervolgens terug in de tank. Dit soort filters biedt gewoonlijk alle drie de typen filtratie: chemisch, biologisch en mechanisch, afhankelijk van het soort media dat wordt gebruikt. Externe aquarium buitenfilters zijn goed voor middelgrote tot grote aquaria, omdat ze, mits goed onderhouden, een zeer efficiënte methode zijn om het water in jouw aquarium te filteren.

buitenfilter aquarium

Intern vis aquarium filter

Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze filters in de tank geplaatst in plaats van buiten het aquarium te filteren. Ze zijn meestal stiller dan externe filters, vooral hangfilters, omdat ze geen watervaleffect hebben. Interne filters zitten meestal in de hoek van het aquarium, net onder het wateroppervlak. Ze kunnen met verwarming en met uv licht worden gekocht en zijn de beste filters voor kleinere aquaria. Ze gebruiken meestal sponzen om vuil te filteren en bacteriën te kweken voor biologische filtratie. Het water wordt door de bodem van het filter en door de spons naar boven gezogen. Deze aquarium buitenfilters kunnen worden gebruikt in kleine tot middelgrote aquaria, maar let wel op de aanbevelingen van de filter.

Ondergrond filters

Deze aquarium buiten filters gebruiken het grind als filter en liggen onder het grind. Ze bestaan meestal uit een plastic roosterschaal die het grind van de bodem van de tank houdt, opvoerbuizen om het water toe te voeren en een luchtpomp om het water te verplaatsen. Het grind fungeert als een mechanisch en biologisch filter. Deze aquarium buiten filters zijn ideaal voor beginners met kleine aquaria tot 60 liter, of voor mensen met zeer kleine of onhandig gevormde aquaria. Bekijk hier de bestverkochte aquarium buiten filters op Bol.com.