Aquarium 30 liter

Vermijd aquariums van minder dan 30 liter als je voor het eerst een aquarium bezit. Kleine aquaria zijn veel moeilijker te beheren dan grotere, omdat zich in het kleine watervolume zeer snel gifstoffen kunnen ophopen. Temperatuurveranderingen en veranderingen in de waterchemie kunnen ook zeer snel optreden wanneer er slechts enkele liters water in het aquarium zitten. Een must om te vermijden zijn die schattige mini-aquariums die variëren van 5 tot 20 liter. Hoewel sommige van de pakketaanbiedingen in kleine aquaria redelijk geprijsd lijken, zijn ze niet goed voor de eerste aquariumeigenaar. Als het enigszins mogelijk is, kies dan voor een aquarium van 30 liter of groter, je hebt dan een veel grotere kans dat het lukt, omdat een grotere bak meer vergevingsgezind is ten aanzien van fouten die je zou kunnen maken. 

Hoeveel vissen in een 30 liter aquarium 

De vuistregel voor de bezettingsdichtheid in het 30 liter aquarium wordt gemeten als de hoeveelheid vissen die per centimeter randlengte of per liter water gebruikt kan worden. Als men een aquarium zou bezetten volgens de richtwaarde, één centimeter vis per liter water of één centimeter vis per 30 cm² oppervlakte zou gebruiken, zouden er al snel moeilijkheden ontstaan. Zo zou men volgens deze formule in een 30 liter aquarium met een randlengte van 30 centimeter in beide varianten van de vuistregel 30 centimeter vis kunnen inbrengen. Bijvoorbeeld 10 vissen die tot 3 centimeter uitgroeien of 5 vissen die tot 6 centimeter uitgroeien of een vis die tot 30 centimeter uitgroeit. Als men ook nog rekening houdt met decoraties zoals wortels of stenen en planten in het aquarium, maar deze beperking van de absolute oppervlakte wordt door de vuistregel niet eens in aanmerking genomen, dan merkt men dat deze formule al snel zijn grenzen bereikt en in geen geval kan worden toegepast voor de inrichting van een op de soort afgestemd aquarium. Het aantal vissen dat in het aquarium gehouden kan worden, hangt van veel te veel factoren af en ook voor een groot deel van de grootte van het 30 liter aquarium

aquarium 30 liter

Geschikt 30 liter aquarium

Tetra aquarium ‘Despicable Me’ editie – 30 Liter – Complete set (7-delig) – LED 

Complete 30 liter aquarium set van het merk Tetra in de ‘Despicable Me’ uitvoering is ideaal als je een kind hebt dat een aquarium wilt hebben. Deze set heeft alles wat je nodig hebt om te beginnen met vissen houden. Zo hoef je niet alles los te kopen en bang te zijn dat je iets belangrijks vergeet te kopen. Dit 30 liter aquarium kan zo een paar vissen houden en heeft ingebouwde ledverlichting waardoor je het aquarium goed kunt zien. Daarnaast heeft het aquarium twee extra filterpatronen zodat je het water goed schoon kunt houden. Omdat het thema Despicable Me is heeft het aquarium een leuke bijpassende achtergrond poster en om deze 30 liter aquarium set helemaal compleet te maken heeft de set ook vissenvoer en spullen voor waterbehandeling zodat je echt meteen kunt beginnen met de leuke dingen, namelijk de vissen uitzoeken en decoreren! 

Waar rekening mee houden bij aankoop 30 liter aquarium?

Er zijn een aantal dingen waar jij rekening mee moet houden als je een aquarium van 30 liter wil kopen:

  1. Plaats: Bepaal eerst waar jij het aquarium wilt neerzetten, en of de beschikbare ruimte geschikt is voor het formaat van het aquarium.
  2. Filtratie: Een aquarium van 30 liter heeft een kleinere filtratie-eenheid nodig dan grotere aquariums, maar het is nog steeds belangrijk om een goede filtratie te hebben voor een gezonde waterkwaliteit.
  3. Verlichting: Hoewel een aquarium van 30 liter minder verlichting nodig heeft dan grotere aquariums, is het nog steeds belangrijk om een goede verlichting te hebben voor de groei van planten en voor de gezondheid van de vis.
  4. Waterverwarming: Een aquarium van 30 liter heeft een kleinere waterverwarmer nodig dan grotere aquariums, zorg ervoor dat de watertemperatuur constant is voor de gezondheid van de vis.
  5. Bodembedekking: Een geschikte bodembedekking is belangrijk voor de gezondheid van de vis, de groei van planten en de gezonde waterkwaliteit.
  6. Decoratie: Voeg decoratie toe aan het aquarium, zoals rotsen, scheepsstoelen, of hout, dit kan een prachtig effect hebben en biedt ook schuil- en verstopplekken voor de vis.
  7. Het type vis: overweeg welk type vis jij wil houden. De meeste vissoorten hebben specifieke eisen waar rekening mee gehouden moet worden voor de gezondheid, temperatuur, waterwaarden, grootte van het aquarium.
  8. Budget: Overweeg jouw budget en bepaal hoeveel je bereid bent te besteden aan het aquarium en de bijbehorende accessoires en onderhoudskosten.

In het algemeen is een aquarium van 30 liter een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een compacte, maar nog steeds indrukwekkende, aquatische omgeving. Door rekening te houden met de bovenstaande factoren, kan jij een gezonde en aantrekkelijke omgeving creëren voor jouw vissen.

30 liter aquarium

Meer vragen over 30 liter aquarium?

Mocht je nog vragen hebben over het 30 liter aquarium, het inrichten ervan of algemene vragen, mail naar info@aquariumstarten.nl. Bekijk hier de bestverkochte 30 liter aquariums.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.