Aquarium filter

Een aquarium heeft een filter nodig. Dit filter kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Je kan uit verschillende materialen kiezen en je kan ook verschillende soorten filters kiezen. Wat vinden de meeste mensen ervan als ze horen dat je huisdiervissen houdt? Ze roepen waarschijnlijk herinneringen op aan het vuile goudvisreservoir van hun oudtante, bedekt met mysterieus slijm en stinkend naar stilstaand moeraswater. Maar jij en ik kennen het geheim van een mooi aquarium met kristalhelder water, het is duidelijk dat we gewoon het perfecte aquariumfilter moeten vinden!

Waarom hebben aquariums een filter nodig?

Als een van de belangrijkste onderdelen van een aquarium is filtratie verantwoordelijk voor het verplaatsen en reinigen van het aquariumwater, waardoor het veilig is voor vissen om in te leven. De drie belangrijkste soorten filtratie zijn mechanische, biologische en chemische filtratie. Mechanische filtratie maakt het water helderder, biologische filtratie maakt het water veiliger en chemische filtratie is iets wat het best kan worden bespaard voor het verwijderen van onzuiverheden uit het water. Bepaalde filters zijn beter in het ene type dan in het andere, dus hier is een kort overzicht van elke categorie:

  • Bij mechanische filtratie wordt gebruik gemaakt van een interne spons, filtersokken en filter flos doeken die het vuil fysiek uit het water van het aquarium halen, net als bij een koffiefilter. Mechanische filtratie werkt als een filterzak die afval verzamelt – wat betekent dat jij als eigenaar van de vis nog steeds verantwoordelijk bent voor het reinigen van het filtermedium (met andere woorden, het “legen” van de vuilnisbak voordat deze overloopt).
  • Bij de biologische filtratie wordt gebruik gemaakt van externe nuttige bacteriën of aquariumplanten die de giftige ammoniak- en stikstofverbindingen uit het afval van de vissen kunnen opnemen. Nuttige bacteriën groeien op elk oppervlak, ook op de wanden en het grind in het aquarium, dus veel filters zijn voorzien van bio media of bioringen met een groot oppervlak om de bacteriën meer ruimte te geven om te leven.
  • Bij chemische filtratie wordt gebruik gemaakt van externe actieve kool of speciale harsen die medicijnen, looistoffen en andere onzuiverheden uit het water kunnen verwijderen. Als de chemische filtratie eenmaal verzadigd is met onzuiverheden, is het medium niet meer in staat om verontreinigingen uit het water te absorberen. 

aquarum filter

Sponsfilter voor Aquarium 

Voor deze meest elementaire van alle aquarium filters zijn ten minste drie componenten nodig: een sponsfilter (dat intern in de aquarium zit), een luchtpomp (dat extern buiten de aquarium zit) en een luchtkoker om ze aan te sluiten. De luchtpomp duwt lucht door de slang in de holle ruimte binnen de sponsfilter. De stijgende luchtbellen trekken water door de sponsmuren, waardoor het puin van het water mechanisch wordt opgevangen en nuttige bacteriën een plek krijgen om te groeien. Dit apparaat is goedkoop, makkelijk schoon te maken en moeilijk te breken omdat het maar weinig mechanische onderdelen heeft. Het zorgt voor een goede watercirculatie en oppervlakte-agitatie, terwijl het zacht genoeg is om het opzuigen van visbrood, garnalen en andere langzaam bewegende wezens te vermijden. Het sponsfilter neemt fysieke ruimte in het aquarium in beslag, zodat je het misschien achter een rots, planten of ander aquariumdecor kunt verstoppen. Ook is er geen manier om chemische filtratie toe te voegen als dat nodig is. 

Hang-on-back filter voor nano aquarium

Zoals de naam al aangeeft, zit er een hang-on-back filter op de bovenrand van een aquarium, waarbij de filterzak buiten het reservoir hangt en de aanzuigbuis in het reservoir wordt neergelaten. Het water wordt via de motor van het filter naar boven gezogen, door alle media in de filterkast geleid en vervolgens als een miniwaterval weer in het aquarium teruggevoerd. Dit filter is te gebruiken bij een aquarium van 100 liter, 200 liter, 300 liter en 400 liter. In feite zou ik zeggen dat een hang-on-back filter zelfs beter is bij mechanische filtratie dan een sponsfilter, omdat je een fijn filterkussen kunt toevoegen om het water echt te polijsten. Het apparaat is zeer eenvoudig te onderhouden, omdat de meeste media zich buiten het aquarium bevinden, zodat u de media gemakkelijk kunt verwijderen voor een zachte wasbeurt. Omdat een elektromotor de waterstroom aandrijft, is er een kans dat het water doorbrandt als het aquarium filter droogloopt of per ongeluk zand opzuigt (gebruik een voorfilterspons om dit laatste te voorkomen). 

filter aquarium

Levende aquariumplanten

Levende aquariumplanten zorgen voor een uitstekende biologische filtratie / filterwerking die nog effectiever is dan nuttige bacteriën. Als je nadenkt over hoe planten werken, nemen ze ammoniak en stikstofverbindingen uit de bodem op om te groeien – en dit zijn precies dezelfde verbindingen die door vissen en organisch afval in je aquarium worden geproduceerd. Als je bekend bent met de stikstofkringloop in het aquarium, verbruiken nuttige bacteriën ammoniak om nitraten te maken, die nog steeds in grote hoeveelheden giftig zijn en handmatig uit een aquarium moeten worden verwijderd door middel van waterverversing. Planten gebruiken echter zowel ammoniak als nitraten om meer bladeren te maken, waardoor je tussen de waterverversingen door langer kunt gaan.

Net zoals er veel te leren valt over het houden van vissen, kun je ook bij het kweken van planten een leercurve verwachten. Planten zorgen niet voor mechanische of chemische filtratie, dus je kunt apparatuur toevoegen voor extra filtratie of watercirculatie. Ook moet je algen verwijderen, dode bladeren snoeien en eventueel bemesten als onderdeel van het reguliere onderhoud van het aquarium. Kortom, er komt een hoop kijken bij het filteren van het aquarium en het schoon houden. 

Welk filter moet ik kopen?

Ten eerste zijn er genoeg andere aquarium filters die ik niet heb meegenomen in dit artikel (bijv. interne filters, putten en onder grindfilters). Ten tweede bestaat er niet zoiets als een one-size-fits-all “beste” filter, maar eerder een grote verscheidenheid aan verschillende gereedschappen die verschillende taken het beste kunnen uitvoeren. Houd rekening met de behoeften van het aquarium – zoals je voorraadniveau, watercirculatie, grootte van het aquarium, gebruiksgemak en budget – en kies de oplossing die voor jou werkt. Hierbij een link naar de populairste aquarium filters op Bol.com

 

Over de Auteur

Jouw toegewijde gids voor alles wat te maken heeft met het starten en onderhouden van een aquarium. Robert is een ervaren aquarist met een diepe passie voor het onderwaterleven. Zijn liefde voor aquaria begon op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een levenslange fascinatie.