Aquarium uv filter

Een aquarium uv filter kan helpen bij problemen in het aquarium. Twee van de grootste problemen waar een aquarium mee te maken krijgt, zijn visziekten en hinderlijke algen. Alles wat helpt om beide te verminderen of te voorkomen is een welkome aanvulling op de aquariumkast, en een UV-sterilisator voor aquariums kan precies dat doen. UV staat voor ultraviolet, en een speciale UV-lamp zendt licht uit met een golflengte van 254 nanometer. Bij die golflengte is het licht schadelijk voor onze ogen (dus zit het veilig verborgen in het aquarium uv filter,) en schadelijk voor kleine levensvormen zoals bacteriën, virussen, algen en parasieten. Door aquariumwater in de buurt van de UV-lamp door een aquarium uv filter te brengen, kunnen deze organismen door de UV-stralen worden beschadigd of gedood. Dit resulteert in aquariumwater met minder vrij zwevende algen en ziekteverwekkers.

Aquarium uv filter – Wat nodig?  

UV-sterilisatoren en aquarium uv filters bestaan uit een UV-lamp, een ballast en een stroomvoorziening. Om ze te laten werken moet je ofwel een intern filter met ingebouwde UV kopen, of een stroomkop, pomp of extern filter gebruiken. Om de slang van het apparaat aan te sluiten, en aquariumwater door het apparaat te pompen. Een externe stroomfilter is het beste, omdat deze het water ook vooraf filtert van fysiek vuil. Waardoor het UV-licht beter kan doordringen. Een UV-lamp aquarium uv filter kan inline worden geplaatst, hetzij op de inlaat- of de uitlaatbuis van een extern filter. Ook kan het in de aquariumkast worden weggewerkt.

aquarium uv filter

Hoe zit het met nuttige bacteriën?

Helaas maken UV-sterilisators en aquarium uv filters geen onderscheid tussen ziekteveroorzakende en nuttige bacteriën in jouw aquarium. Om deze reden is het belangrijk om de UV-sterilisator niet te gebruiken wanneer je de bak voor het eerst laat draaien. Dit geeft de nuttige bacteriën de tijd om zich te hechten aan het grind op de bodem van je aquarium of aan vissen of koralen. Waar ze relatief beschermd zullen zijn tegen de schadelijke UV-stralen van het aquarium uv filter.

Het kiezen van een aquarium uv filter

Bij de meeste UV-sterilisatoren / aquarium uv filters staat ofwel een aquariumvolume, ofwel een aanbevolen maximumdebiet. Ofwel beide op de verpakking vermeld. Contacttijd is absoluut essentieel voor een effectieve sterilisatie. Hoe langzamer het water door het apparaat stroomt, hoe meer tijd de ziekteverwekkers aan schadelijke UV worden blootgesteld. Hoe effectiever het zal zijn. Je kunt niet te veel UV hebben, maar je kunt wel te veel water door de UV laten stromen. Dus kies een unit die het debiet van uw pomp of filter aankan, of draai het filterdebiet lager. Voor grote systemen of krachtige aquarium uv filters kunnen meerdere UV-units inline worden gemonteerd om de contacttijd en de UV-sterilisatiecapaciteit te verhogen. Een bypass of zelfs een kleine, afzonderlijke pomp kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het debiet mooi en langzaam door de unit loopt. 

Vervanging van de lamp

De prestaties van een UV-lamp aquarium uv filter nemen snel af, dus idealiter moeten ze om de zes tot 12 maanden worden vervangen. Ga voorzichtig met de UV-bollen om zodat ze niet breken. Ze zitten in een andere glazen buis, kwarts genaamd, die schoon en vrij van kalk moet zijn om het UV-licht door het kwarts te laten dringen en het water te beïnvloeden. Maak het kwarts schoon of vervang het op hetzelfde moment als je de UV-lamp vervangt. Controleer ook de O-ringen en de afdichtingen. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat vette vingerafdrukken op de lamp of het kwarts komen.

uv filter aquarium

Waar probeert U Uw aquarium van te ontdoen?

Het type UV-lamp dat je nodig hebt, hangt uiteindelijk af van wat je probeert te verwijderen in uw aquarium. Bijna alle UV-lampen, met inbegrip van zuiverende UV-sterilisatoren, zullen zorgen voor gemakkelijk te doden bacteriën en virussen. Als ziekte-uitbraken echter een consistent probleem in jouw aquarium zijn, moet je upgraden naar een niveau 1 of niveau 2 UV-sterilisator om hardnekkige virussen aan te pakken. Parasieten zijn de moeilijkste ziekteverwekkers om te doden en vereisen Niveau 2 UV-sterilisatoren met langere verblijftijden. Belangrijk is dat je, in plaats van het vermogen van jouw lamp te wijzigen, het waterdebiet kunt wijzigen om de verblijftijd te verlengen en een filter kunt installeren om de doorlaatbaarheid te verhogen.

Emperor Aquatics Smart 25-watt UV-sterilisator

Deze UV-sterilisator van Emperor Aquatics heeft met 25 watt een van de krachtigste UV-lampjes onder de aquariumsterilisatoren. Dat maakt deze sterilisator ideaal voor grote aquaria omdat je met een relatief hoog debiet kunt werken en toch een effectieve sterilisatie kunt bereiken. De sterilisator is zelfs effectief bij het verwijderen van ziekteveroorzakende bacteriën met een debiet tot 200 liter per uur. De behuizing van drie inch is relatief smal gezien de hoge wattage van de lamp. Dus je verspilt misschien wat elektriciteit maar je kunt er zeker van zijn dat geen water onaangetast zal blijven door het UV-licht.

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.