Aquarium opstarten

Dus, je hebt toegezegd aan het vissenleven en hebt nu een aquarium om op te starten. De eerste stap bij het opstarten van het aquarium is makkelijk. Haal je aquarium voorzichtig uit de doos en plaats het op een veilige plek. Bouw je standaard (indien nodig) op dit punt. Terwijl je in staat bent om gemakkelijk aan de achterkant van het aquarium te komen, plaats je je aquarium achtergrond als je er een hebt gekocht. Als je aquarium is uitgerust met een lamp, controleer dan of deze werkt door de stekker in het stopcontact te steken en aan te zetten. Je kunt ook de binnenkant van de bak met een vochtige doek (zonder chemicaliën of zeep) schoonmaken, zodat er geen stof op ligt. Nu ben je een stap verder in het opstarten van je eerste aquarium.  

Aquarium opstarten – Plaats het aquarium op zijn plaats 

Zodra je een standaard hebt gebouwd en de achtergrond hebt toegevoegd kunnen we door naar de volgende stap in het opstarten van het aquarium. Plaats je aquarium op de daarvoor bestemde plaats. Dit is nu veel gemakkelijker en veiliger dan wanneer de tank vol water zit en erg zwaar is. Denk na over de plaatsing van uw tank. In de buurt van ramen, verwarmingstoestellen en airconditioningunits kunnen problemen ontstaan door de extra verlichting, koele en warme briesjes. Zelfs kleine temperatuurverschillen kunnen de vissen stress bezorgen. 

Bekijk hier alle aquarium benodigdheden aanbiedingen op Bol.com en start snel met het opstarten van jouw nieuwe aquarium

aquarium opstarten

Aquarium opstarten – Spoel alle grind en ornamenten 

Spoel met warm water (zonder chemicaliën of zeep) het grind en de ornamenten die je hebt gekocht, grondig af voor de volgende stap in het opstarten van je aquarium. Zo ben je er zeker van dat ze vrij zijn van stof en verf. Plaats ze in de bak door het grind langzaam en voorzichtig toe te voegen, zodat het niet te hard de bodem van de bak raakt en schade veroorzaakt. Spoel het grind met een zeef om het proces veel gemakkelijker te maken! 

Aquarium opstarten – Vul het aquarium 

Nu kunnen we beginnen met de leukere stappen in het aquarium opstart proces. Vul het aquarium met kraanwater. Gebruik indien mogelijk een slang. Begin de tank langzaam te vullen om te voorkomen dat uw grind troebel wordt. Plaats een klein bord op de bodem van uw aquarium en giet het water langzaam in het aquarium over het bord, om vertroebeling te voorkomen. 

Aquarium opstarten – Zet het filter aan en behandel het water 

Volgende stap in het opstarten van het aquarium heeft betrekking op de electra. Nu is het tijd om alle elektrische apparatuur in verband met het aquarium aan te zetten (doe dit NIET van tevoren, want dit zal je elektrische apparatuur beschadigen). Het licht kan nu uitblijven als je dat liever hebt. Als algemene regel geldt: laat het licht niet langer dan acht uur per dag branden, langer kan algengroei bevorderen. Nadat het filter aanstaat moet je het water behandelen. Lees alle instructies op de flessen met behandelingen om er zeker van te zijn dat je de juiste dosering aan je water toevoegt. Voeg nu alle behandelingen toe. Waterconditioner en een biofilterproduct om nuttige bacteriën te kweken zijn een must. Je bent nu goed op weg met het opstarten van je aquarium. Lees hieronder wat de laatste stappen zijn. 

opstarten aquarium

Aquarium opstarten – Laat het aquarium draaien 

Laat je aquarium zijn cyclus voltooien tijdens het opstarten van het aquarium en een gezond biologisch filter creëren alvorens vissen toe te voegen. Dit kan tot een maand duren. Voeg om de cyclus te beginnen een flinke snuif visvoer toe aan het water; dit zal ammoniak afbreken en product bevorderende bacteriën zullen in actie komen. Door een gezonde omgeving te laten ontstaan, verminder je de kans dat het aquarium lijdt aan het New Tank Syndrome, een toxische opeenhoping van ammoniak en nitriet. Nadat alle benodigde producten zijn toegevoegd en de cyclus is voltooid (na het volgen van de productinstructies), moet je van de gelegenheid gebruik maken om een monster van je tankwater (ongeveer 100 ml, in een schone bak met deksel) naar je plaatselijke viswinkel te brengen voor een gratis watertest. Als deze resultaten positief zijn, is het tijd om enkele visachtige familieleden aan te schaffen (als je dat nog niet gedaan hebt) en het opstarten van jouw aquarium is klaar! 

Water testen

Als je eenmaal vissen hebt toegevoegd aan je nieuwe aquarium en het aquarium helemaal opgestart is, kan het extra afval dat de vissen produceren ervoor zorgen dat er weer wat ammoniak vrijkomt. De nuttige bacteriën zullen ammoniak blijven verbruiken, maar het is belangrijk om dit in de gaten te houden terwijl het aquarium zich verder ontwikkelt. Door te reageren op noodzakelijke veranderingen kan je jouw visachtige familieleden veilig en gezond houden. Aangezien het aquarium nog in opbouw is, is het raadzaam om eerst een kleine hoeveelheid vissen toe te voegen, zodat de bacteriën effectief kunnen blijven werken. Voeg dan over een paar weken geleidelijk meer vissen toe. Zoals je nu misschien denkt, er komt veel kijken bij het opstarten van een aquarium. 

Aquarium opstarten – Aan de slag

Je weet nu wat er allemaal bij komt kijken om een aquarium op te starten. Voor meer vragen over aquarium benodigdheden en spullen kan je altijd mailen naar info@aquariumstarten.nl.

Bekijk hier alle aquarium benodigdheden aanbiedingen op Bol.com